Piotr B Napisano 18 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2022 Miałem niecodzienną okazję i wszedłem w posiadanie ok. 20 par nowych butów skórzanych, które przez jakieś 40 lat znajdowały się na strychu, potem w magazynie. Nabrały zapachu piwnicznego, ale suchego. Nie było nigdzie wilgoci, ani ostatnio ani wcześniej, to wiem na pewno. Wietrzyłem je na tarasie nad morzem, ale zapach nie uleciał. Nie chodzi tu o odkażanie itp., bo buty są nowe, w kartonach. Czytałem o lodówce, ale to raczej dla odkażenia. Macie jakieś sprawdzone sposoby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dunlop Napisano 18 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2022 Ozonowanie chyba będzie skuteczne i bezpieczne. Przed ozonowaniem przemyłbym wnętrze buta chusteczką nawilżoną alkoholem, a po ozonowaniu odrobina Creme Universal od Saphira do wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metius Napisano 19 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Czerwiec 2022 @Piotr BNie śmiej się, ale słyszałem o patencie z kocim żwirkiem. Podobno dobrze sobie radzi z neutralizacją zapachów. Od razu odpowiadam - sam nigdy nie próbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi