Skocz do zawartości

[Michał Stenka] - spodnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

W związku z brakiem w ofercie RTW poszukiwanych spodni i moją dosyć "trudną" sylwetką wymagającą prawie zawsze sporej ilości poprawek postanowiłem uszyć spodnie u P. Stenki którego realizacje na tym forum już widzieliśmy oraz ogólnego zadowolenia z dotychczasowej współpracy (głównie przeróbki marynarek, spodni, koszul). Będzie to moje pierwsze zamówienie bespoke więc chciałbym prosić bardziej doświadczonych kolegów o rady.

Spodnie będą służyły głównie do stworzenia zestawu koordynowanego z szarą bawełnianą marynarką madison zakupioną w tegorocznym outlecie susu oraz marynarką od tego garnituru: http://eu.suitsupply.com/en/suits/havana-grey-check/P4711.html?vpid=P471108

Planowałem uszyć spodnie z średnim-wyższym stanem (ostatnio takie kupiłem z wieszaka i są najwygodniejszymi jakie mam). Chcę dodać manszet 5cm na dole i zaszewki. Szerokość nogawki to 19-20 cm. Myślałem też o guzikach do szelek ale czy takie dodatki w połączeniu ze szlufkami nie gryzą się? Ewentualnie rozważam też nie dodawanie szlufek a regulatora (coś jak w pierwszym zdjęciu tego wpisu mrvintage http://mrvintage.pl/2015/09/wracaja-dziadkowe-spodnie.html). Co do materiału to jestem na etapie poszukiwań. Kolorem będzie raczej na pewno średni granat. 

To tyle na wstępie projektu. Prosił bym o opinie i porady, w trakcie realizacji będę dzielił się tutaj postępami.

Opublikowano

Regulatory realnie się nie sprawdzają, chyba nigdy ich nie użyłem, bo kiedy już spodnie mają za dużo luzu w pasie, użycie gurt powoduje rolowanie się materiału i lepiej pójść do krawca by je zwezil.

Lepiej zrobić szlufki plus guziki na szelki

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Ja mam regulatory w dwoch parach spodni (takie jak w pierwszym punkcie w tym artykule) i nie zgodze sie - sa wygodne i nie zauwazylem zeby nie wywiazywaly sie ze swojego zadania. Ale zgodze sie, ze zakres jest ograniczony, w moim przypadku wspomniane spodnie sa dosc dobrze dopasowane w pasie. Nie ma co sie ludzic, ze przytrzymaja spodnie za duze o rozmiar albo wiecej, takie roznice zdecydowanie wymagaja interwencji krawca.

• Oceniam pozytywnie 1