Skocz do zawartości

Berwick k.156 R.45 obcasy nie licują się z podeszwą w dwóch różnych parach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem przez internet sztyblety Berwick 303 na kopycie 156 w rozmiarze 45. Buty są na gumowo-skórzanej podeszwie. Obcas w przypadku obu butów nie trzyma jednego poziomu z podeszwą. Po dociśnięciu obcasa, podeszwa w okolicach śródstopia odstaje 7mm od podłoża.

Mam już od pewnego czasu Berwicki 3637, też na kopycie 156 i też w rozmiarze 45. Te półbuty są już z kolei na skórzanej podeszwie. Sytuacja jest jednak identyczna jak w przypadku sztybletów - po dociśnięciu obcasa, podeszwa odstaje 7mm od podłoża.

Kształt kopyta i rozmiar są idealne na moją stopę. Przeszkadza mi jednak brak poziomu pomiędzy obcasami, a podeszwą. Powoduje to efekt kołysania się.
Wiem że wyrównanie obcasów jest możliwe u szewca. Już kiedyś coś takiego robiłem w przypadku jeszcze innych butów.

Czy nierówność obcasa z podeszwą dotyczy wszystkich butów Berwicka na tym kopycie i w tym rozmiar?
Mam jeszcze kilka dni na ewentualny zwrot sztybletów.

bce7b54f-7554-4b83-8efb-65945acedf83.jpg

a5b783b4-31bf-4577-b056-3bd6791612e1.jpg

d62a6134-d602-48d7-aca9-ad42880bf11b.jpg

65970027-cd5e-4903-b626-7706aec3d9e6.jpg

Opublikowano

To chyba jest prawidłowe wyprofilowanie podeszwy, w krokietach miałem tak samo.

But podczas chodzenia jest elastyczny i pracuje "po okręgu" i wbrew pozorom w/w sytuacja nie musi oznaczać błędu konstrukcji.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
23 minuty temu, mosze napisał:

To chyba jest prawidłowe wyprofilowanie podeszwy, w krokietach miałem tak samo.

But podczas chodzenia jest elastyczny i pracuje "po okręgu" i wbrew pozorom w/w sytuacja nie musi oznaczać błędu konstrukcji.

Zgadzam się z tym zdaniem. Tak samo wyprofilowane są buty szyte GYW wielu innych marek.  Cała konstrukcja jest elastyczna i  co do zasady nie stanowi podstawy do reklamacji. 

Opublikowano

Moim zdaniem powtarzalność błędu nie czyni z niego normy.
Takie wyprofilowanie nie jest prawidłowe; pisał o tym wiele lat temu jeden z naszych Kolegów, którego na forum już nie ma, a który był niekwestionowanym autorytetem w kwestii butów.
Mnie taka kołyska przeszkadza i kilkakrotnie odesłałem buty z tego powodu. Pozytywnym efektem ubocznym jest mniejsze ścieranie się fleków.

Edit: do przedmówców: dowodem na to, że opisana sytuacja jest błędem konstrukcyjnym, jest moim zdaniem fakt, że (w moich przypadkach) często występowała ona w jednym bucie, w drugim nie.

• Like 1
Opublikowano

No właśnie wykonując usługę wyrównania obcasów u szewca również usłyszałem, że powinny być one na jednym poziomie z podeszwą już fabrycznie. 

Z kolei już nawet na zdjęciach producentów widać tę nierówność 

Screenshot_20211201-205003_Chrome.jpg

Screenshot_20211201-210527_Chrome.jpg