Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,
co polecacie kupić jako warstwę bazową pod białą elegancką koszulę na spinki na zimę? Zależy mi na tym, żeby trzymało ciepło, nie dawało uczucia chłodnego okładu i było niewidoczne pod białą koszulą. Dobrze, żeby wytrzymało jeden dzień bez łapania smrodu gdy się przepoci. Pierwsze co przychodzi mi na myśl to wełna merino w kolorze cielistym, ale znalazłem tylko taką o gramaturze 135 g/m2 marki paterns, więc ceniutką. Jest też biała o gramaturze 200 (Icebreaker Oasis), ale biały podobno wbrew pozorom źle się prezentuje pod białą koszulą - może prześwitywać. Poza tym ta jest dostepna tylko z dlugim rekawkiem, więc dodatkowo może być widoczna pod mankietami na spinki.

Opublikowano

Koszulka z wełny merino, v-neck. Ja używam takich

https://sklep.kwark.pl/pl/p/Koszulka-Pod-Koszule-Merino-Wool-060805/347

Prześwitywanie jest problemem twoich koszul, a nie podkoszulków. W moich koszulach nie widać nic pod spodem, nawet jak mam czarne merino.

Gwarantuje, że przy prawidłowej długości mankietów - nieważne czy na spinki, czy na guziki - nic nie wystaje i nic nie widać.

20260114_152100.jpg

Mam pod spodem wełnianego v-necka w kolorze czarnym - czy coś widać?

• Like 1
Opublikowano

Cudownie, o coś takiego mi chodziło. I jeszcze rodzimy producent. Zamawiam, dzięki.

Btw widzę, że ta koszulka merino co podesłałeś ma dość spory kołnierzyk, większy niż widuję w innych modelach, np icebreaker. To ma jakieś zastosowanie, czy w jakim celu to jest takie?

Opublikowano

A może masz też jakąś fajną białą koszulę do polecenia na spinki (głównie do muchy, więc kryte guziki)? Albo coś uniwersalnego, albo coś cieplejszego na jesien/zime na czarne merino i osobno coś przewiewniejszego na wiosne/lato na ewentualną cielistą koszulkę z modalu (podobno dobrze wchłania pot, co by się przydało, bo latem pod pachami mokro, jak marynarkę się zdejmie). I tu też polska produkcja mile widziana.

Opublikowano
45 minut temu, parwig napisał:

Cudownie, o coś takiego mi chodziło. I jeszcze rodzimy producent. Zamawiam, dzięki.

Btw widzę, że ta koszulka merino co podesłałeś ma dość spory kołnierzyk, większy niż widuję w innych modelach, np icebreaker. To ma jakieś zastosowanie, czy w jakim celu to jest takie?

Zakładam, że estetyczne. Chyba, że chodzi Ci o dość spore wcięcie - jest w kształcie litery V, żeby można ją bło nosić z koszulą z rozpiętym kołnierzykiem i Żeby nadal nie było jej wtedy widać.

Opublikowano
36 minut temu, parwig napisał:

A może masz też jakąś fajną białą koszulę do polecenia na spinki (głównie do muchy, więc kryte guziki)? Albo coś uniwersalnego, albo coś cieplejszego na jesien/zime na czarne merino i osobno coś przewiewniejszego na wiosne/lato na ewentualną cielistą koszulkę z modalu (podobno dobrze wchłania pot, co by się przydało, bo latem pod pachami mokro, jak marynarkę się zdejmie). I tu też polska produkcja mile widziana.

Kryte guziki to tylko do zestawów formalnych. Do casualu/smart casualu nosi się do muchy normalne koszule. Jan Adamski to dobrze wyjaśnił tutaj 

https://janadamski.eu/2026/01/rozne-oblicza-muszki/

Ja noszę obecnie tylko MTM od Proper Cloth, ale nie jest to polska firma. Mają bardzo duży wybór tkanin białych. ceny od około 100 euro. Możesz zamówić sobie koszulę na próbę i potestować dopasowanie.

Opublikowano
5 godzin temu, Velahrn napisał:

Kryte guziki to tylko do zestawów formalnych.

Właśnie do zestawów formalnych ta koszula / te koszule mają być. Konkretniej do czarnego garnituru, formalnych czarnych oxfordów, czarnej muchy.

Jeszcze myślę czy tą koszulkę merino wziąć w czarnym czy owsianym kolorze. Ona będzie używana właściwie tylko do tej białej formalnej koszuli i do czarnej koszuli. Biała jest na spinki, czarna na guziki.

Opublikowano
2 godziny temu, parwig napisał:

Właśnie do zestawów formalnych ta koszula / te koszule mają być. Konkretniej do czarnego garnituru, formalnych czarnych oxfordów, czarnej muchy.

Jeszcze myślę czy tą koszulkę merino wziąć w czarnym czy owsianym kolorze. Ona będzie używana właściwie tylko do tej białej formalnej koszuli i do czarnej koszuli. Biała jest na spinki, czarna na guziki.

O tym to jest całe forum, jaką koszulę wybrać i dlaczego!

Natomiast jak chcesz krótkiej odpowiedzi, ja polecam własnie Proper Cloth.

Co do merino, brałbym czarne