Manul Napisano 23 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2022 Czy któryś z kolegów kolekcjonuje porcelanę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 23 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2022 Tak, ja i paru Kolegów mamy kolekcje podobne do tej: Polecam również wątek: 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaskokoz Napisano 23 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2022 Ja łączę dwie pasje - porcelanę i ogród. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manul Napisano 23 Wrzesień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2022 Nie widze fotki z tą kobaltową. Mam cały zestaw Łomonosowa w kratę z kobaltu. A ostatni nabytek jest taki. Jest tak cieniutka, ze widze przez nią podwórko , zakupiona jako nowa w sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manul Napisano 23 Wrzesień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2022 Praktycznie mam wszystko ze zdjęć z tej wystawy. Gustuje tylko w Łomonosowie. Ich kobalty są bajeczne. Niestety wszystko leży w styropianach bo nie mam gdzie tego eksponować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manul Napisano 23 Wrzesień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manul Napisano 23 Wrzesień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2022 Herbatę pijam z amerykańskich Lenoxów. Nie jest to zbyt szlachetna porcelana, ale porcelana. Mam całą kolekcje z ptakami, ważkami i motylami. Taki kubek to circa 100 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 24 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 24 Wrzesień 2022 Również posiadam porcelanę z zakładów Łomonosow i zgadzam się z tym że jest piękna, tym niemniej w obecnej sytuacji raczej nie namawiałbym do jej zakupu, a wręcz odradzałbym go, podobnie jak wszelkich innych rzeczy wyprodukowanych w Rosji. Twórców pięknej porcelany jest naprawdę wielu i istnieją setki alternatyw. Od góry: Łomonosow, Vista Alegre, Ende (polska firma!), Hermes. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manul Napisano 24 Wrzesień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Wrzesień 2022 Łomonosow jest tylko na zapasach sklepowych. Z powodów sankcji nie ma nowych dostaw. I nie będzie pewnie całe lata. Czy Dostojewskiego i Czechowa mam tez oddać na przemiał bo to ruscy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manul Napisano 25 Wrzesień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2022 Jeszcze mi nie usunęli konta o co dwa razy prosiłem ( mogę się tylko wylogować , a konta usunąć chyba nie mogę sam ) . Te Twoje przedmioty to oprócz kobaltu ruskiego sa porcelanami grubosciennymi co im zbyt nie umniejsza .Spojrzałem w linki które zapodales i nie wyglada mi to na szlachetne porcelany. Może to fajans, który tez jest zaliczany do porcelan. Ceny są niskie . Glinka na Doskonałą porcelanę musi leżakować minimum 20 lat .Kto sobie może na to pozwolić ? A to jedno z moich Małych cacuszek kobaltowych. Jak widać ; jest tak cienka ze przebija kolor z zewnątrz Ze sklepu legalnie kupiona za ok 400 pln. Ale to już końcówki Lomonosowa w sklepach . Pod spodem ma sygnaturę twórcy i rok 1979. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi