Skocz do zawartości

[RZESZÓW], Przewodnik Miejski

Gość remass

Rekomendowane odpowiedzi

Gość remass

Szukam firmy (krawca) do uszycia garnituru z porządnego materiału. Szukam i szukam w internecie i chyba w Rzeszowie w tej sferze jest epoks kamienia łupanego. ;);)

Gość remass

Właśnie to zrobię w piątek. Kiedyś szyłem garnitur u pana Zaręby (róg Kruczej i Nowogrodzkiej). I wierzcie mi, że służy mi już 14 lat (używam 5-6 razy w roku, podwójne spodnie). Chociaż przytyłem ok. 10 kg nadal marynarka zapina się (sic!).

No to nie pozostaje Ci chyba nic innego jak udać się do Warszawy.

• 4 weeks later...

Witam,

czy ktoś korzystał z usług ResConflex w zakresie szycia granituru/marynarki. Kiedyś za czasów studenckich uszyłem u nich ze 2 "poliestry" w cenie jak mnie pamięć nie myli coś cca 400pln, a że nie mogę w sklepach pokroju Vistula/Pawo etc. nic na siebie wybrać szukam jakiejś alternatywy w zbliżonej cenie (do Vistuli, nie "poliestra"). Idąc za tym tropem byłem dzisiaj w ResConflexie, niestety była 14.50, a że pracownia jedynie do 15.00 to już nikt ze mną nie chciał gadać!

Jedyne co się dowiedziałem, że garnitur to z wełny 130 lub 150 to koszt 1100 - 1300 PLN, dodatkowe spodnie 400PLN. Mają wełny włoskie i polskie, ale na pytanie o rodzaje obsługująca mnie Pani kazała mi przyjść innym razem, bo już 15.00 (chociaż jeszcze miałem 2 minuty ;).

Mimo wszystko chyba się tam jeszcze do nich udam, bo w Rzeszowie konkurencja dla nich niewielka, sprawdziłem lokalnych krawców, ale u nich ani materiałów nie dostanę ani mnie jakoś nie potrafili do siebie przekonać (usilne namawianie na rezygnację z w wełnianego garnituru na rzecz poliestrowych mieszanek).

Zastanawia mnie jeszcze Łańcuckie VIPO, byłem u nich ze 2 lata temu, ale nic jakoś nie wpadło mi wtedy w rękę, orientuje się ktoś jak tam u nich z cenami i jakością, bo chyba coś się zmieniło w międzyczasie?

walek

@pirat

jak możesz przeczytać kolega Simon pisze, że kupił tam garnitur 5 lat temu, kolega Üxküll podaje ogólne informacje, a ja pytam o konkretne odczucia niedawnych klientów. Sam byłem w ich sklepie przyzakładowym 2-3 lata temu i niczym asortyment nie odbiegał od tego co możesz kupić w pierwszym lepszym sklepie z modą ślubną (których to z kolei większość z tutejszych użytkowników w ogóle by nie rozważała). Na podstawie podanych informacji zakładam, że coś się zmieniło na +, pytanie czy tylko ceny...

@walek

Napisałem że nie skorzystałeś z wyszukiwarki, co było stwierdzeniem faktu. Ty z kolei napisałeś że nie czytam ze zrozumieniem, co było już wycieczką osobistą. Co więcej dokonałeś manipulacji powołując się na te wpisy, które było Ci wygodnie nie wspominając choćby o tym, dzisiejszym:

Jakosc garniturow bardzo dobra jesli mowimy o MTM i RTW.

W momencie wprowadzenia mojej kolekcji RTW chyba jedyny dostawca RTW ktoremu moglbym zaufac iz wszystko bedzie zrobione dobrze i na czas. Bardzo duze doswiadczenie z najlepszymi tkaninami w szyciu, nie sa w stanie znisczyc tkaniny . Po sprawdzeniu setek manufaktur.

@ pirat,

nie spierajmy się już, ale PeterP pisał o Cafardini a nie o Vipo, a ja jedynie miałem/mam podejrzenia, że mimo iż właściciel jest jeden, a zakłady funkcjonują oddzielnie to również jakość mogą mieć różną, chociaż jak znam życie to pewnie garnitury dla obu marek szyte są tymi samymi rękami.

@PeterP

dzięki za info, MTM w zupełności mi wystarcza do moich potrzeb "wizerunkowych", garnitur mam na sobie kilka razy w roku i niezależnie gdzie bym go uszył zabraknie mi odwagi, aby się w nim pokazać w wątku CMDNS :D

• 5 months later...

@awf

W końcu z braku czasu nie dotarłem do Łańcuta, ale uszyłem w Resconfexie w Rzeszowie http://www.resconfex.pl, szyją MTM z powierzonych materiałów jak również mają próbniki włoskich tkanin (koszt szycia z tkaniną włoską 1100-1300 PLN) i szereg tańszych tkanin (polskie i litewskie), tych nie polecam.

Jakość garnituru porównałbym do Vistuli z wieszaka.

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Nie zaglądałem tutaj dawno, ale może jeszcze nie jest za późno na odpowiedź :)

Kupiłem litewską wełnę w hurtowni*, która zaopatruje Resconfex, adresu niestety nie pamiętam (koło dawnego Zelmeru) :

- granat na garnitur +2gie spodnie – zdecydowanie odradzam, dlaczego poniżej

- jasny brąz “tropik” na spodnie – materiał “akceptowalny”, szyłem u A. Zająca na Okulickiego (odpowiednie dopasowanie, kiepskie wykończenie spodni wewnątrz, ale tanio ;)

Z granatowym materiałem udałem się do Resconfexu, jak się okazało na szczęście było to przed renowacją zakładu i mogli mi wpierw uszyć tylko spodnie, a resztę po remoncie (jakieś 4 tygodnie później). Po przymierzeniu spodni już wiedziałem, że ta wełna na nic dobrego się nie nada (wełna 100) materiał bardzo się gniecie i spodnie pod koniec dnia wyglądają jakby u mnie robiły za piżamę, zdecydowanie odradzam. Zadzwoniłem od razu do nich, aby nie szyli z reszty, bo przyjadę i wybiorę sobie coś z próbników włoskich wełen, które mają na miejscu (poza polskimi i litewskimi wełnami posiadali tylko wełny włoskie, nie mają próbników wełen angielskich). Próbniki są 2 firm, jedna z której wybrałem to Milano (ale nic więcej nie wiem o tej firmie), drugiej nie pamiętam niestety. Większość wełen 120-130s, informacji o gramaturze chyba nie było, ale zdecydowanie duży wybór kolorów, wzorów i grubości materiałów, powinieneś dla siebie coś znaleźć, nie wiem czy sprzedają sam materiał. Jeśli chodzi o noszenie to miałem na sobie ten garnitur tylko kilka razy, to zbyt mało żeby ocenić jego trwałość (dla laika jak ja), dopasowanie tam gdzie pilnowałem jest tak jak chciałem, tam gdzie brakło mi doświadczenia będzie potrzebna ingerencja krawca (zbyt szerokie rękawy).

Generalnie, Rzeszów nie jest krawieckim Eldorado, ciężko zarówno z usługą jak i materiałami. Następna marynarka będzie od A. Zająca, tylko będę musiał przypilnować detali, materiał mam od “zakiego”.

* – według tego co usłyszałem w hurtowni blisko pół roku temu, nie będą mieli już litewskich tkanin (zamknięta fabryka), a wykorzystują jedynie zgromadzone zapasy

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 5 years later...

Witam. Poszukuje garnituru do ślubu. Chciałbym zapytać czy ktoś ma jakieś świeże informacje na temat jakości garniturów szytych w Resconfex? Warto czy lepiej skorzystać z sieci typu Vistula, Bytom, Pierre Cardin lub SuitSuppy? Będę bardzo wdzięczny za każdą odpowiedź.

Pozdrawiam serdecznie.

Wojciech Płoszaj

Tkaniny z próbników włoskich tkalni, duży wybór tkanin z bel na miejscu Vitale Barberis Canonico lub można zamówić z próbnika. Duży wybór podszewek wiskoza-acetat czyli naturalnych. Half canvas na płótnie bez żadnego klejenia, szyte w MTM, spodnie zabezpieczone ścigiem łańcuszkowym na tyłku, szerokość i dopasowanie do wyboru. Klapy w miarę klasyczne, kozerka i brustasza wysoko, guzik stosunkowo, też ale raczej w rejonach SuSu, wysokością pachy można manewrować.

Sam musisz podjąć decyzję ale polskie sieciówki z rożnych przyczyn nie mają podejścia

• Oceniam pozytywnie 1

Nie wiem co rozumiesz pod słowem jakość. Jakość tkanin włoskich jest wysoka, jakość VBC jest znana. Brak klejenia marynarek to bardzo dużą wartość. Wykroje mają "nowoczesne" - pacha nie jest na pępku jak u niektórych krawców bespoke. Odszywalem tam niedawno garnitur i marynarkę. Czy jestem zadowolony odpowiem za jakiś czas .

Jak wszędzie trzeba pilnować dopasowania, ale przynajmniej słuchają tego co się mówi.

Ogólnie to do Rzeszowa mam 370 km więc nie wiem kto tam jeszcze szyje ))) ale z wymienionych przez Ciebie to albo SuSu albo Resconflex

Jest dość tanio nie dlatego, że słabo tylko moim zdaniem mają nakupione tkanin w dużych ilościach z podstawowych VBC. Jak wejdziesz w tkaninę VBC z próbnika to marynarka wychodzi już około 1.8 tys. , spodnie 800 zl co i tak do Warszawy w MTM ma się daleko przy takim szerokim wyborze tkanin z podstawowego próbnika. Guzik z rogu będziesz tez miał w Rzeszowie... jak sobie sam kupisz

• 2 weeks later...

Jak widać było na załączonych zdjęciach SuSu mi nie leży więc chyba skorzystam z Resconfex. Mam nadzieję, że poradzą sobie z moją sylwetką. 

A korzystał ktoś z Was może  z VIPO w Łańcucie? Byłem troche w szoku jak mi powiedzieli, że z uszyciem do pierwszej przymiarki schodzi im 4-5 dni. Ktoś ma jakąś wiedzę ma ich temat poza tym, że właściciel jest ten sam co Cafardini?

• 1 month later...
  • 4 weeks later...
  • 4 months later...