lislaw.petar Opublikowano 13 Marca Zgłoś Opublikowano 13 Marca Dzień dobry, zacznę od tego, że pod koniec czerwca br. będę uczestniczył we własnym ślubie i potem weselu^^. W związku z tym od jakiegoś czasu zgłębiam meandry forum, poszukując informacji w zakresie doboru odpowiedniego ubioru na tą uroczystość. Przyznam, że na co dzień z wyboru nie ubieram się w sposób elegancki, co nie oznacza, że nie znam podstawowych, ew. średnio-zaawansowanych zasad ubioru panujących w tym obszarze. Z konieczności mam marynarki, ale są one lekkie - bez podszewki lub z półpodszewką. Mam 1 garnitur ciemnozielony kupiony na jakiejś promocji od Lancerto (Garnitur Zielony Wełniany Lugano - Lancerto) - nie narzekam, gdy muszę go założyć. Jeśli chodzi o moje założenia, to chciałbym podejść do tego procesu rozsądnie. Głównym kryterium jakim chcę się kierować jest stosunek cena/jakość, tj. z jednej strony nie chcę kupować byle czego, ale z drugiej nie chcę wydawać zbyt wiele na coś, co podnosi koszty w sposób nieproporcjonalny do wzrostu jakości. Chcę jednak wyglądać bardzo dobrze, ew. dobrze, jeśli przyjmiemy, że bardzo dobrze wyglądają panowie na Pitti Uomo Generalnie formalny ubiór zazwyczaj mi przeszkadza, opina, powoduje dyskomfort, zwiększa potliwość, itp. - stąd też go nie noszę. Chciałbym więc, aby zarówno garnitur, jak i koszula to nie był pancerz - wolę, gdy coś jest zbyt przewiewne niż odwrotnie. Moje wymiary to 193 cm i 84 kg - szczupła, ale proporcjonalna sylwetka, trochę ćwiczę na siłowni. Proszę, abyście mi pomogli, doradzili, wskazali jakieś lepsze rozwiązania, za co z góry dziękuję. Jeśli chodzi o koncepcję ubioru, to chciałbym iść w klasykę, tj. granatowy gładki dwurzędowy (dobry pomysł?) garnitur, biała koszula z mankietami, krawat lub muszka, szelki, biała lniana poszetka, biały goździk, czarne oksfordy lub lotniki. Na garnitur przewiduję maksymalnie 2000 zł, na koszulę, buty i dodatki nie mam tak sztywno ustawionego pułapu (obowiązuje główne kryterium, najlepiej za całość do 3000 zł). Jeśli z jakiegoś powodu garnitur dwurzędowy nie będzie odpowiedni, to skłaniałbym się ku 3-częściowemu z kamizelką chyba w kratę księcia Walii. Przechodząc do konkretów, na ten moment biorę pod uwagę: 1) garnitur: - Garnitur dwurzędowy Harry - BonusMG (kolekcja Jana Adamskiego), - Granatowa dwurzędówka męska z czystej wełny | Sklep Pewien Pan - SuSu (najlepiej, gdyby coś pojawiło się na Otrium ze względu, że na oficjalnej stronie przekracza budżet. Pytanie, czy warto ew. dołożyć te 300 zł do Garnitur Havana tailored fit granatowy in Czysta wełna S110's | SUITSUPPLY ?), - Spier&Mackay (to raczej egzotyka, ale podobają mi się proporcje na zdjęciach). 2) buty: - Półbuty męskie 5155 - Skóra naturalna cielęca, kolor: czarny, wysokogatunkowa podeszwa gumowa, podszewka ze skóry koziej, - Półbuty męskie 4832 - Skóra naturalna cielęca, kolor: czarny, wysokogatunkowa podeszwa gumowa, podszewka ze skóry naturalnej. 3) koszula: - TUXEDO HIDDEN BUTTON WHITE | Online Outlet | Otrium, - WHITE GIRO INGLESE SLIM FIT SHIRT | Online Outlet | Otrium, - Biała formalna koszula z krytą plisą 2430-1-1 - Martin&Moore (ktoś polecał na forum). 4) dodatki: - poszetka biała lniana ok. 100 zł (są jakieś różnice na korzyść któregoś sklepu?), - krawat/muszka (sieciówki czy może jest coś lepszego/wartego uwagi zgodnie z założeniami?), - szelki? (temat dla mnie zupełnie obcy, ale ze względu na komfort chyba wolę od paska. Co sądzicie?), - spinki, skarpety, itd. to już kwestie mniej istotne. Ogólnie temat koszul, butów, krawatów/muszek jest mi mało znany, jeśli chodzi o szczegóły. Najbardziej skupiłem się na samym garniturze. W każdym zakresie będę jednak wdzięczny za rady i pomoc. Myślę, że z racji na czas i dosyć duże rozdrobnienie informacji na forum, ten wątek wraz z Waszymi odpowiedziami mogą być przydatne dla osób w podobnej do mojej sytuacji - zarówno teraz, jak i w przyszłości. Pozdrawiam, L.P. Cytuj
Non Vid Opublikowano 13 Marca Zgłoś Opublikowano 13 Marca Cytat Generalnie formalny ubiór zazwyczaj mi przeszkadza, opina, powoduje dyskomfort, zwiększa potliwość, itp. - stąd też go nie noszę. Potliwość bierze się często z konstrukcji (większość marynarek "gotowców" ma klej, który zabija przewiewność) i/lub użytych materiałów (widzę, że nawet Twoja marynarka ma podszewkę, w której ponad 50% stanowi poliester). Opinanie i pozostałe formy dyskomfortu biorą się z niedopasowania. Jeśli masz niestandardową sylwetkę, to musisz zapłacić "comfort tax", czyli albo zamawiać od razu na miarę (będzie idealny fit i materiały jakie chcesz, ale drożej), albo polować na garnitury, które da się dostosować u krawca (to będzie tańsze, ale wymaga inwestycji czasu i wiedzy z Twojej strony, plus dopasowanie zwykle nie będzie tak dobre jak przy ubraniach na miarę). Dodam, że koniec czerwca tego roku to dość bliski termin, wielu krawców właśnie ma zatrzęsienie zamówień okołoślubnych, często z terminami zajętymi już do końca sierpnia... 1 Cytuj
Non Vid Opublikowano 13 Marca Zgłoś Opublikowano 13 Marca Cytat 1) garnitur: - Garnitur dwurzędowy Harry - BonusMG (kolekcja Jana Adamskiego), - Granatowa dwurzędówka męska z czystej wełny | Sklep Pewien Pan - SuSu (najlepiej, gdyby coś pojawiło się na Otrium ze względu, że na oficjalnej stronie przekracza budżet. Pytanie, czy warto ew. dołożyć te 300 zł do Garnitur Havana tailored fit granatowy in Czysta wełna S110's | SUITSUPPLY ?), - Spier&Mackay (to raczej egzotyka, ale podobają mi się proporcje na zdjęciach). Kontynuując... Wszystkie wymienione przez Ciebie garnitury są w konstrukcji half-canvas. Co oznacza, że z przodu są z klejem (bez kleju są albo full canvas, albo unstructured). Jeśli kupisz taki garnitur, to (skoro masz skłonność do pocenia się) dostaniesz kolejną mało oddychającą marynarkę, która po ślubie będzie wisiała i marniała w szafie. W budżecie 2000 zł trudno Ci będzie znaleźć garnitur z full canvas, ale jest to możliwe — tyle, że musiałbyś znać swoje dokładne wymiary, wiedzieć co można dostosować u krawca a co nie, i mieć trochę szczęścia w buszowaniu np. między używanymi garniturami na eBayu. Ja aktualnie bardzo budżetowo szyję garnitur 3-częściowy u pana Błońskiego. Koszt to 7000 zł plus tkanina (tanie można znaleźć za kilkaset złotych, moja kosztowała ~2500 zł). (Na 2-częściowy z 1 parą spodni byłoby 5000 zł plus tkanina.) Tyle, że pan Błoński ma już terminy pozajmowane pewnie do końca roku... Do dodatków takich jak białe poszetki polecam Tiestore — bardzo dobry stosunek jakości do ceny: https://tiestore.pl Ogólnie skoro budzisz się z tematem na 3 miesiące przed ślubem, to masz następujące opcje: Bardzo szybko wyedukować się w temacie, zebrać wymiary swojego ciała i znaleźć używany garnitur (będzie możliwe, ale trudne). Zrobić szybko prosty garnitur na miarę w wysokiej jakości (full canvas, ew. unconstructed) — na pewno będzie Cię to kosztowało przynajmniej z 6000-8000 zł (a raczej 10000+ zł), ale będzie to coś, czego będziesz mógł używać również po ślubie, zwłaszcza jeśli będzie w dość uniwersalnym kolorze (a nie np. różowy z pagodami 😉). Rozeznaj reputację szwalni po tematach na naszym forum. Mają dużo takich zleceń, na pewno będą wiedzieli, jak Cię poprowadzić. Po prostu założyć na ślub garnitur, który już masz — nie jest tragiczny wizualnie. Oczywiście będziesz się pocił, ale później go zdejmiesz i masz spokój z tematem. Kupić drugą kiepską, średnio dopasowaną klejonkę, którą założysz raz i po ślubie też nie będziesz używał. Cytuj
WojKow Opublikowano 13 Marca Zgłoś Opublikowano 13 Marca To ja zaproponuję drugi punkt widzenia Mam kilka garniturów half-canvas z "kiepską, średnio dopasowaną klejonką", noszone nawet i 8 lat. Jeśli znajdziesz coś, co dobrze na Tobie leży, to poprawki krawieckie nie są tanie straszne i skomplikowane. Pytanie, jak bardzo rozbudowany masz gen perfekcjonizmu w sobie nie bój się szerszych fasonów, to może wpłynąć na nie wygodę, o której mówiłeś. Zacznij od zamówienia tych podlinkowanych garniturów, zobacz jak na Tobie leżą, wrzuć zdjęcia, jeśli nie będziesz pewien. Gdybyś jednak zdecydował się na zwiększenie budżetu i szycie MTM, to też zdążysz na spokojnie. Biorę ślub w lipcu i z Cafardini mnie "wygonili" na początku roku i powiedzieli, żebym wrócił marcu/kwietniu, bo jeszcze wszystkich próbników nawet na lato nie mają. U nich termin realizacji to około 6 tygodni, jeśli dobrze pamiętam. Cytuj
dragonek Opublikowano 14 Marca Zgłoś Opublikowano 14 Marca To są na razie teoretyczne dywagacje, dobrze byłoby coś przymierzyć. Zobaczyć jak leży, jak się czujesz w dwurzędówce. Zacząłbym od egarnitur (Bonus MG Jan Adamski) bo tam najszybciej ogarniesz przymiarkę i dostaniesz kasę z powrotem. Może się okazać, że jednak wolisz jednorzędowy. Nie mając doświadczenia w krojach SuSu i tych jak na Tobie leżą odradzam zamawianie w normalnym sklepie. Z doświadczeń forumowiczów mogą być problemy ze zwrotem. Zacznij od Otrium. Cytuj
lislaw.petar Opublikowano 17 Marca Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca Dzięki za odpowiedzi, to będę zamawiał z SuSu i BonusMG na początek. Tylko zastanawiam się nad rozmiarem - mam 105 cm w klatce i 90 cm w pasie. Który rozmiar byście polecali? Z BonusMG chyba wychodzi, że 188 lub 194 i 54 (?), a z SuSu? Podzielcie się doświadczeniem Może jakieś rady w zakresie koszuli i butów? Cytuj
Kyle Opublikowano 17 Marca Zgłoś Opublikowano 17 Marca W SuSu obstawiam 102 (jeżeli masz 185-190 m wzrostu) albo 52 (jeżeli mniej). Sam mam odrobinę więcej od Ciebie w klatce i pasie, mam z SuSu 106 (i jedną marynarkę 54). Koszule te co wrzucałeś, powinny być OK stylistycznie. Nie miałem ich w ręku i możliwe, że nikt tutaj nie miał, więc trudno się wypowiedzieć, na ile są przyjemne w dotyku, niegniotliwe i przewiewne, a to są bardzo ważne cechy. Trzeba to sprawdzić zamawiając i ewentualnie zwracając (to samo zresztą pod kątem rozmiaru). Ostrożnościowo zakładałbym, że lepiej mieć dwie koszule (jedną awaryjnie). Co do butów - przeczytaj uważnie dyskusję, która zaczyna się tutaj, przemyśl budżet, i ewentualnie wróć z pytaniami: Cytuj
dragonek Opublikowano 17 Marca Zgłoś Opublikowano 17 Marca 12 godzin temu, lislaw.petar napisał(a): Dzięki za odpowiedzi, to będę zamawiał z SuSu i BonusMG na początek. Tylko zastanawiam się nad rozmiarem - mam 105 cm w klatce i 90 cm w pasie. Który rozmiar byście polecali? Z BonusMG chyba wychodzi, że 188 lub 194 i 54 (?), a z SuSu? Podzielcie się doświadczeniem Może jakieś rady w zakresie koszuli i butów? Tutaj masz wymiary Harryego: https://egarnitur.pl/garnitur-meski-dwurzedowy-jan-adamski-harry https://egarnitur.pl/garnitur-jak-sprawdzic-swoje-wymiary Cytuj
lislaw.petar Opublikowano 24 Marca Autor Zgłoś Opublikowano 24 Marca Ok, a macie rozeznanie w rozmiarówce Cavour? Przy 104-105 cm w klatce rozm. 150 (111 cm w klatce) czy 152 (115 cm w klatce)? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi