damiance Napisano 21 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2011 witajcie, mam pytanie, może ktoś na forum wie: czy w UK obowiązuje VAT na materiały?. Jeżeli tak to jaki? dziękuję i pozdrawiam, Damiance Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock Napisano 21 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2011 W ciemno mogę strzelić, że obowiązuje na 100%, bo dlaczego miałby nie obowiązywać? System zwolnień i stawek obniżonych jest we wszystkich krajach UE mniej więcej taki sam. Co do stawki to zakładam, że podstawowa, czyli 20%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaki Napisano 21 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2011 20% vat. Stawka zero obwiązuję tylko na ubrania i buciki dla dzieci. Zawsze możesz spróbować udowodnić że te 4 metry flaneli z Fox Brothers to dla małego chrześniaka na garnitur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 21 Marzec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2011 dzięki. Pytam bo właśnie namiętnie koresponduję z jednym gościem z UK który przysłał mi cennik hurtowy dla firm i twierdzi, ze to bez podatku, podczas gdy ceny są takie same jak w sklepie online (czyli dla datalu). stąd miałem wątpliwości bo albo człowiek nie rozumie o co pytam, albo w UK vat ma materiały = 0% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock Napisano 21 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2011 No właśnie, cennik hurtowy dla firm A więc myślał, że jesteś przedsiębiorcą i podasz mu swój nr VAT, wtedy rzeczywiście będzie 0% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 21 Marzec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2011 już się sprawa wyjaśnia. ceny są netto, a dopiero jak wybiorę że jestem z UK to doliczają 20%. JAk zaznaczę, że z Polski to vat=0% - przy czym w sklepie internetowym nie rozróżniają chyba czy kupuje firma z Polski czy osoba fizyczna, bo z samego faktu wybrania kraju "Poland" cena do płacenia wychodzi netto. Nie powinni fizycznym sprzedawać z brytyjskim Vatem? - a może od ręki odliczają Vat (jak w Szwajcarii)? Jak to powinno być kolego Stock? nie jestem ekspertem w tej dziedzinie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 21 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2011 Fizycznemu w UE powinni sprzedać w cenie brutto z lokalnym VATem, a firmie w cenie netto, 23% VAT odprowadziłbyś do polskiegu urzędu przy najbliższym rozliczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock Napisano 21 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2011 To raczej niemożliwe. 0% VAT powinien być tylko dla zarejestrowanych podatników VAT-UE. Osobom fizycznym z UE brytyjska firma powinna sprzedawać z brytyjskim VATem. Może gdzieś w dalszej części formularza trzeba podać nr VAT... Świat byłby piękny gdyby można było robić takie transgraniczne zakupy bez VATu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 21 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2011 nie można. Jeśli VATu nie pobiorą w UK, pobiorą go u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock Napisano 21 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2011 nie można. Jeśli VATu nie pobiorą w UK, pobiorą go u nas. To akurat nie do końca tak, gdyby udało się kupić be VATu, ryzyko byłoby wyłącznie po stronie sprzedawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 21 Marzec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2011 wysłałem maila do firmy, zobaczymy co mi odpiszą. Jakby co to robimy zamówienie forumowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 22 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2011 Czekam tylko na forumowe, hurtowe zakupy skarpetek dzierganych ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi