Skocz do zawartości

Sztyblety męskie na jesień-zimę

masseur

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 15.12.2024 o 16:24, Velahrn napisał:

Wiele mitów krąży o "rozbijaniu butów". Jednym z nich jest to, że but niewygodny stanie się wygodny. Jest to oczywiście nieprawda. But powinien być wygodny od razu - obetrzeć stopę może na początku użytkowania  - to znaczy, przy pierwszy kilku dniach chodzenia w nowych skórzanych butach, mogą być otarcia. Ale but, który wkładasz, i czujesz, że jest niewygodny, to dla mnie dyskwalifikacja.

Klasyczne buty twierdzą zupełnie inaczej. Ja mam dosyć szeroką stopę i kupuję buty w tęgości G, które i tak są na mnie z reguły delikatnie przyciase. Jakbym chciał kupić buta który od razu dobrze pasuje to nie kupiłbym nic (zwłaszcza, że od rozmiaru 11G wybór jest mierny) - poza butami typowo do trekkingu które kupuje się większe (ale i tak na mnie musza być typu wide). Po latach doświadczeń wiem jakie buty kupić, żeby w miarę szybko się rozbiły.

• Oceniam pozytywnie 1

3 godziny temu, tryhp3 napisał:

Klasyczne buty twierdzą zupełnie inaczej. Ja mam dosyć szeroką stopę i kupuję buty w tęgości G, które i tak są na mnie z reguły delikatnie przyciase. Jakbym chciał kupić buta który od razu dobrze pasuje to nie kupiłbym nic (zwłaszcza, że od rozmiaru 11G wybór jest mierny) - poza butami typowo do trekkingu które kupuje się większe (ale i tak na mnie musza być typu wide). Po latach doświadczeń wiem jakie buty kupić, żeby w miarę szybko się rozbiły.

No to mamy z Klasycznymi Butami inne zdanie xD.

Ja zbyt dużo pieniędzy wydałem na buty, które wydawało mi się, że się rozchodzą, a potem nie nosiłem, bo były niewygodne. Dlatego teraz siedzę boso w piwnicy i ostrzegam w Internecie innych ludzi o ryzyku kupowania takich butów.

A na poważnie - zapewne masz po prostu stopę szeroką i nosisz obuwie w nieprawidłowej tęgości, siłowo rozchodząc zbyt wąskie. Skóra to materiał elastyczny, więc z reguły o jedną tęgość (np. z "D" US do "E" US) w końcu się rozciągnie. Europejscy producenci, w przeciwieństwie do amerykańskich, udają, ze ludzie tacy jak Ty nie istnieją i produkują buty w 99 % tylko w jednej tęgości.

• Like 1

18 godzin temu, Velahrn napisał:

Europejscy producenci, w przeciwieństwie do amerykańskich, udają, ze ludzie tacy jak Ty nie istnieją i produkują buty w 99 % tylko w jednej tęgości.

Z tym 99% to bym, aż tak nie przesadzał. Coś tam w G da się wybrać, nawet na siłę w H (takie mi latają w pięcie - mam dla odmiany wąską...). Generalnie mieszkańcy południa Europy mają węższe stopy, marki Włoskie, Hiszpańskie czy Portugalskie mają przez to dosyć dynamiczne kopyta, ale już w Brytyjskich coś wybrać się da.

Piszesz o markach z USA, ale też Australijski R. M. Williams, ma praktycznie wszystkie modele w trzech tęgościach.