damiance Opublikowano 4 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2018 W poprzedni weekend zakończył się Warszawski Festiwal Piwa. Z lekkim poślizgiem wrzucam kilka zdjęć i wybiórczy komentarz. Impreza interesująca dla mnie z uwagi na sporą reprezentację piw starzonych. Postanowiłem podążyć głównie ścieżką tej specjalizacji. Z ciekawszych egzemplarzy przetestowanych: Profesja / Pirat Rum Barrel Aged – imperialny porter bałtycki. Lubię rumy, to było ciekawe doświadczenie. O ile dobrze pamiętam rum z Jamajki i sezonowanie przez 7 miesięcy. Co najmniej jeszcze jeden wystawca miał propozycję ex-rum. Czarna Owca / Porter Noster Bourbon Barrel Aged – po 7 miesiącach dojrzewania w tankach, 2 kolejne w beczkach po Woodford Reserve (dawno temu @4inHand pisał o tym Burbonie). Perun / Bafomet, Russian Imperial Stout (czyli w skrócie RIS) – 6 miesięcy dojrzewania, w składzie jęczmień palony, płatki owsiane. No i ta moc – 11,6%. Bardzo złożone piwo, z chęcią bym jeszcze protestował Browar Olbracht / Kord – piwo w stylu quadrupel, sezonowane w beczkach po whiskey Jack Daniels. Najmniej przypadło mi do gustu z tego co przetestowałem. Piwne Podziemie / Death is Not Final, RIS. W składzie między innymi ziarna kakaowca i kawa. (Był jeszcze brat bliźniak – Kosiarz Umysłów - gdzie kawa była zastąpiona papryką ancho). Piwo sezonowane 7 miesięcy w beczkach po bourbonie, niestety nie pamiętam jakim. Może tym samym co Porter Noster (?). Bardzo dobra pozycja, dalszy, mocniejszy krewny naszego piwa forumowego But w Butonierce. Z tymi piwami starzonymi w beczkach po bourbonie to było drobne zamieszanie informacyjne, nie mające na szczęście wpływu na walory smakowe. Za każdym razem starałem się pozyskać informację o jaki bourbon chodzi. Pozycji po bourbonie (BBA; bourbon barrel aged) było więcej niż zdołałem zdegustować [nie przetestowałem Artezana :( ]. Na niektórych stoiskach dostawałem informację, że tym bourbonem był Jack Daniels, a przecież to jest Tennessee whiskey. Jedyne wytłumaczenie tego jest takie, że Jack Daniels jak i Woodford Reserve należą do tego samego koncernu a ta pierwsza marka jest znana większości miłośników piwa kraftowego, co najmniej ze słyszenia (swoją drogą dobrze, że Finlandia nie jest starzona ... też należy do tego koncerny) Na zakończenie – źródło powiązane z forum doniosło uprzejmie, że w piątek (przedostatni dzień imprezy) była silna reprezentacja z @macaroni Tomato ;), taka impreza to dobre miejsce na nieformalne spotkanie formowe podczas kolejnej, wiosennej edycji festiwalu. Na pewno łatwo się odnaleźć wśród ogółu braci festiwalowej . 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi