i_de Opublikowano wczoraj o 13:51 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 13:51 Witajcie ponownie. Czy możecie mi wytłumaczyć czy taki wykrój otworu na rękaw przy protrakcji barków, jak na zamieszczonym obrazku jest ok i nie wpłynie później na swobodę ruchów ramienia. Mi osobiście wydaje się, że ręka mija się z wykrojem pachy (ręka dużo bardziej z przodu niż otwór, z przodu na styk, z tyłu wielki odstęp). Wygląda to w tym miejscu, jak w standardowym modelu z wieszaka, więc gdzie tu bespoke? Czy nie da się tego bardziej dopasować, nie wiem, szew naramienny po łuku czy coś... Czy może jest tak, że do takiej wady nic lepiej się nie da dopasować i pozostaje tylko zmieniać ciało, a nie ubranie? Pytam, bo mam takową wadę i w marynarkach jakie posiadam (z wieszaka) zawsze jest to samo - materiał rękawa wbija mi się tuż pod mięśniem naramiennym przy ruchu ręką do przodu, w bok, do góry. Dodatkowo przy ruchu ręką do przodu plecy mocno się napinają, a przy ruchu ręką do góry na plecach pojawia się fałda. Po analizie dochodzę do wniosku, że to właśnie takie mijanie ciała z marynarką daje taki efekt. Wydaje mi się, że więcej materiału trzeba by dać na plecach, mniej natomiast z przodu. W rezultacie w widoku z góry szwy pachowe będą zbieżne w kierunku przodu (przekręcone w płaszczyźnie poziomej do wewnątrz) Cytuj
i_de Opublikowano wczoraj o 13:55 Autor Zgłoś Opublikowano wczoraj o 13:55 Zapomniałbym, poniżej zdjęcia opisanych problemów: Cytuj
Ernestson Opublikowano wczoraj o 16:00 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 16:00 Spokojnie da się uszyć na miarę dobrze leżącą marynarkę dla kogoś z protrakcją barków. Swoją drogą dzisiaj dowiedziałem się, że to się tak nazywa. Dla mnie to zawsze były po prostu barki do przodu. Intuicję masz dobrą, więcej pleców, mniej przodu, odpowiednio wymodelowane ramię. Trochę zabawy ale do zrobienia. 1 Cytuj
mosze Opublikowano 11 godzin temu Zgłoś Opublikowano 11 godzin temu Ciekawe pytanie, ja nie znam odpowiedzi. Natomiast chciałem się odnieść do zdjęć. Dobrze dopasowana marynarka powinna ładnie układać się w ramionach przy rękach swobodnie opuszczonych w dół, przy czym łokcie mogą się nieco odchylać w przód/tył (jak przy normalnym chodzie) - zdj. nr 1. Na kolejnych zdjęciach unosisz rękę w górę (łokieć w bok) i tutaj nie ma szans, żeby marynarka, która zawsze ma jakąś konstrukcję i nie jest w pełni elastyczna (jak np. body baletowe), się nie pofałdowała na górze. Im mocniejsza konstrukcja, tym gorzej to będzie wyglądać, ale nawet marynarka koszulowa się pofałduje. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi