B737 Posted October 7 Report Share Posted October 7 Cześć wszystkim. Chyba dałem się zrobić internetowym oszustom jak dziecko, więc zostawiam ostrzeżenie dla potomnych. Zachęcony zakupem na Zalando Lounge portfela marki The Bridge, chciałem kupić żonie ich plecak - po wygooglaniu trafiłem na "ich" polską stronę. Wyglądała nawet legitnie, nic niestety tym razem nie wzbudziło mojej czujności (tak, nie sprawdziłem sekcji 'o nas' czy 'kontakt', wizualnie po prostu wyglądała OK). Kupiłem tam wybrany plecak (na szczęście coś mnie tknęło i użyłem jednorazowej karty do płatności w internecie Revoluta). Co stało się dalej? Pieniądze zostały pobrane w USD, pomimo, że cena na stronie jest w PLN, Dostałem kontakt odnośnie zakupu z jakiegoś dziwnego e-maila z informacją, że paczka leci do mnie z Chin ("kaili@helpenline.com przez otracksupport.com"), numer trackingu na track718.us - oczywiście nie muszę mówić, że paczka 'utknęła' po wylocie? jak się okazało, witryna jest zarejestrowana w Chinach. Nie liczę na to, że cokolwiek dostanę, więc uruchomię chargeback. Ciekaw jestem, czy ktoś z Was miał już doświadczenia z tym 'sprzedawcą', czy tylko mnie tak poniosło? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Velahrn Posted October 7 Report Share Posted October 7 Tak, zostałeś oscamowany, przykro mi. W sumie ta strona to modelowy przykład scamu 1. Pełna rozmiarówka wszystkiego i zniżka na wszystko. 2. Brak podanej siedziby 3. Brak danych do kontaktu 4. Całość tłumaczona autotranslatorem. Dalej nawet szkoda gadać. Szansa na to, że dostaniesz przesyłkę, wynosi 0 %. Nie czekaj tylko składaj wniosek o chargeback. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
B737 Posted October 7 Author Report Share Posted October 7 To jest niesamowite, - sam ostrzegam całą rodzinę przed scamem, oszustwami SMSowymi i phishingiem a sam dałem się zrobić jak dziecko. Zawsze mi się wydawało, że nie ze mną te numery a tutaj taki bubel. No nic, złoże chargeback, ale Revolut najpierw wymaga próby kontaktu ze sprzedającym. W sumie niebardzo nawet wiem, co mógłbym im napisać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts