Gość heath Napisano 14 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2011 Witam, Odwiedziłem wszystkie popularne salony z garniturami od no-namów po Royal Collection i niestety nie znalazłem smokingu który by na mnie dobrze leżał. Te z RC od Jacobsona miały najlepszy krój ale się zwijał między łopatkami. Szukam teraz krawca/firmy który mógłby uszyć smoking na miarę za cenę ok 2-2.5tyś. Krawiec najlepiej z Krakówa lub okolic. W ostateczności z okolic Katowic jeśli pracuje w weekendy. Będę wdzięczny za rekomendacje. Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 14 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2011 Niestety nie wiem nic o krawcach z Krakowa czy okolic (oprócz Turbasy, ale to chyba inny przedział cenowy), jednak chciałem się spytać - znasz zasady smokingu? Żebyś nie uszył sobie jednego wielkiego faux-pas. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablobru24 Napisano 14 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2011 jesli bywasz w w-wie to polecam kubiktailoring.pl, co prawda jak sie dowiedzialem ich szycie nie jest bespoke ale szyja na miare pod kazdego klienta, ja u nich kupilem garnitur i nosi sie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 14 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2011 ich szycie nie jest bespoke ale szyja na miare pod kazdego klientaEdukacja, edukacja, edukacja - a wszystko to jak krew w piach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość heath Napisano 14 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2011 Miałem smoking na studniówce:) Ogólnie chce klasyczny, tzn z tym okrągłym kołnierzem, taliowany, jednorzędowy, bez udziwnień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 14 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2011 Teoretycznie podstawy znasz, ale ważne są też detale. Mogę Ci oczywiście pomóc w tej kwestii. Życzę miłej lektury! Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość heath Napisano 16 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2011 Ktos mi podeslal ta strone: http://www.meskiwymiar.pl/man_smoking Jeśli miałbym tam kupować, jeszcze nie zdecydowałem więc tak hipotetycznie, wybralbym takie wartości: Styl klap: zaokrąglone Długość klap: długie Ilość guzików: 1 Guziki na rękawach: 3 Kieszonka na klatce: tak Kieszenie: 2, klapy tak Tył marynarki:2 rozcięcia Dopasowanie: taliowana Kanty: z kantami (zawsze tak jest u garniaków a w smokingu?) Tylne kieszenie: bez Dół spodni:prosty Kieszenie boczne: ukosne Spodnie smokingowe: nie, a powinny być? MATERIAL Splot tkaniny: 130s Kolory: czarny tekstury: gładkie Materiał: wełna Wybór: smoky black, ale musialbym ten drugi zobacyzc na zywo PODSZEWKA Standardowa dla tego materialu Bedę wdzięczny za wszelkie uwagi odnosnie standardów smokingu i wyborów które wyżej opisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macaroni Napisano 16 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2011 polecam http://www.blacktieguide.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 16 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2011 Ja już wcześniej polecałem BTG, może nie było widać linka. Jest to jednak dość obszerna lektura, a więc mogę skomentować Twoje wartości: 1. Guzików na rękawach powinno być 4, ale chyba nie ma takiej opcji. 2. Kieszenie powinny być bez patek/klapek. 3. Marynarka nie powinna mieć rozcięć. 4. Do każdego stroju eleganckiego (że się tak wyrażę ), do którego nie nosi się pumpów ani pludrów, nosi się spodnie z kantem (a do smokingu nie nosi się pumpów ani pludrów ). 5. Kieszenie boczne powinny pokrywać się z lampasami na spodniach. Pierwotnie w ogóle ich nie było. 6. Jeśli spodnie smokingowe to takie z lampasami, to tak, powinny być. 7. Podszewka mogłaby być w innym kolorze (choć oczywiście nie jest to wymagane). To tyle, jeśli chodzi o Twoje błędy, o ile można to tak nazwać. Co masz na myśli mówiąc o standardach smokingu? Bo o tego typu strojach zawsze chętnie dyskutuję. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość heath Napisano 16 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2011 Standard w moim rozumieniu to zakres możliwych wartości atrybutów danego zagadnienia. Tutaj to możliwości konfiguracji wszystkich elementów smokingu jak kołnierz: długość, kolor,materiał,kształt itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 16 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2011 Wszystko jest napisane w Black Tie Guide (proponowałbym Ci brać pod uwagę jedynie sekcję Classic Black Tie). Mogę Ci to streścić, jeżeli chcesz. Jeśli chodzi o sam smoking, pamiętaj aby także koszula, buty i inne dodatki były poprawne. Na wyżej wspomnianej stronie wszystko jest wyjaśnione. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość heath Napisano 16 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2011 ok wielkie dzieki, na pewno przeczytam wskazany przez Ciebie dział. szkoda ze dalej nie wiem gdzie szyć/kupic:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 16 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2011 No tak, skupiliśmy się na niewłaściwej kwestii. A tę stronę podaną przez Ciebie odrzucasz? Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość heath Napisano 17 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2011 Widziałem na tym forum w watku o stronie meskiwymiar, ze ich szycie pozostawia duzo do zyczenia. Wiadomo ze kto oszczedza ten dwa razy traci. Kupie syfiaty smoking to potem bede i tak musial kupic drugi lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kset Napisano 22 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2011 a masz jakiegoś krawca na oku w Krakowie? ja też będę musiał uszyć smoking, byłem dzisiaj u jednego, Tadeusz Górka, na Kremerowskiej (boczna od Karmelickiej). Chce 1800 ale materiał własny. Wygląda solidnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JMes Napisano 15 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2020 2 godziny temu, Sas napisał: Polecam pracownie krawiecką RDUCH w Rybniku tel.668402831 Czy z pracownią RDUCH współpracuje, współpracował lub ma coś wspólnego pan Piotr w okularach, który miał sklep z tkaninami w Bytomiu, który pochodzi z Jastrzębia Zdroju, a który jest rodzinnie bardzo związany z Rybnikiem? Zajmuje się on tkaninami, 2 lata temu miał swój sklep z materiałami w Warszawie (tkaniny włoskie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi