Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy z Poznania, komu powierzacie swoje garnitury do czyszczenia?

Do tej pory nie przywiązywałem do tego specjalnej wagi i korzystałem z "sieciówek" w centrach handlowych.

Odkąd zostałem posiadaczem garnituru 2,5 button zacząłem się zastanawiać... żeby przypadkiem nie odebrać zaprasowanego na 3 guziki... :)

• 4 lata później...
Opublikowano

Dzień dobry, 

odgrzeję trochę stary temat, aby nie zakładać nowego. Dziś odbierałem garnitur z pralni w poznaniu (Miler) i wszystkie perłowe guziki uległy zniszczeniu. Nie zostałem poinformowany, że taka sytuacja może mieć miejsce. Napisałem odwołanie i czekam na wynik. Gdy kupowałem garnitur, jego cena oscylowała w granicach 2600-3000zł. Niestety nie mam potwierdzenia kupna. Myślicie, że pralnia uzna reklamację? Pani w pralni reklamację przyjęła i powiedziała, że koleżanka powinna mnie poinformować i powinienem podpisać zgodę. 

Dodam jeszcze, że garnitur już był gotowy do wysyłki aby przyszyć w nim zwykłe guziki. Po doszyciu nawet perłowych guzików, wydaje mi się, że taki produkt nie jest już pełnowartościowy. 

Teraz pozostaje mi czekać :( Jeśli nie uznają reklamacji, to myślicie, że trzeba walczyć na drodze sądowej? 

Opublikowano

Niektóre pralnie zaszywają delikatne guziki, tzn umieszczają w jakimś woreczku, aby je ochronić.

Niezależnie od pralni skontaktowalbym się z firmą i ustalił, czy mają identyczne guziki na wymianę. Jeśli tak, to niech pralnia z producentem ustalą, kto zapłaci za wymianę.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć. 

Chciałbym napisać o kontynuacji mojego wątku na temat reklamacji garnituru z pralni. Nie wiem czy to odpowiednie miejsce, ale pierwszy post był tu umieszczony. Proszę moderatora o ewentualne przeniesienie wątku w odpowiedni dział, jeśli to możliwe.

W skrócie, pralnia mnie oszukała. Powiedzieli, że wyślą garnitur na naprawę do Milera, a zrobili to sami. Guziki nie są nowe, przyszywając je, zaszyli mi kieszeń do poszetki, użyli nici w innym kolorze, i sami w emailu przyznali się w końcu, że nie wysłali garnituru do Milera. Twierdzą teraz, że kupili od niego guziki, w co też wątpie bo nie wyglądają na nowe. Poprosiłem ich o jakieś potwierdzenie od Milera, ale nie mają. 

Zastanawiam się czy zgłaszać sprawę do Rzecznika Praw Konsumenta, czy w jakiś inny sposób dochodzić swoich praw. Najsmutniejsze jest to, że oni bezczelnie oszukują ludzi, bo gdybym sie nie zorientował, że z garniturem jest coś nie tak, to łyknął bym ten ich kit. 

• 1 rok później...
  • 5 tygodni później...
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Wiem że to znów odgrzewanie starego tematu, ale niektóre tematy, podobnie jak gulasz czy bigos najlepiej smakują po kilku odgrzaniach :-)

Ad rem, mogę polecić dwie pralnie:
- pralnię wodną "Wet Cleaning" na Literackiej 43 (Strzeszyn Grecki, przeciwległy róg od Chaty Polskiej)
- pralnię chemiczną "Perła" na Mylnej 23 (po drugiej stronie Lidla, nieco wyżej od sklepu)

Uwaga, w jednym i drugim przypadku przyjmowana jest wyłącznie gotówka i wskazane jest unikanie wysokich nominałów, bo może być problem z wydaniem reszty, zwłaszcza przed południem. Doświadczenia mam bardzo dobre w jednym i drugim przypadku, czego nie mogę powiedzieć o innych pralniach. Co prawda są to doświadczenia sprzed kilku lat, ale profilaktycznie wolę już nie eksperymentować, tym bardziej że z jednej i drugiej pralni jestem b. zadowolony. Jedynymi punktami na "nie", są w pierwszym przypadku druciane wieszaki z kartonową nakładką, a w drugim problemy z dojazdem i zaparkowaniem, bo to Jeżyce, którym Jaśkowiak zafundował strefę "uspokojonego ruchu" (czytaj: zakorkował okolicę, jestem ciekaw co bedzie się działo po oddaniu do użytku osiedla na terenach Wiepofamy i Goplany...). W praktyce najwygodniej jest zaparkować przed Lidlem, tylko uwaga z przejściem przez Mylną, bo na tej pochyłej ulicy rozpędzają się rowerzyści, którzy nie patrzą zebra czy też nie.