Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

OK - ale to jest szabla wykonana na wzór szabli Wifamy, a ja mam szablę Wifamy. Cena identyczna, ale z dwójką przed siódemką:-)

Poprosiłbym, żeby zostawić temat jeszcze do wtorku, może któryś z Kolegów ma uwagi bądź propozycje. Potem można zamknąć.

Opublikowano

Ja tam się na broni białej nie znam zupełnie, ale mam małą kolekcję antyków i dużo czasu spędzam na poszukiwaniach. Moim skromnym zdaniem ta szabla, ze względu na jej młody wiek, przedstawia niewielką wartość kolekcjonerską (czy ktoś orientuje się w "nakładzie" takich szabel, tj. ile ich powstawało rocznie? wydaje mi się, że całkiem sporo...). Ponieważ jednak jest to szabla (zakładam, że w bardzo dobrym stanie), a szable raczej z definicji tanie nie są, jej wartość bazowa (abstrahując od kolekcjonerskiej) na pewno jest spora.

W zeszłym tygodniu oglądałem z nudów ceny współczesnych japońskich mieczy samurajskich i - choć to pewnie nieporównywalne - przy ich cenach te 2800 PLN to darmocha.

Powiedziałem, co wiedziałem.

Edit: doczytałem w linku o ilości egzemplarzy, ale informacja nie jest do końca jasna; powstało ich 370 do 1990, a po 1990? Jak zmieniło się godło, to pewnie wymienili wszystkie... Masz tą z nowej serii, z orłem w koronie? Jeśli jest ich tylko 370, to chyba niewiele...

Opublikowano

Na mojej szabli jest data 1987 i orzeł bez korony.

Nie jest to miecz Hattori Hanzo;-) ale szabelka bardzo fajna, tyle że mnie te klimaty w ogóle nie pociągają.

Stan jest rzeczywiście bardzo dobry, chyba nikogo nią nie usieczono;-)

Opublikowano

Na mojej szabli jest data 1987 i orzeł bez korony.

Nie jest to miecz Hattori Hanzo;-) ale szabelka bardzo fajna, tyle że mnie te klimaty w ogóle nie pociągają.

Stan jest rzeczywiście bardzo dobry, chyba nikogo nią nie usieczono;-)

o, to moja data urodzenia... 2800 mówisz? Gdyby się tak potoczyło, że musiałbyś zejść z ceny poniżej 2000, to się może odezwij na PW...

według mojego skromnego doświadczenia wersja bez korony może mieć większą wartość kolekcjonerską niż ta z koroną (bo już takich bez korony nie będzie), chyba że tych z koroną wyszło bardzo mało.