Popular Post Bacio Posted November 5, 2018 Popular Post Report Share Posted November 5, 2018 W Stambule jest ulica Istiklal Caddesi, która przypomina mi warszawską ul. Chmielną. Istiklal prowadzi od placu Taksim (znanego ostatnio z protestów w 2013 roku), aż do okolic Galata Tower. Znajduje się na niej wiele sklepów z odzieżą - zarówno znanych światowych sieciówek, lokalnych sieciówek, jak i nam nieznanych. W okolicach środka ulicy jest kościół, w którym raz w tygodniu odprawiana jest msza po polsku, ale to kwestia na zupełnie inną dyskusję. Tuż przy placu Taksim ma swój sklep Mahmut Kundura, który sprzedaje buty ręcznie robione. Buty są dostępne "z półki", ale można też zamówić na miarę. Niestety, standardowe kopyto loafersów jest dla mnie zupełnie nieakceptowalne i mimo gorącej chęci kupienia czegokolwiek nie uległem. Szkoda, że językowo nie dałem rady porozmawiać, bo pewnie parę ciekawostek dałoby się wyrwać. Dosyć często jestem w Stambule, więc któregoś razu postaram się zabrać ze sobą jakiegoś kolegę, który będzie tłumaczył. Na wystawie są wszystkie klasyki, w tym oksfordy, monki, spectatory, itd. Nie wszystkie modele są dostępne we wszystkich rozmiarach (np nie ma brązowych loafersów...). Osoby znające ubrania tureckie docenią p. Mahmuta, że nie uległ zbytnio typowym modyfikacjom powszechnie stosowanym w Turcji (tj. drobnymi "poprawkami" psucia klasycznych butów). Na jednym ze zdjęć widać ceny w TL - aktualnie mnożymy x0,7 i dostajemy cenę w PLN. Ceny w są w lirach, a jak wiadomo ostatnio jest spora promocja na tę walutę. Ot, taka ciekawostka. 8 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts