Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W ciemno mogę strzelić, że obowiązuje na 100%, bo dlaczego miałby nie obowiązywać? System zwolnień i stawek obniżonych jest we wszystkich krajach UE mniej więcej taki sam. Co do stawki to zakładam, że podstawowa, czyli 20%.

Opublikowano

20% vat. Stawka zero obwiązuję tylko na ubrania i buciki dla dzieci. Zawsze możesz spróbować udowodnić że te 4 metry flaneli z Fox Brothers to dla małego chrześniaka na garnitur :)

Opublikowano

dzięki. Pytam bo właśnie namiętnie koresponduję z jednym gościem z UK który przysłał mi cennik hurtowy dla firm i twierdzi, ze to bez podatku, podczas gdy ceny są takie same jak w sklepie online (czyli dla datalu). stąd miałem wątpliwości bo albo człowiek nie rozumie o co pytam, albo w UK vat ma materiały = 0%

Opublikowano

już się sprawa wyjaśnia. ceny są netto, a dopiero jak wybiorę że jestem z UK to doliczają 20%. JAk zaznaczę, że z Polski to vat=0% - przy czym w sklepie internetowym nie rozróżniają chyba czy kupuje firma z Polski czy osoba fizyczna, bo z samego faktu wybrania kraju "Poland" cena do płacenia wychodzi netto. Nie powinni fizycznym sprzedawać z brytyjskim Vatem? - a może od ręki odliczają Vat (jak w Szwajcarii)? Jak to powinno być kolego Stock? nie jestem ekspertem w tej dziedzinie ...

Opublikowano

To raczej niemożliwe. 0% VAT powinien być tylko dla zarejestrowanych podatników VAT-UE. Osobom fizycznym z UE brytyjska firma powinna sprzedawać z brytyjskim VATem. Może gdzieś w dalszej części formularza trzeba podać nr VAT...

Świat byłby piękny gdyby można było robić takie transgraniczne zakupy bez VATu... ;)

Opublikowano

nie można. Jeśli VATu nie pobiorą w UK, pobiorą go u nas.

To akurat nie do końca tak, gdyby udało się kupić be VATu, ryzyko byłoby wyłącznie po stronie sprzedawcy.