Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od dłuższego czasu poszukuje podręcznika do savoir-vivre. Na rynku jest kilka pozycji, jednak nie ciężko mi wybrać, ze względu na niewielką ilość recenzji. Możecie mi coś polecić? Interesują mnie propozycje skierowane zwłaszcza do mężczyzn.

Z góry dziękuje za odpowiedzi :)

Opublikowano

Witam,

od dłuższego czasu poszukuje podręcznika do savoir-vivre. Na rynku jest kilka pozycji, jednak nie ciężko mi wybrać, ze względu na niewielką ilość recenzji. Możecie mi coś polecić? Interesują mnie propozycje skierowane zwłaszcza do mężczyzn.

Z góry dziękuje za odpowiedzi :)

Dwóch autorów, z którymi warto się zapoznać to S. Krajski i W. Pietkiewicz. Co do wyboru konkretnego tytułu to zależy czego potrzebujesz, czy np. "przyjęcia z biznesie", czy "ciekawostki" ;)

Opublikowano

Dwóch autorów, z którymi warto się zapoznać to S. Krajski i W. Pietkiewicz. Co do wyboru konkretnego tytułu to zależy czego potrzebujesz, czy np. "przyjęcia z biznesie", czy "ciekawostki" ;)

Potrzebny mi ogólny poradnik: zachowanie w codziennych sytuacjach, na przyjęciach, przedstawianie się, najczęstsze błędy itd. A Piotr Kuspys? Słyszał Pan może o nim?

Opublikowano

Moim skromnym zdaniem Krajski i tylko Krajski. W zasadzie książka jest niepotrzebna, blog dr Krajskiego załatwia sprawę. Wszystko jasno omówione i wytłumaczone w oparciu o przykłady z życia wzięte. Tematy ładnie i przejrzyście skatalogowane. Polecam, link poniżej.

http://krajski.wordpress.com/

Pozdrawiam.

Opublikowano

Moim skromnym zdaniem Krajski i tylko Krajski. W zasadzie książka jest niepotrzebna, blog dr Krajskiego załatwia sprawę. Wszystko jasno omówione i wytłumaczone w oparciu o przykłady z życia wzięte. Tematy ładnie i przejrzyście skatalogowane. Polecam, link poniżej.

http://krajski.wordpress.com/

Pozdrawiam.

Faktycznie, blog jest naprawdę bardzo ciekawy. Chciałbym jednak mieć jakąś książkę w wersji papierowej. Mógłby mi Pan coś polecić?

Opublikowano

Ja mam w domu książkę "Grzeczność na co dzień", którą mogę polecić. Nie ma tam nic kosmicznego ale to co jest, jest przedstawione jasno I klarownie. Minusem może być to, że raczej będzie ciężko ją dostać. No I ze względu na to, że ma już chyba ze 40 lat, możnaby ją miejscami uaktualnić.

Opublikowano

Kiedyś jak sporo czytałem w temacie, bo jakoś łączyło się to ze studiami, to sporo zastrzeżeń do Krajskiego znalazłem (w literaturze) i sam sformułowałem. Nie pamiętam detali, ale można poszukać czegoś znacznie ciekawszego, zwłaszcza jak się zna j. angielski. Na obrzeżach zagadnienia polecam tę pozycję:

http://www.empik.com/protokol-dyplomatyczny-ceremonial-i-etykieta-orlowski-tomasz,p1046101111,ksiazka-p

• 1 miesiąc temu...