twiss900 Napisano 1 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2021 Kupiłem przez internet sztyblety Berwick 303 na kopycie 156 w rozmiarze 45. Buty są na gumowo-skórzanej podeszwie. Obcas w przypadku obu butów nie trzyma jednego poziomu z podeszwą. Po dociśnięciu obcasa, podeszwa w okolicach śródstopia odstaje 7mm od podłoża. Mam już od pewnego czasu Berwicki 3637, też na kopycie 156 i też w rozmiarze 45. Te półbuty są już z kolei na skórzanej podeszwie. Sytuacja jest jednak identyczna jak w przypadku sztybletów - po dociśnięciu obcasa, podeszwa odstaje 7mm od podłoża. Kształt kopyta i rozmiar są idealne na moją stopę. Przeszkadza mi jednak brak poziomu pomiędzy obcasami, a podeszwą. Powoduje to efekt kołysania się. Wiem że wyrównanie obcasów jest możliwe u szewca. Już kiedyś coś takiego robiłem w przypadku jeszcze innych butów. Czy nierówność obcasa z podeszwą dotyczy wszystkich butów Berwicka na tym kopycie i w tym rozmiar? Mam jeszcze kilka dni na ewentualny zwrot sztybletów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 1 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2021 To chyba jest prawidłowe wyprofilowanie podeszwy, w krokietach miałem tak samo. But podczas chodzenia jest elastyczny i pracuje "po okręgu" i wbrew pozorom w/w sytuacja nie musi oznaczać błędu konstrukcji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lupin Napisano 1 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2021 23 minuty temu, mosze napisał: To chyba jest prawidłowe wyprofilowanie podeszwy, w krokietach miałem tak samo. But podczas chodzenia jest elastyczny i pracuje "po okręgu" i wbrew pozorom w/w sytuacja nie musi oznaczać błędu konstrukcji. Zgadzam się z tym zdaniem. Tak samo wyprofilowane są buty szyte GYW wielu innych marek. Cała konstrukcja jest elastyczna i co do zasady nie stanowi podstawy do reklamacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 1 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2021 Moim zdaniem powtarzalność błędu nie czyni z niego normy. Takie wyprofilowanie nie jest prawidłowe; pisał o tym wiele lat temu jeden z naszych Kolegów, którego na forum już nie ma, a który był niekwestionowanym autorytetem w kwestii butów. Mnie taka kołyska przeszkadza i kilkakrotnie odesłałem buty z tego powodu. Pozytywnym efektem ubocznym jest mniejsze ścieranie się fleków. Edit: do przedmówców: dowodem na to, że opisana sytuacja jest błędem konstrukcyjnym, jest moim zdaniem fakt, że (w moich przypadkach) często występowała ona w jednym bucie, w drugim nie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twiss900 Napisano 1 Grudzień 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2021 No właśnie wykonując usługę wyrównania obcasów u szewca również usłyszałem, że powinny być one na jednym poziomie z podeszwą już fabrycznie. Z kolei już nawet na zdjęciach producentów widać tę nierówność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi