Manul Opublikowano 23 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2022 Czy któryś z kolegów kolekcjonuje porcelanę? Cytuj
lubo69 Opublikowano 23 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2022 Tak, ja i paru Kolegów mamy kolekcje podobne do tej: Polecam również wątek: 1 1 Cytuj
jaskokoz Opublikowano 23 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2022 Ja łączę dwie pasje - porcelanę i ogród. 2 1 Cytuj
Manul Opublikowano 23 Września 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Września 2022 Nie widze fotki z tą kobaltową. Mam cały zestaw Łomonosowa w kratę z kobaltu. A ostatni nabytek jest taki. Jest tak cieniutka, ze widze przez nią podwórko , zakupiona jako nowa w sklepie. Cytuj
Manul Opublikowano 23 Września 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Września 2022 Praktycznie mam wszystko ze zdjęć z tej wystawy. Gustuje tylko w Łomonosowie. Ich kobalty są bajeczne. Niestety wszystko leży w styropianach bo nie mam gdzie tego eksponować Cytuj
Manul Opublikowano 23 Września 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Września 2022 Herbatę pijam z amerykańskich Lenoxów. Nie jest to zbyt szlachetna porcelana, ale porcelana. Mam całą kolekcje z ptakami, ważkami i motylami. Taki kubek to circa 100 PLN Cytuj
Zajac Poziomka Opublikowano 24 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2022 Również posiadam porcelanę z zakładów Łomonosow i zgadzam się z tym że jest piękna, tym niemniej w obecnej sytuacji raczej nie namawiałbym do jej zakupu, a wręcz odradzałbym go, podobnie jak wszelkich innych rzeczy wyprodukowanych w Rosji. Twórców pięknej porcelany jest naprawdę wielu i istnieją setki alternatyw. Od góry: Łomonosow, Vista Alegre, Ende (polska firma!), Hermes. 4 Cytuj
Manul Opublikowano 24 Września 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Września 2022 Łomonosow jest tylko na zapasach sklepowych. Z powodów sankcji nie ma nowych dostaw. I nie będzie pewnie całe lata. Czy Dostojewskiego i Czechowa mam tez oddać na przemiał bo to ruscy? Cytuj
Manul Opublikowano 25 Września 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Września 2022 Jeszcze mi nie usunęli konta o co dwa razy prosiłem ( mogę się tylko wylogować , a konta usunąć chyba nie mogę sam ) . Te Twoje przedmioty to oprócz kobaltu ruskiego sa porcelanami grubosciennymi co im zbyt nie umniejsza .Spojrzałem w linki które zapodales i nie wyglada mi to na szlachetne porcelany. Może to fajans, który tez jest zaliczany do porcelan. Ceny są niskie . Glinka na Doskonałą porcelanę musi leżakować minimum 20 lat .Kto sobie może na to pozwolić ? A to jedno z moich Małych cacuszek kobaltowych. Jak widać ; jest tak cienka ze przebija kolor z zewnątrz Ze sklepu legalnie kupiona za ok 400 pln. Ale to już końcówki Lomonosowa w sklepach . Pod spodem ma sygnaturę twórcy i rok 1979. 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi