Skocz do zawartości

Odbarwienia przy malowaniu nubukowego buta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!
Postanowiłem przemalować nubukowy but z koloru szarego na brązowy. Przy nakładaniu pierwszej warstwy wszystko szło w porządku. Kiedy wyschła, zabrałem się do nakładanie kolejnej. I tu zaczyna się problem : przy nakładaniu kolejnej warstwy tego samego koloru tworzą się zielone odbarwienia. Dają się łatwo usunąć za pomocą wody/benzyny , ale kiedy znowu zaczynam malować oczyszczone miejsce, plamy wyskakują na powrót. Co robić?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Opublikowano

Farbując nubuk profesjonalnymi barwnikami, nie jest możliwe usunięcie farby za pomocą wody, a benzyną - nie próbowałem nigdy. Zamieść zdjęcia, ale moim zdaniem ciężko Ci będzie to wyprowadzić.

Opublikowano

Farbując nubuk profesjonalnymi barwnikami, nie jest możliwe usunięcie farby za pomocą wody, a benzyną - nie próbowałem nigdy. Zamieść zdjęcia, ale moim zdaniem ciężko Ci będzie to wyprowadzić.

Niestety na razie nie mogę umieścić zdjęć , problemy techniczne. Wodą nie usuwam samej farby, tylko zielone odbarwienia, jednak farba jest po szorowaniu nieco wyblakła.

Opublikowano

Proszę, zamieszczam zdjęcie.

post-5621-0-12476000-1432317434_thumb.jp

Opublikowano

Nic mądrego niestety, nie przychodzi mi do głowy :( Skoro przemywałeś to miejsce benzyną, to można wykluczyć jakieś zabrudzenia tłuszczem itp.. Spróbuj jeszcze jak masz, przetrzeć to miejsce papierem ściernym o gradacji ok. 600-1000. Może pomoże.

Opublikowano

Nic mądrego niestety, nie przychodzi mi do głowy :( Skoro przemywałeś to miejsce benzyną, to można wykluczyć jakieś zabrudzenia tłuszczem itp.. Spróbuj jeszcze jak masz, przetrzeć to miejsce papierem ściernym o gradacji ok. 600-1000. Może pomoże.

Ale właśnie nawet nie chodzi o to miejsce. W każdym miejscu jak po raz drugi zaczynam malować, zaczynają mi się robić takie zielone odbarwienia. Może farba została czymś zanieczyszczona...