Jump to content

Elegancki dres sportowy

janek87
 Share

Recommended Posts

Jak w temacie i nie jest to żart z okazji 1 kwietnia. Postanowiłem wrócić do formy, chcę kupić dres na siłownię. Są do wyboru albo obcisłe z elastanu i poliestru męskie leginsy i koszulki. w których człowiek się poci i wygląda bardziej jak kolarz. Z bardziej obszernych pozostają dresy BOSSa, ale te mają na piersi logo producenta i słabo to wygląda. Znacie producentów dresów z szerszymi spodniami z bawełny z dodatkiem kilka % elastanu, żeby się tak nie gniotły i miały minimalistyczny design lub w stylu lekko vintage ale bez przesady. I nogawki żeby nie były u dołu zwężane, bo przy przysiadach zbytnio to wszystko się napina. Dresy welurowe nieźle wyglądają, ale to poliester w składzie co najmniej 80%.

Odzież sportowa powinna być zrobiona z włókien sztucznych, sedno problemu leży w ich jakości (tzn odpowiednie odprowadzanie wilgoci i oddychanie). Bawełna/ wełna nigdy Ci tego nie da. Wspomniani kolarze od lat nie jeżdżą w koszulkach z naturalnych tkanin. Sam sporo jeździłem zimą na rowerze i syntetyki świetnie chronią przed chłodem i odprowadzają wilgoć zarazem.

Co do silowni - jeśli chcesz wrócić do formy to musisz się spocić i generalnie sponiewierać :-). Wg mnie do ćwiczeń nie trzeba więcej niż ciuchy z Decathlonu (obecnie wątpliwy wybór, ale zakładam, że to nie miejsce na tego typu dywagacje) czy linii sportowej z HMu. Zamiast jednego designerskiego dresu lepiej kupić kilka par spodenek (wg mnie w długich spodniach jednak gorzej się ćwiczy, zwłaszcza przy wykrokach/zakrokach/ przysiadach sumo itp) i koszulek.

Powodzenia! 

• Like 2

• 2 years later...

Odkopuję temat — czy macie do polecenia jakieś stylowe joggersy na siłownię? Szukam szarych, bez dużych logo, z raczej luźną nogawką, zwłaszcza na dole (chcę pod nimi nosić ściągacze do kolan, plus mam potężne łydki), bez tysiąca kieszeni. Dotychczas wszystkie które znalazłem są tapered, przez co moje łydki cierpią. 😕

• 2 months later...

Częste skojarzenie - w garniturach ucieka się od poliestru i sztuczności, a dla sportu to jest strzał w 10. Bawełna podczas biegania namaka i raz że jest ciężka, a dwa że wiatr mam wrażenie mocniej człowieka przeszywa. Polar też dużo lepsze wyjście do sportu, chociaż wełnę (szczególnie merino) się poleca do zastosowań sportowych.