Skocz do zawartości

Forumowe perełki - czyli marki/produkty z najlepszym stosunkiem jakości do ceny

eldo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam użytkowników forum! To mój pierwszy wpis, tak więc proszę o wyrozumiałość.

Nie sztuką jest wyłożyć walizkę pieniędzy na dobrej jakości produkt. Sztuką jest dostać dobry produkt w jeszcze lepszej cenie.
Stąd powstała idea tego wpisu - chciałbym, żeby to było miejsce gdzie dzielimy się swoimi odkryciami - od klasyków które każdy zna (ale warto je mieć w jednym miejscu), po wschodzące gwiazdy, o których dopiero będzie głośno.

Zacznę od moich pozycji:

• Koszule OCBD polskiej szwalni Martin&Moore - jakość moim zdaniem zaskajująco dobra. Ja swoje egzemplarze dostałem w promocyjnej cenie 200zł z okazji Black Friday. Minusem jest słaby kontakt ze sklepem (nie poinformowali mnie ile będę czekać na zamówienie), a niektóre modele szyją na bieżąco, stąd czas oczekiwania może być długi. 
  • swetry merino z Uniqlo - dobra jakość w bardzo przystępnej cenie
  • golfy merino z Mango/Mango Outlet - to mój pierwszy zakup wełny Merino, polubiliśmy się na tyle, że merino stało się podstawą w mojej zimowej szafie.

Czekam na wasze rekomendacje oraz zachęcam do dyskusji

• Oceniam pozytywnie 3

36 minutes ago, eldo said:
  • Koszule OCBD polskiej szwalni Martin&Moore - jakość moim zdaniem zaskajująco dobra. Ja swoje egzemplarze dostałem w promocyjnej cenie 200zł z okazji Black Friday. Minusem jest słaby kontakt ze sklepem (nie poinformowali mnie ile będę czekać na zamówienie), a niektóre modele szyją na bieżąco, stąd czas oczekiwania może być długi.

Mam - policzyłem właśnie - 7 koszul M&M - 3 OCBD, które istotnie są ich "flagowym" produktem, oraz 4 kenty. Oxford, twill, popelina, gładkie, prążkowane i w kratkę gingham, białe, niebieskie i różowe. Generalnie jestem z nich zadowolony z uwagi na relację jakość/cena. Są tanie, a na promocjach typu BF - bardzo tanie. Wizualnie i organoleptycznie prezentują się zaskakująco dobrze. Jakość wykonania nie budzi moich zastrzeżeń, nawet jeśli nie obraziłbym się za 2 guziki mankietowe albo wyciągane fiszbiny :) W praniu zachowują się godnie - kurczą się mniej więcej tyle, ile przyzwoita bawełna powinna, czyli odrobinę. Największą zaletą są 3 kroje - z reguły biorę slim, czasem super slim, co przy moim sporym obwodzie kołnierzyka i ponadwymiarowej klacie pozwala na uzyskanie dobrego dopasowania prosto "z wieszaka", a raczej - prosto ze szwalni ;) Na czas realizacji nie narzekam - obiecują uszycie i wysyłkę w ciągu tygodnia i jak dotąd zawsze się z tego wywiązywali. Cieszyłbym się, gdyby poszerzyli portfolio tkanin o jakieś fajne brytolskie kratki w stylu Tyrwhitta, bo dotychczasowa oferta wzorów jest raczej oszczędna. No ale coś za coś.

Kupiłem koszulę OCBD ze współpracy Dandycore x Martin&Moore. Potwierdzam, że jakość bardzo dobra (na tyle dobra, że chciałem dokupić inny fason z tej kolekcji, ale nie zdążyłem, bo zakończyli współpracę), natomiast kontakt właściwie żaden. Na moje pytanie o faktyczny czas realizacji zamówienia (chciałem uniknąć sytuacji, że koszula będzie na mnie czekała w paczkomacie, podczas gdy ja będę na urlopie) nie dostałem żadnej odpowiedzi. Ale koszulę wysłali ostatecznie chyba nawet szybciej niż pokazywał orientacyjny czas oczekiwania na stronie produktu.

12 godzin temu, Jarek85 napisał:

Kupiłem koszulę OCBD ze współpracy Dandycore x Martin&Moore. Potwierdzam, że jakość bardzo dobra (na tyle dobra, że chciałem dokupić inny fason z tej kolekcji, ale nie zdążyłem, bo zakończyli współpracę), natomiast kontakt właściwie żaden. Na moje pytanie o faktyczny czas realizacji zamówienia (chciałem uniknąć sytuacji, że koszula będzie na mnie czekała w paczkomacie, podczas gdy ja będę na urlopie) nie dostałem żadnej odpowiedzi. Ale koszulę wysłali ostatecznie chyba nawet szybciej niż pokazywał orientacyjny czas oczekiwania na stronie produktu.

U mnie podobna sytuacja. Z samego produktu jestem bardzo zadowolony, natomiast wiadomości i prośby pozostawały bez odpowiedzi. Koszule Dandycore x Martin&Moore były sprzedawane jako preorder. Szacunkowy termin dostawy nakładał się z moim urlopem, a końcowo i tak wysłali produkt szybciej.

No to jedziemy z tematem.

Gdyby ktoś spytał o rzecz, która noszę najczęściej... czy byłyby to marynarki? Nie. Krawaty? Też nie. To może koszule? Pudło.

Koszulki z merino.

Mam ich jedenaście sztuk (!) i nosze codziennie przez jakieś osiem miesięcy w roku, jako pierwszą warstwę, bezpośrednio na gole ciało. Dopiero na to zakładam koszulę, sweter, popover czy co tam sobie umyślę. Bez porównania lepszy komfort termiczny, odprowadzanie potu, koszule mniej się brudzą itd.

Polecam tę firmę:

211fbbebe2908f130c5a0f12761526c8.jpg

https://sklep.kwark.pl/pl/p/Koszulka-z-dlugim-rekawem-Merino-Wool%2C-ABEILLE-060801/239

https://sklep.kwark.pl/pl/p/Koszulka-Pod-Koszule-Merino-Wool-060805/347

Niegdyś szyłem na miarę (gdy byłem szczupakiem), ale teraz pasuje mi standardowa L-ka. Polska firma, produkcja w Szczecinie.

• Oceniam pozytywnie 1