Piotr B Posted June 18, 2022 Report Posted June 18, 2022 Miałem niecodzienną okazję i wszedłem w posiadanie ok. 20 par nowych butów skórzanych, które przez jakieś 40 lat znajdowały się na strychu, potem w magazynie. Nabrały zapachu piwnicznego, ale suchego. Nie było nigdzie wilgoci, ani ostatnio ani wcześniej, to wiem na pewno. Wietrzyłem je na tarasie nad morzem, ale zapach nie uleciał. Nie chodzi tu o odkażanie itp., bo buty są nowe, w kartonach. Czytałem o lodówce, ale to raczej dla odkażenia. Macie jakieś sprawdzone sposoby? Quote
dunlop Posted June 18, 2022 Report Posted June 18, 2022 Ozonowanie chyba będzie skuteczne i bezpieczne. Przed ozonowaniem przemyłbym wnętrze buta chusteczką nawilżoną alkoholem, a po ozonowaniu odrobina Creme Universal od Saphira do wnętrza. Quote
metius Posted June 19, 2022 Report Posted June 19, 2022 @Piotr BNie śmiej się, ale słyszałem o patencie z kocim żwirkiem. Podobno dobrze sobie radzi z neutralizacją zapachów. Od razu odpowiadam - sam nigdy nie próbowałem. Quote
Recommended Posts