kapsel Opublikowano 17 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2018 Cześć, Mam pytanie: w jaki sposób powinno się konserwować buty ze skóry anilinowej? Nabyłem ostatnio buty Carlos Santos (w Portugalii). Buty są w kolorze Anil Night, czyli – jak potwierdziłem u producenta – z cielęcej skóry anilinowej; nigdy wcześniej nie miałem butów z takiej skóry. Niestety nie udało mi się doprosić od CS informacji czy to jest zwykła anilinowa, czy semi-anilinowa, czy aniline-protected. Pytałem CS mailowo, jak dbać o te buty. Po pierwsze – napisali – zalecają ostrożność ze środkami bezbarwnymi, bo te zawierają substancje czyszczące, które mogą pozbawiać koloru. Zalecają stosować pasty lub kremy (w oryg. cirage or cream – chyba dobrze rozumiem?) znanej firmy (i tu padła nazwa firmy). A na koniec – uwaga – że ważne jest, by nie używać zbyt dużej ilości pasty lub kremu, ponieważ wtedy zamknie się pory (close the grain) i po długim czasie skóra popęka. Dla mnie to nie brzmiało najlepiej. Poszukałem w Internecie informacji poświęconych wyłącznie skórze anilinowej. Na bwb są wzmianki, ale nie znalazłem niczego konkretnego. Pytałem przy okazji TJ, ale zasępił się tylko i przyznał, że skóra anilinowa to jest problem w utrzymaniu, zwłaszcza przy deszczu, i że parokrotna ekspozycja na deszcz zostawia plamy na skórze na zawsze. Znalazłem serię produktów COLOURLOCK dedykowanych skórze anilinowej. Jest COLOURLOCK Aniline Cream i jest COLOURLOCK Gloss Cream. Informacje zamieszczone przez firmę o tym, jakie są zagrożenia dla skóry anilinowej i jak o nią dbać wyglądają dosyć fachowo – i wprost jest mowa o tym, że należy je stosować do butów ( https://www.colourlock.com/colourlock-gloss-cream.html ). W Internecie znalazłem opinie, że efekt stosowania jest zadowalający, ale wygląda trochę plastikowo. Przedstawiłem te wątpliwości CS i zapytałem czy wiedzą coś o specjalistycznych środkach do aniliny w tym o COLOURLOCK – odpowiedzieli mi wklejając standardową informację o tym jak pastować buty woskiem (tak napisali, że tak doradzają klientom, przy czym była to informacja, którą kojarzę z pielęgnacją zwykłej skóry licowej). Na koniec osoba stwierdziła, że jest pewna, że sam już dobrze wiem, jak dbać o buty. Jakie macie podejście, jakie macie doświadczenia? Stosujecie jakieś specjalne produkty? Cytuj
flozbi Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2018 Normalnie, tak jak o każde inne, w sklepie kb informację o skórze anilinowej ma 90% par butów. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi