Velahrn Posted November 8 Report Share Posted November 8 21 minut temu, void napisał: Nie dziwie się. Gdybym nie chwycił tej to bym zamawiał Portuguese Flannel. Ten wzór wygląda znacznie lepiej niż szara i granatowa alternatywa. Producent nie podał gramatury. Nosisz ja we wnętrzach, czy na zewnątrz? I tak i tak. Najczęściej traktuje go jako ocieplenie pod kurtkę. ma tę przewagę nad swetrami, że nie wkłada się przez głowę, i nie rujnuje fryzury. Tak, wiem, kardigany też mają tę przewagę, ale nie mam cienkiego kardiganu, OK? To w ogóle moje odkrycie tej jesieni, nawet miałem założyć osobny wątek o fartuchach/kitlach. Taki ciuch jest naprawdę super - służy za nieformalną alternatywę dla marynarki, a jednocześnie jest super praktyczny. Można go nosić zarówno zapiętego pod samą szyje, jak i zupełnie rozpiętego. Często mam tak, że gdy idę do pracy, słonko świeci i jest ciepło, to jest rozpięty, a gdy wracam wieczorem - zapięty. Na dodatek, materiał to dość luźno tkany tweed i jest naturalnie elastyczny i rozciągliwy, więc zapięty pod szyję jest super wygodny, nie unieruchamia i nie krępuje. W przeciwieństwie do marynarek, kitel nie ma żadnego wypełnienia, żadnego usztywnienia, układa się naturalnie, jak koszula. Kitel nie buduje barków/przodu/ramion, a więc zmieści się praktycznie pod wszystkim. Kitel nie ma tak jak marynarka, że jeśli chcemy nosić go pod płaszczem, to musimy brać płaszcz rozmiar większy, bo inaczej marynarka już nie wejdzie pod spód. Więc jako ocieplenie jest równie praktyczny jak sweter, a jednocześnie bardziej stylowy i, jak napisałem, zapewnia większą regulację termiczną. Gramatura ~380/400 na moje oko, nie ma to żadnej podszewki ani w ogóle konstrukcji, tylko czysta grzejąca wełna i trzy DUŻE kieszenie. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
void Posted November 8 Report Share Posted November 8 2 godziny temu, Velahrn napisał: To w ogóle moje odkrycie tej jesieni, nawet miałem założyć osobny wątek o fartuchach/kitlach. Taki ciuch jest naprawdę super - służy za nieformalną alternatywę dla marynarki, a jednocześnie jest super praktyczny. Można go nosić zarówno zapiętego pod samą szyje, jak i zupełnie rozpiętego. Często mam tak, że gdy idę do pracy, słonko świeci i jest ciepło, to jest rozpięty, a gdy wracam wieczorem - zapięty. Jestem ogromnie zainteresowany. Właśnie jestem w fazie fascynacji tym tematem. Na razie wziąłem tego Le Labourera, on jest grubszy (600 gram) i bardziej zgrzebny. W tym przypadku wybór pomiędzy 114 a 120 w klatce to ten najmniej szczęśliwy. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Velahrn Posted November 8 Author Report Share Posted November 8 Godzinę temu, void napisał: Jestem ogromnie zainteresowany. Właśnie jestem w fazie fascynacji tym tematem. Na razie wziąłem tego Le Labourera, on jest grubszy (600 gram) i bardziej zgrzebny. W tym przypadku wybór pomiędzy 114 a 120 w klatce to ten najmniej szczęśliwy. Czy Le Labourer już doszedł? Jestem bardzo ciekawy twojej opinii o jakości wykonania, materiale, itd. Za produkt "made in France" z 100 %% wełny to bardzo rozsądna suma. Btw, przeglądam tę stronę, i w ogóle bardzo ciekawa oferta, za uczciwe pieniądze. Np. sszelki "robocze" za 120 zł, bardzo fajnie się prezentujące. Spodnie - wizualnie super - sztruksowe o wysokim stanie. Może czas bliżj zainteresować się francuskim workwearem? Btw chyba youtube stridewise odwiedzał fabrykę tej firmy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarek85 Posted November 8 Report Share Posted November 8 Podłączam się z prośbą o opinię. Już wcześniej widziałem na reddicie same pozytywne o tej marce, a teraz zastanawiam się, czy sam bym nie wziął tego kitla, tylko granatowego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kyle Posted November 9 Report Share Posted November 9 Interesujące te kitle, mi akurat przypasowałby szary. Rozmiarówka na stronie producenta jest dość dokładna, ale jak do niej podchodzić - podobnie jak przy marynarkach? Jak wypada szerokość rękawów? Jest w rękawach podszewka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Velahrn Posted November 9 Author Report Share Posted November 9 Godzinę temu, Kyle napisał: Interesujące te kitle, mi akurat przypasowałby szary. Rozmiarówka na stronie producenta jest dość dokładna, ale jak do niej podchodzić - podobnie jak przy marynarkach? Jak wypada szerokość rękawów? Jest w rękawach podszewka? ale te Le Labourer czy Portuguese Flannel? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kyle Posted November 9 Report Share Posted November 9 Portuguese Flannel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Velahrn Posted November 9 Author Report Share Posted November 9 Co do rozmiarówki - najlepiej byłoby napisać do samego producenta. Albo zobaczyć jak wypada rozmiarówka na stronie Gentleman Store -w moim przypadku sprawdziła się w stu procentach. W rękawach nie ma podszewki. Są w ogole modele z podszewką, po prostu akurat ten jej nie ma ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
void Posted November 9 Report Share Posted November 9 Le Laboureur kurtka wełny Noszę ją nieprzerwanie od trzech tygodni. Doszła w parę dni z Francji. Kupiłem ją ze sklepu z linku poniżej, za 160EUR ze zniżką za subskrypcję newslettera: https://suuupply.com/en/products/veste-de-travail-en-laine-marron?variant=49325052887379 Jestem bardzo zadowolony z tego zakupu. Jeśli komuś nie przeszkadza prosty roboczy krój, to ogromnie polecam. Nadaje się na pogodę 5-15°C, z samą grubszą koszulą pod spodem. Wełna 600 gram przyjemnie grzeje. To jest rzeczywiście sama wełna, do tego bez podszewki, więc świetnie oddycha. Jednocześnie wełna jest na tyle zbita że w mieście nie doskwiera mi żaden wiatr. Wełna jest zgrzebna, a poprzez wspomniany brak podszewki, na pewno będzie gryzła delikatnych nabywców. Mnie nie gryzie, choć lubię ją nakładać na koszulę, która daje mi długie rękawy i kołnierz. Tabelka z tamtego sklepu podaje poprawne rozmiary, sam noszę "3" i jak na jesienno-zimową kurtkę mam możliwość dołożenia cardiganu, zwłaszcza że rękawy też na to pozwalają. Rękawy można wydłużyć o pół centymetra, lub skracać do woli, bo nie mają ani mankietów, ani guzików. Kołnierz można postawić i świetnie trzyma się w tej pozycji, chroniąc przed wiatrem, Wariantów kolorystycznych jest co najmniej osiem, włącznie z czerwonym i żółtym. Wybór czarnego jest moim warto przemyśleć, bo ta wełna jest pełna białych, niebarwionych włókien, które będą się na nim najmocniej odznaczać. Atrakcyjna cena zapewne wynika ze zgrzebności wełny, braku podszewki, oraz braku takich detali jak mankiet. Na wiosnę mogę wziąć ich wariant z bawełny moleskin, choć tam jestem skazany na kolor czarny, bo niebieski-roboczy mało mnie zachęca. Kurtka przychodzi dość sztywna i dopiero z czasem się łamie. To nie jest sweter a alpaki. W załączniku chcę pokazać fakturę. To jest filc, a nie tkanina. --- Na koniec szukam do tak roboczej kurtki, i roboczej koszuli z chambrayu, jakiegoś kardigana, który by pasował stylem. Laboureur ma akurat model "quarter zip", a ja też nie lubię ściągania ich przez głowę. https://lablousedelyon.com/en/products/pull-camionneur-a-partir-de-laine-burel-marron 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kyle Posted November 9 Report Share Posted November 9 48 minut temu, Velahrn napisał: Co do rozmiarówki - najlepiej byłoby napisać do samego producenta. Albo zobaczyć jak wypada rozmiarówka na stronie Gentleman Store -w moim przypadku sprawdziła się w stu procentach. W rękawach nie ma podszewki. Są w ogole modele z podszewką, po prostu akurat ten jej nie ma ... Na stronie jest dość dokładne info, chodzi mi o to, czy u Ciebie wymiar np. od pachy do pachy, masz mniej więcej taki sam jak marynarek, czy jest odstępstwo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Velahrn Posted November 9 Author Report Share Posted November 9 38 minut temu, Kyle napisał: Na stronie jest dość dokładne info, chodzi mi o to, czy u Ciebie wymiar np. od pachy do pachy, masz mniej więcej taki sam jak marynarek, czy jest odstępstwo? Nie mam żadnej marynarki "z wieszaka". Te bespoke od Błońskiego są węższe o 2 cm niż kitle od Portuguese Flannel, zmierzyłem. Natomiast często w ogóle rzeczy bespoke są węższe, taka moja obserwacja. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kyle Posted November 9 Report Share Posted November 9 OK, dzięki, nie chodziło mi o benchmark do czegoś RTW, tylko zestawienie kitel vs marynarka jako taka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Velahrn Posted November 9 Author Report Share Posted November 9 47 minut temu, void napisał: Le Laboureur kurtka wełny Noszę ją nieprzerwanie od trzech tygodni. Doszła w parę dni z Francji. Kupiłem ją ze sklepu z linku poniżej, za 160EUR ze zniżką za subskrypcję newslettera: https://suuupply.com/en/products/veste-de-travail-en-laine-marron?variant=49325052887379 Jestem bardzo zadowolony z tego zakupu. Jeśli komuś nie przeszkadza prosty roboczy krój, to ogromnie polecam. Nadaje się na pogodę 5-15°C, z samą grubszą koszulą pod spodem. Wełna 600 gram przyjemnie grzeje. To jest rzeczywiście sama wełna, do tego bez podszewki, więc świetnie oddycha. Jednocześnie wełna jest na tyle zbita że w mieście nie doskwiera mi żaden wiatr. Wełna jest zgrzebna, a poprzez wspomniany brak podszewki, na pewno będzie gryzła delikatnych nabywców. Mnie nie gryzie, choć lubię ją nakładać na koszulę, która daje mi długie rękawy i kołnierz. Tabelka z tamtego sklepu podaje poprawne rozmiary, sam noszę "3" i jak na jesienno-zimową kurtkę mam możliwość dołożenia cardiganu, zwłaszcza że rękawy też na to pozwalają. Rękawy można wydłużyć o pół centymetra, lub skracać do woli, bo nie mają ani mankietów, ani guzików. Kołnierz można postawić i świetnie trzyma się w tej pozycji, chroniąc przed wiatrem, Wariantów kolorystycznych jest co najmniej osiem, włącznie z czerwonym i żółtym. Wybór czarnego jest moim warto przemyśleć, bo ta wełna jest pełna białych, niebarwionych włókien, które będą się na nim najmocniej odznaczać. Atrakcyjna cena zapewne wynika ze zgrzebności wełny, braku podszewki, oraz braku takich detali jak mankiet. Na wiosnę mogę wziąć ich wariant z bawełny moleskin, choć tam jestem skazany na kolor czarny, bo niebieski-roboczy mało mnie zachęca. Kurtka przychodzi dość sztywna i dopiero z czasem się łamie. To nie jest sweter a alpaki. W załączniku chcę pokazać fakturę. To jest filc, a nie tkanina. Dziękujemy za recenzję! Swoją droga, w opisie jest 600 m^2. zazwyczaj gramaturę tkaniny podaje się na mb, gdyby to przeliczyć, to wychodziło 900 mb. Zdecydowanie kurtka, gruba kurtka, a nie zastępstwo marynarki czy docieplenie (chyba, że mówimy o docieplaniu pod futro na wyprawie Shackletona ;)). Swoją drogą, bardzo ciekawie jest opisany kolor brązowy. To naturalna "czarna" wełna owcza niebarwiona, a więc de facto ciemny brąz. ". The brown and ecru colors are natural, without dyes or additives. The brown wool has the particularity of coming from the black Ouessant sheep breed. The wool in the other colors comes from the French sheep industry. " Loro Piana analogiczną tkaninę https://be.loropiana.com/en/cm/le/pecora-nera-savoirfaire reklamuje jako ósmy cud świata i sprzedaje po cenie kaszmiru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Velahrn Posted November 14 Author Report Share Posted November 14 Zamówiłem jeszcze ten kitel https://www.portugueseflannel.com/collections/aw25-wool-series/products/working-blazer-wool-navy-1 Dzisiaj przyszedł i... odsyłam. Oczekiwałem szorstkiej, chropowatej, zgrzebnej tkaniny. A jest wykonany z pięknej, delikatnej flaneli wełnianej, z wyraźnym połyskiem! Innymi słowy, za cholerę nie pasuje do dżinsów, ale z przyjemnością bym nosił taki garnitur wieczorowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarek85 Posted November 14 Report Share Posted November 14 W dniu 9.11.2025 o 18:53, void napisał: Kupiłem ją ze sklepu z linku poniżej, za 160EUR ze zniżką za subskrypcję newslettera Czy ten kod jest spersonalizowany czy uniwersalny? Bo jak taki sam dla wszystkich, może mógłbyś się podzielić? Próbowałem się zapisać na dwa różne adresy mailowe (jeden o2, drugi gmail) i nic nie przychodzi (w spamie też sprawdzałem). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
void Posted November 14 Report Share Posted November 14 Chętnie się podzielę, używam gmaila i dostałem taki: Na dole strony widzę wciąż: Może to była zniżka za utworzenie konta. Część informacji przyszła po francusku, więc mogłem źle zapamiętać. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
void Posted November 14 Report Share Posted November 14 2 godziny temu, Velahrn napisał: Dzisiaj przyszedł i... odsyłam. Rozmiar znowu okazał się mniejszy niż na oficjalnej stronie? Jeśli do trzech razy sztuka, to został jeszcze sztruks, albo inny kołnierz: https://www.portugueseflannel.com/collections/aw25-wool-series/products/labura-herringbone-wool-brown-2 A jeśli nic z tamtych, to Labourer wygląda mocno zgrzebnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Velahrn Posted November 14 Author Report Share Posted November 14 Godzinę temu, void napisał: Rozmiar znowu okazał się mniejszy niż na oficjalnej stronie? Jeśli do trzech razy sztuka, to został jeszcze sztruks, albo inny kołnierz: https://www.portugueseflannel.com/collections/aw25-wool-series/products/labura-herringbone-wool-brown-2 A jeśli nic z tamtych, to Labourer wygląda mocno zgrzebnie. Rozmiar identyczny jak mój pierwszy, tweedowy, i zgodny z wymiarami z Gentleman Store. Odeslalem przez material, nie przez rozmiar. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts