Skocz do zawartości

Jakie buty na niedzielę na jesień-zimę

masler

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, masler napisał:

Wcześniej pytałem o buty za kostkę na (wiosnę)-jesień-zimę, takie bardziej na codzień, nie bardzo formalne, ale jeszcze eleganckie. Głównie sztyblety mnie interesowały. I te rady dotyczyły tego kryterium jak rozumiem.

Natomiast oprócz sztybletów szukam też butów bardziej formalnych, typowo do czarnego garnituru i muchy na specjalne okazje i uroczystości, jak występy w chórze, inauguracje, wesela.

Z tego co czytałem wnioskuję, że dobrze spisza się oksfordy? No i nie chciałbym wydawać majątku, ~ 600 zł to już jest taka górna granica, której nie chciałbym za bardzo przekraczać. But ma być wygodny, oddychający i elegancki, ale nie musi to być najwyższa półka. Nie zależy mi też na wysokim prestiżu i nie obracam się w takim środowisku, że muszę zaznaczać swój status, więc jesli to wpływa na cenę buta, to też odpuszczam. Poza tym buty są na specjalne okazje, więc większość czasu będą leżały w szafie. No i dobrze jakby producent byl polski. Lubie wspierać naszych.

A co jest nie tak z tym modelem co podałem i z conhpolem?

51 minut temu, masler napisał:

Dla mnie wszystkie wyglądają podobnie. 😆 A znajdę lepsze w podobnej cenie?

Niby artysta, a się nie zna :-) Pooglądaj sobie dokładnie te conhpole i buty w sklepach, do których linki miałeś podawane (zobacz, jak tam wyglądają oxfordy). Jak nie zobaczysz różnic, to już nic nie poradzimy... Poza tym conhpol są zrobione z czegoś, co może formalnie i da się nazywać skórą, ale jakościowo to jest tragedia. W podobnej cenie raczej nic nie trafisz porządnego, poza jakimiś pojedynczymi super okazjami, które mogą się trafić, a mogą nie. Skoro miałeś podawane linki do porządnych butów za kostkę, to logiczne, że ci sami producenci robią też dobre półbuty. I nie mówimy to u butach z najwyższej półki i jakimś prestiżu, tylko o rozsądnym kompromisie ceny i jakości.

Aha, generalnie skórzany but nie jest za bardzo oddychający. Z jakiejkolwiek półki. No chyba że jakaś hybryda sandałów.

W miarę blisko budżetu są Orbans (miałeś wyżej podawanego tego producenta), bo są za 136 euro (plus wysyłka, z ryzykiem nietrafienia z rozmiarem lub kopytem):

https://orbans.fr/fr/categories/42-6906-richelieu-bout-droit.html#/1-pointures-uk_6_fr_39/2-couleurs-noir

https://orbans.fr/fr/categories/43-9787-richelieu-city-bout-rond-semelle-cuir.html#/1-pointures-uk_6_fr_39/2-couleurs-noir

https://orbans.fr/fr/categories/72-5126-richelieu-one-cut-madison-bout-rond-noir.html#/1-pointures-uk_6_fr_39/2-couleurs-noir

https://orbans.fr/fr/categories/76-7548-richelieu-soho-bout-rond-semelle-cuir.html#/1-pointures-uk_6_fr_39/2-couleurs-noir

Zupełna ostateczność to Królewski Herb, przynajmniej z daleka wyglądają jako tako i przynajmniej są z elementami szycia, a nie tylko klejone:

https://kh-shoes.com/pl/p/Lord-Oxford-Czarne/412

• Like 1

3 godziny temu, Kyle napisał:

Niby artysta, a się nie zna :-) Pooglądaj sobie dokładnie te conhpole i buty w sklepach, do których linki miałeś podawane (zobacz, jak tam wyglądają oxfordy).

Najlepiej pomacać równocześnie badziew i coś lepszego. Wtedy sporo się wyjaśnia.

• Like 1

9 godzin temu, StanislawK napisał:

Wnętrze buta jest pewnie z tworzywa sztucznego, dlatego szybko pojawi się nieprzyjemny zapach.

Na to uwagi nie zwróciłem. Jeśli to tworzywo to bez otwierania nawet mogę zwrócić. Obserwując wasze komentarze, to i tak je zwrócę :P 

8 godzin temu, Kyle napisał:

Niby artysta, a się nie zna :-)

Dołączyłem do chóru miesiąc temu. Żaden ze mnie artysta 😅 A na pewno nie specjalista obuwia. Do tej pory chodziłem w białych AirForcach, więc wiesz... 😁

8 godzin temu, Kyle napisał:

W podobnej cenie raczej nic nie trafisz porządnego, poza jakimiś pojedynczymi super okazjami, które mogą się trafić, a mogą nie. Skoro miałeś podawane linki do porządnych butów za kostkę, to logiczne, że ci sami producenci robią też dobre półbuty. I nie mówimy to u butach z najwyższej półki i jakimś prestiżu, tylko o rozsądnym kompromisie ceny i jakości.

Wierzę waszym opiniom co do różnic w jakości i naprawdę chętnie pochodziłbym w czymś lepszym, natomiast Patine itp. jest dla mnie cenowo nie do przeskoczenia. Nie w tym momencie, tym bardziej, że but będzie używany raczej sporadycznie. Królewski Herb, który podałeś jest już zdecydowanie w zasięgu. Te od Clue co zalinkował @suede trochę droższe, ale też jeszcze bym zmieścił. Pytanie tylko czy za tymi dodatkowymi 150 zł w Clue względem KH przyjdzie też trochę lepsza jakość? Czy to raczej ta sama liga?
No i domyślam się, że zarówno te KH, jak i te Clue będą i tak jakościowo lepsze od tych wszystkich Ryłko, Bytomów, Lavardów i innych Wojasów?

Jeszcze pytanie odnośnie skórzanej podeszwy, bo nigdy nie miałem styczności z taką. Jak wygląda utrzymanie takiej podeszwy? Czy ta skóra nie będzie się niszczyć albo jakoś bardzo brudzić? I jak z przyczepnością takiej podeszwy zimą?

Godzinę temu, masler napisał:

No i domyślam się, że zarówno te KH, jak i te Clue będą i tak jakościowo lepsze od tych wszystkich Ryłko, Bytomów, Lavardów i innych Wojasów?

Jeszcze pytanie odnośnie skórzanej podeszwy, bo nigdy nie miałem styczności z taką. Jak wygląda utrzymanie takiej podeszwy? Czy ta skóra nie będzie się niszczyć albo jakoś bardzo brudzić? I jak z przyczepnością takiej podeszwy zimą?

Jeżeli jeszcze to nie wybrzmiało wyraźnie, to tak, będą lepsze - są ładniejsze, z lepszej skóry (co nie znaczy, że bardzo dobrej, raczej nie tak podłej), mają skórzaną podeszwę, są częściowo szyte (KH, nie wiem, jak Clue). Z butów ze sklepów sieciowych niektóre Kazary dają radę, ale ich ceny podchodzą pod tysiąc złotych, i wtedy są inne, lepsze opcje.

Pamiętaj, że o buty trzeba dbać - prawidła i krem to minimum.

Skórzana podeszwa od razu się ubrudzi, trochę zetrze, taki jej urok. Jeżeli będzie mokro (deszcz, śnieg) to będzie bardziej śliska (zwłaszcza, ja prostu z dworu wejdziesz na powierzchnię z płytek) i z tego powodu warto rozważyć częściowe podklejenie (nie pytaj dalej o to, tu nie raz były dyskusje, czy podklejać, czy nie - ale nawet podklejona skórzana podeszwa jest bardziej elegancka niż w całości zrobiona z opony).

Takie jeszcze są prawie w budżecie -> Oxford shoes for men | Color: Black | Bexley 

Szyte metodą Blake (czyli powinny być w miarę wygodne od pierwszego założenia, rzadko używane tańsze GYW możesz nie rozchodzić do końca życia). Jak mają być wykorzystywane też w zimie to najlepiej kupić wersje z zelówką. Wtedy odpada Ci też kolejny koszt u szewca.