damiance Napisano 4 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2018 W poprzedni weekend zakończył się Warszawski Festiwal Piwa. Z lekkim poślizgiem wrzucam kilka zdjęć i wybiórczy komentarz. Impreza interesująca dla mnie z uwagi na sporą reprezentację piw starzonych. Postanowiłem podążyć głównie ścieżką tej specjalizacji. Z ciekawszych egzemplarzy przetestowanych: Profesja / Pirat Rum Barrel Aged – imperialny porter bałtycki. Lubię rumy, to było ciekawe doświadczenie. O ile dobrze pamiętam rum z Jamajki i sezonowanie przez 7 miesięcy. Co najmniej jeszcze jeden wystawca miał propozycję ex-rum. Czarna Owca / Porter Noster Bourbon Barrel Aged – po 7 miesiącach dojrzewania w tankach, 2 kolejne w beczkach po Woodford Reserve (dawno temu @4inHand pisał o tym Burbonie). Perun / Bafomet, Russian Imperial Stout (czyli w skrócie RIS) – 6 miesięcy dojrzewania, w składzie jęczmień palony, płatki owsiane. No i ta moc – 11,6%. Bardzo złożone piwo, z chęcią bym jeszcze protestował Browar Olbracht / Kord – piwo w stylu quadrupel, sezonowane w beczkach po whiskey Jack Daniels. Najmniej przypadło mi do gustu z tego co przetestowałem. Piwne Podziemie / Death is Not Final, RIS. W składzie między innymi ziarna kakaowca i kawa. (Był jeszcze brat bliźniak – Kosiarz Umysłów - gdzie kawa była zastąpiona papryką ancho). Piwo sezonowane 7 miesięcy w beczkach po bourbonie, niestety nie pamiętam jakim. Może tym samym co Porter Noster (?). Bardzo dobra pozycja, dalszy, mocniejszy krewny naszego piwa forumowego But w Butonierce. Z tymi piwami starzonymi w beczkach po bourbonie to było drobne zamieszanie informacyjne, nie mające na szczęście wpływu na walory smakowe. Za każdym razem starałem się pozyskać informację o jaki bourbon chodzi. Pozycji po bourbonie (BBA; bourbon barrel aged) było więcej niż zdołałem zdegustować [nie przetestowałem Artezana :( ]. Na niektórych stoiskach dostawałem informację, że tym bourbonem był Jack Daniels, a przecież to jest Tennessee whiskey. Jedyne wytłumaczenie tego jest takie, że Jack Daniels jak i Woodford Reserve należą do tego samego koncernu a ta pierwsza marka jest znana większości miłośników piwa kraftowego, co najmniej ze słyszenia (swoją drogą dobrze, że Finlandia nie jest starzona ... też należy do tego koncerny) Na zakończenie – źródło powiązane z forum doniosło uprzejmie, że w piątek (przedostatni dzień imprezy) była silna reprezentacja z @macaroni Tomato ;), taka impreza to dobre miejsce na nieformalne spotkanie formowe podczas kolejnej, wiosennej edycji festiwalu. Na pewno łatwo się odnaleźć wśród ogółu braci festiwalowej . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.