grzechu26 Napisano 17 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2017 Ostatnio dość intensywnie poszukuję klasycznego zegarka na brązowym pasku z białą bądź jasną tarczą. Szczere powiem nie mam zbytnio doświadczenia w tym temacie a wydatek rzędu 800 zł musi być przemyślany i skonsultowany. Zawężając pole poszukiwań i moich oczekiwań z ostatnich tygodni, chciałbym aby to był zegarek który bez problemu założę do eleganckich stylizacji ale co dla mnie jest najważniejsze, nie może kolidować z casualowym ubiorem (jeansy, koszula, sweter). Po godzinach poszukiwań postanowiłem wybrać 3 modele, które moim zdaniem mogłyby spełnić moje oczekiwania lecz nie mam pewności czy śmiało mogę nosić do codziennego casualowego stylu. Wybór dla mnie jest bardzo trudny. Poproszę o opinie co do jakości i designu wybranych modeli. A może polecacie coś jeszcze innego? https://zegarownia.pl/zegarek-meski-seiko-automatic-srp713k1 https://zegarownia.pl/zegarek-meski-orient-classic-automatic-bambino-fac00008w0 https://zegarownia.pl/zegarek-meski-zeppelin-lz127-7656-1?gclid=Cj0KCQiAyNjRBRCpARIsAPDBnn0qGwYUuRyXDcY5mMLwgk4IN6aJ_sYGQMncv8miwW7KNnqvLwLEwTYaAvgGEALw_wcB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 17 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2017 Pierwsze dwa to dobry wybór, ale zastanów się czy w tym budżecie chcesz zegarek automatyczny, czytaj: czy nie będzie Ci przeszkadzać kiepska dokładność i rezerwa chodu. Kwestia stylistyczna to rzecz drugorzędna. Zobaczywszy lata temu zdjęcia arbitra elegantiarum Gianniego Agnellego z zegarkiem na mankiecie koszuli nie przejmuję się już dopasowaniem paska do butów czy koperty do okularów. (zdjęcie za Esquire) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
figo Napisano 17 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2017 Zdecydowanie Orient Bambino. Nawet przy zwiększeniu budżetu do 2000 zł poleciłbym Ci ten sam model. Ponadczasowy zegarek, tak jak cała seria Bambino od v1 do v4. Mam identyczny model od 2 lat, gdybym miał zostawić jeden na całe życie to właśnie byłby to on. Bardzo vintage, no i na rynku w tym budżecie jest mało tak ładnych rzymianek. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 17 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2017 33 minuty temu, lubo69 napisał: Pierwsze dwa to dobry wybór, ale zastanów się czy w tym budżecie chcesz zegarek automatyczny, czytaj: czy nie będzie Ci przeszkadzać kiepska dokładność i rezerwa... Akurat w tym wypadku może być różnie. Mój "budżetowy" automatyczny Orient Star jest dokładniejszy od x razy droższego Paneraia . W zasadzie to mój najdokładniejszy zegarek (odchyłka dobowa 1-2 s na +). Rezerwa chodu 40 h (realnie więcej) -jest lepsza niż w Omedze. EDIT: klasyczna porada w stylu naszego forum- ja bym "dozbierał" do tego (bardzo mi się podoba poza logo, a za jakość ręczę, bo znam z autopsji): https://zegarownia.pl/zegarek-meski-orient-star-classic-wz0341el 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu26 Napisano 17 Grudzień 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2017 A co powiecie na temat tego Seiko? Nie mogę znaleść opinii i recenzji na temat tego modelu. Dość ciekawy jak dla mnie design i atrakcyjna cena. Może konkurować z Orient? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 17 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2017 Moim zdaniem całkiem ładny. Raczej nie słyszałem złych opinii o seiko, ale niech się jakiś "specjalista" wypowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 17 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2017 Akurat w tym wypadku może być różnie. Mój "budżetowy" automatyczny Orient Star jest dokładniejszy od x razy droższego Paneraia . W zasadzie to mój najdokładniejszy zegarek (odchyłka dobowa 1-2 s na +). Rezerwa chodu 40 h (realnie więcej) -jest lepsza niż w Omedze. Pogratulować (albo współczuć Paneraia;-))Miałem kiedyś Seiko 5 prosto z Japonii, który robił + 20 sekund na dobę. 2,5 minuty po tygodniu nieregulowania to było dla mnie za dużo.A propos Omegi, nowe mechanizmy mają rezerwę 60h, co w praktyce i tak oznacza, że zegarek „służbowy” odłożony na półkę w piątek po pracy, w poniedziałek rano stoi. Zdecydowanie lepiej, gdy coś innego rano stoi, nie tylko w poniedziałek;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 17 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2017 1 godzinę temu, lubo69 napisał: Pogratulować (albo współczuć Paneraia;-)) Nie no, od Paneraia oczekuje się czegoś innego niż dokładności . Zresztą na tej wielkiej tarczy z indeksami co 5 min. i tak trudno jest o precyzyjny odczyt ,więc luzik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bay Napisano 19 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2017 Serwus @grzechu26 szukaj, czytaj, analizuj, polecam forum Klubu Miłośników Zegarów i Zegarków, po rejestracji dostęp do bazarku a tam naprawdę wiele ciekawych ofert. Ze swej strony polecam Orienta Curatora (mam i jestem zadowolony), no i można go trafić za jakieś 500 zł - z szafirowym szkiełkiem !!, rezerwą chodu i słabym paskiem . Obrazek poniżej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.Borkowski Napisano 19 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2017 mam tego bambino, na żywo jest świetny, polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu26 Napisano 22 Grudzień 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2017 @-Bay- Wielkie dzięki, z Klubu Miłośników Zegarów i Zegarków na pewno będę korzystał, tymczasem decyzję już podjąłem i dziś na mojej ręce pojawił się jednak........ Seiko Jest to mój pierwszy poważny jak dla mnie zakup jeśli chodzi o zegarki i na żywo prezentuje się świetnie, chyba będę dziś z nim spał No i co za tym idzie zarzuciłem już sieci na Orient Bambino i jest następny na mojej liście 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bay Napisano 22 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2017 Seiko automat to zwykle dobry wybór, zatem niech Ci dobrze służy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi