Velahrn Posted November 7 Report Share Posted November 7 Zakładam ten temat, nie liczę jednak na wielką popularność White's w Polsce. Mało jest osób na tyle obłąkanych albo zdesperowanych, żeby sprowadzać je ze Stanów, a w Unii Europejskiej są właściwie niedostępne. Zaczynając więc: White's to jeden z czołowych producentów tzw. Pacific-North-West, czyli stylu butów specyficznych dla północno-zachodnich Stanów Zjednoczonych. Zaczynali od butów dla drwali - logger boots - potem rozszerzyli się o kolejne modele, dla poganiaczy mułów, strażaków leśnych (to coś zupełnie innego niż nasi strażacy) - tu słynny model smoke jumpers (ichniejsi strażacy naprawdę skaczą na spadochronach, aby podpalać lasy i tak zatrzymywać pożary) itd. Pozostałe firmy z tego segmentu to Nick's, Frank's, Wesco. Prawie wszystkie mają fabryki w jednym miejscu ,w Spokane w stanie Waszyngton. White's szyje buty zadziwiającą metodą, będącą hybrydą GYW oraz stitchdown. Wymaga to bardzo udżego nakładu pracy ręcznej, daje jednak niezwykle wytrzymały produkt końcowy - są chyba ostatnią firmą na świecie, która stosuje te metodę. Jeśli was interesuje, jak to wygląda, tutaj dwóch szewców to omawia: Buty White's są strasznie ciężkie, co wynika z ich budowy. A jest to: skóra, skóra, skóra, gwoździe, podwójne szycie, i jeszcze więcej skóry. Buty White's są na obcasie. Wysokim obcasie. PNW i kowbojki to ostatnie z butów, które zachowały obcas typowy dla dawnych butów męskich - to wszystkie pozostałe style znacznie się obniżyły. To jest przekrój. Jak widzicie, podeszwa nie jest płaska. Na wysokości łuku stopy unosi się - de facto jest to w pełni skórzana wkładka ortopedyczna. Po angielsku nazywa się to arch support. Wynika to z tego, że buty są na wysokim obcasie i płaska podeszwa byłaby po prostu niewygodna (miałem Red Wings zrobione właśnie na logger boots i to była katorga). Pierwotnie miało to też wspierać łuk stopy podczas dźwigania ciężkich rzeczy, np. kłód drewna. Podejrzewam, że działa w takim zastosowaniach? W każdym razie, ja mam bardzo podobne odczucia podczas noszenia Whitesów, jak butach z wkładka ortopedyczną (mam płaskostopie i potrzebuje jej dla komfortu w cięższych butach). Dla mnie jest to bardzo wygodne, ale są ludzie, którzy owego arch support nie są w stanie zdzierżyć. Rozmiarówka to jakaś totalna abstrakcja. Nie dość, że produkują rozmiary od 5 do 14 (z połówkami to będzie 19 rozmiarów), to jeszcze dochodzi wybór tęgości - są od AA do FFFF, oraz kopyta - są różne, przypisane do różnych modeli buta, ale da się to zmienić. Większość osób zgadza się, że najlepiej przyjść do ich sklepu i dać się zmierzyć. Pro tip - Najbliższy jest chyba w Nowym Jorku. Ja, po bardzo długim researchu, kupiłem 9E w pełni licząc się z tym, że w razie wtopy pójdą na handel, i jestem naprawdę zaskoczony, że pasują! 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Velahrn Posted November 7 Author Report Share Posted November 7 Zamawianie butów: tutaj znowu ciekawostki. White's zwykle ma trochę butów in-stock, ale prawie wszystkie produkuje na zamówienie. Średnio czeka się 3 msc, choć bywa, że i 6. to i tak dobry okres w porównaniu do Wesco, gdzie czas oczekiwania może wynosić i dwa lata. Ceny zaczynają się od mniej więcej 600-700 dolarów. Do tego dochodzi w ch# droga przesyłka, VAT i podatki. W efekcie dla klienta europejskiego cena butów ze wszystkim to jakieś 1000 dolarów. A teraz kolejna abstrakcja - na oficjalnej stronie White's oferuje tylko sześć, siedem rodzajów skóry i niepełną rozmiarówkę! Nie, to nie żart. Aby w pełni cieszyć się customizacją WSZYSTKIEGO, trzeba zamawiać przez https://bakershoe.com/collections/whites tu już mamy wybór wszystkiego, kilkadziesiąt rodzajów skór, łączenia, podeszwy, oczka, podszewki, dosłownie wszystko. Cena jednak wzrasta o co najmniej 100 dolarów, więcej w przypadku bardziej nietypowych zamówień. Firma ma w dupie Europę i nie zbudowała tu żadnej sieci dystrybucji. Pojedyncze modele, w niepełnych rozmiarówkach, ma kilka sklepów w Wielkiej Brytanii, chyba jeden w Szwajcarii i kilka w Niemczech. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dyjamentowski Posted November 15 Report Share Posted November 15 On 11/7/2025 at 3:27 PM, Velahrn said: Zamawianie butów: tutaj znowu ciekawostki. White's zwykle ma trochę butów in-stock, ale prawie wszystkie produkuje na zamówienie. Średnio czeka się 3 msc, choć bywa, że i 6. to i tak dobry okres w porównaniu do Wesco, gdzie czas oczekiwania może wynosić i dwa lata. Ceny zaczynają się od mniej więcej 600-700 dolarów. Do tego dochodzi w ch# droga przesyłka, VAT i podatki. W efekcie dla klienta europejskiego cena butów ze wszystkim to jakieś 1000 dolarów. Zazwyczaj nadużywane, ale tu widzę punkt "I am too European for this." Ostatnio odbierałem garnitur 11 miesięcy po pierwszej rozmowie z krawcem, ale przynajmniej się wstrzeliłem w sezon. Dwa lata to już poziom samochodu sportowego (albo trabanta). W ogóle, takie rzemieślnicze działalności powinny być zwolnione z podatków. No i w Polsce de facto szczęśliwie są. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Velahrn Posted November 19 Author Report Share Posted November 19 Gdyby ktoś akurat chciał sprawić sobie parę White's, to zarówno na ich głównej stronie: https://whitesboots.com/ jak i w partnerskim sklepie Baker's Jest obecnie promocja 20 %. Mają taką promocję raz albo dwa razy do roku. Zawsze wynosi 20 % (20 % od 600-700 dolarów to już konkretna kwota!). https://bakershoe.com/ Można samemu zaprojektować buty, z customizacją właściwie wszystkiego https://bakershoe.com/products/bakers-custom-bounty-hunter-by-whites-boots KOLEGA poleca też PolAmer dla dostawy! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts