Skocz do zawartości

Jak mam zadbać o nowe buty sztyblety z nubuku ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej jestem zielony w temacie i zdobywam trochę wiedzy i naszły mnie wątpliwość jak mam zadbać o nowe buty jeszcze nieużywane czy stosować się zaleceń z tego postu https://forum.butwbutonierce.pl/topic/3108-jak-dbać-o-obuwie-zamszowe

Czy z tego ? https://www.biegunwschodni.pl/2015/04/skuteczna-impregnacja-obuwia-trekkingowego-metoda-tluszczowa.html

W komentarzach autor postu mówi że na nowych butach nie olejowa więc codzienne pryskanie tym  spreyem przeciw wilgoci wystarczy ?

Ostatnie pytanie dotyczy szczątki do czyszczenia nubuku autor postu 1 piszę o metalowej w niektórych miejscach w internecie nie wspominają tylko z innnego włosia to jak w końcu ? Ta metalowa nie będzie za mocna nie wyrwie włosa skóry , nie uszkodzi ? 

Pozdrawiam ;)

Opublikowano

Ten drugi post dotyczy butów trekkingowych w ciężkich warunkach. To raczej nijak się ma do sztybletów noszonych w mieście. Olejowanie nubuku to nie najlepszy pomysł jeśli zależy ci na ich estetyce.

Wysłane z mojego Pixel 7 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
10 godzin temu, Kamil_Pi napisał:

jak mam zadbać o nowe buty jeszcze nieużywan

Poza konserwacją nanoprotectorem nic więcej z nowymi butami zamszowymi bym nie robił. 

Do tej skory stosujesz szczotkę "gumową" lub miedzianą (ta druga do plam/brudu umiejscowionego głębiej w skórze; niczego nie zniszczysz). O szczotce z włosia do zamszu nie słyszałem, a te które są dedykowane do skór licowych chyba słabo poradzą sobie z kurzem na zamszu.

Opublikowano
6 godzin temu, Gocławianin napisał:

Poza konserwacją nanoprotectorem nic więcej z nowymi butami zamszowymi bym nie robił. 

Do tej skory stosujesz szczotkę "gumową" lub miedzianą (ta druga do plam/brudu umiejscowionego głębiej w skórze; niczego nie zniszczysz). O szczotce z włosia do zamszu nie słyszałem, a te które są dedykowane do skór licowych chyba słabo poradzą sobie z kurzem na zamszu.

Chciałbym podsumować i dopytać w takim razie 

Szczotka do codziennej pielęgnacji i usuwaniu brudu nada się ta propozycja z tamtego postu co dałem odnośnik ?

Pierwszy sezon wystarczy że kupię szczotkę + protector + renowator w sprayu ? 

I w którym momencie warto dokupić odsalacz i tą gumę do nubuku ?

i ostatnie co ile używać protector oraz renowatora  ( wskazówki , na co zwrócić uwagę i itp ) ? 

Jak ktoś mi odpowie to już będę wszystko wiedział z góry dziękuję ♥️

Opublikowano
9 godzin temu, JakubAnderwald napisał:

Ten drugi post dotyczy butów trekkingowych w ciężkich warunkach. To raczej nijak się ma do sztybletów noszonych w mieście. Olejowanie nubuku to nie najlepszy pomysł jeśli zależy ci na ich estetyce.

Wysłane z mojego Pixel 7 Pro przy użyciu Tapatalka

Ma pan rację nie zwróciłem na to uwagi czyli olejowanie odpada dziękuję serdecznie ? chociaż mieszkam na wsi ale w terenie raczej nie będę chodził : ) 

Opublikowano
41 minut temu, Kamil_Pi napisał:

Pierwszy sezon wystarczy że kupię szczotkę + protector + renowator w sprayu ?

Tak, z zastrzeżeniem, że być może renowator do zamszu bym sobie odpuścił (swojego przez 3 lata nie potrafię zużyć), ale to kwestia indywidualna, uzależniona od tego jak często i w jakich warunkach zamierzasz użytkować buty z tej skóry. 

44 minuty temu, Kamil_Pi napisał:

I w którym momencie warto dokupić odsalacz i tą gumę do nubuku ?

Gumę do czyszczenia (zamiennik gumowej szczotki) kupiłbym od razu, na początku. Ona akurat się przydaje. Odsalacza nie mam, domyślam się, że może być pomocny w trakcie używania zamszowych butów w zimie; ja mam typowo letnie obuwie z tej skóry i generalnie nie polecam zamszowych butów (nubukowe tak) na zimę/śnieg.

A w ogole, to nie przejmuj się za bardzo kupowaniem dużej ilości kosmetyków i akcesoriów. Wiele razy padało już na tym forum: to tylko buty, "noś" je.

• Like 1
Opublikowano

Gumowa szczotka do czyszczenia z kurzu na codzień
Nanoprotector do ochrony przed deszczem
Omni nettoyant do wyprania butów co kilka miesięcy

Ja stosuję tylko to to butów z nubuku czy zamszu, po kilku latach wyglądają jak nowe.

• Like 1
Opublikowano

Potwierdzam powyzsza wypowiedź. Wbrew pozorom zamsz jest wdzięcznym materiałem na buty codzienne i nie wymaga wielkiej pielęgnacji. Ja po każdym zdjeciu przecieram obuwie gumowa szczotka, a jeśli efekt nie jest zadowalający to dokładam miedziana. To w zupełności wystarcza. 

Opublikowano
W dniu 4.11.2022 o 15:13, Gocławianin napisał:

Tak, z zastrzeżeniem, że być może renowator do zamszu bym sobie odpuścił (swojego przez 3 lata nie potrafię zużyć), ale to kwestia indywidualna, uzależniona od tego jak często i w jakich warunkach zamierzasz użytkować buty z tej skóry. 

Gumę do czyszczenia (zamiennik gumowej szczotki) kupiłbym od razu, na początku. Ona akurat się przydaje. Odsalacza nie mam, domyślam się, że może być pomocny w trakcie używania zamszowych butów w zimie; ja mam typowo letnie obuwie z tej skóry i generalnie nie polecam zamszowych butów (nubukowe tak) na zimę/śnieg.

A w ogole, to nie przejmuj się za bardzo kupowaniem dużej ilości kosmetyków i akcesoriów. Wiele razy padało już na tym forum: to tylko buty, "noś" je.

Miało nie być Pytań ale jednak muszę zadać jeszcze jedno autor postu do którego dałem odnośnik daje 2 propozycje jedną obowiązkową oraz druga dodatkowo ta dodatkowa to guma tylko że to nie szczatka ; ) no to którą wybrać do czyszczenia  albo państwa inne propozycje na co dzień i większych zabrudzeń dam linki do tych produktów. Pieniędzy mam tylko na 1 szczotkę 

https://multirenowacja.pl/blok-do-czyszczenia-zamszu-i-nubuku-saphir-medaille-d-or-gommadin.html. Oraz https://multirenowacja.pl/szczotka-do-zamszu-i-nubuku-metal-saphir.html-

Pozdrawiam.