Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miłośników rzemiosła zapraszamy w szczególności na 2 dzień konferencji, w programie między innymi prezentacja naszego forumowego Kolegi @arsen, mistrza patynacji:

11.40 Mgr Andrzej Olender (TheShine.pl) Malowanie oraz patynowanie klasycznego obuwia

a o godzinie  12.20

Moderowana dyskusja pt. O sztuce tworzenia obuwia z Agnieszką Prus i Januszem Prusem (agaprus.pl )

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nikt się nie spodziewał oszałamiającej frekwencji w dniu roboczym, myślę, że jednocześnie w porywach było do 50 osób.

Natomiast konferencja była bardzo ciekawa. Na przykład dowiedziałem się, że w projektowaniu półbutów typu "lotnik" na pewno nie miał swojego udziału żaden pilot i że lotniki nie są wymysłem jednej z warszawskich pracowni miarowych ;)

Z kilkoma prelegentami występującymi na konferencji na pewno zrobimy wywiady, w przyszłym roku. Uchylając rąbka tajemnicy powiem, że jedną z tych osób będzie Pani Lilianna Nalewajska, autorka poniższej książki:

lilianna.jpg

Nie można również wykluczyć wycieczki forumowej do Gdańska i Szczecina, w związku z konferencyjnymi prezentacjami;

- Mgr Beata Ceynowa (Muzeum Archeologiczne Gdańsk) Każdy krok zostawia ślad czyli but w archeologii
- Dr Anna B. Kowalska (Polska Akademia Nauk / Muzeum Narodowe Szczecin) Paradne czy codzienne. Rozwój konstrukcyjny i stylistyczny obuwia skórzanego w okresie średniowiecza

Pod koniec ostatniego dnia konferencji odbyło się losowanie 3 zestawów Saphir ufundowanych przez www.patine.pl

• Like 2
  • Oceniam pozytywnie 2