Velahrn Opublikowano 13 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2025 Panowie Czy są to jacyś koledzy z Włoch? Odkryłem, że Vinted, mimo że się z tym kryje, podzielił Europę na kilka części, między którymi niemożliwa jest jakakolwiek wymiana handlowa, a nawet pisanie wiadomości. My jesteśmy Środek-Północ, a więc mamy całkowicie zablokowany dostęp do Vinted np. włoskiego. Stad pytanie - czy są tu jacyś koledzy z Włoch? Bo ceny nowych poszetek od Drake'sa a vinted.it to 20-40 euro (poszetek, które Drake's oferuje normalnie za 150-190 euro na swojej stronie). Na szybko - znalazłem też bardzo duży wybór np. Manifattura Ceccarelli. W ogóle może być tak, że wielu nieobecnych na "naszym" Vinted, na tym włoskim jest dostępne tanio i z wielką łatwością. Cytuj
ravine Opublikowano 14 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2025 Polska akurat nie ma co narzekać, bo mamy najwięcej połączonych ze sobą krajów ze wszystkich, a szczególny fart to skandynawia. Ale fakt, brakuje Niemiec, Francji i Włoch. Wydaje mi się, że najprościej będzie stworzyć drugie włoskie konto na vinted.it i napisać do odpowiednio dużego sprzedawcy czy nie wystawiłby na ebayu czy gdzieś (nie wiem czy Vinted za to nie zbanuje). Tutaj ktoś ze Stanów opisuje jak kupował na Vinted w Europie: https://web.archive.org/web/20250806115055/https://reddit.com/r/vinted/comments/1hpoynl/how_to_buy_from_other_countries/ . Ciekawy detal, że tworząc konto Vinted poprzez konto Google nie trzeba mieć włoskiego numeru telefonu - weryfikacja numeru po prostu nie jest wtedy wymagana. 1 Cytuj
Velahrn Opublikowano 14 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2025 13 godzin temu, ravine napisał: Polska akurat nie ma co narzekać, bo mamy najwięcej połączonych ze sobą krajów ze wszystkich, a szczególny fart to skandynawia. Ale fakt, brakuje Niemiec, Francji i Włoch. Wydaje mi się, że najprościej będzie stworzyć drugie włoskie konto na vinted.it i napisać do odpowiednio dużego sprzedawcy czy nie wystawiłby na ebayu czy gdzieś (nie wiem czy Vinted za to nie zbanuje). Tutaj ktoś ze Stanów opisuje jak kupował na Vinted w Europie: https://web.archive.org/web/20250806115055/https://reddit.com/r/vinted/comments/1hpoynl/how_to_buy_from_other_countries/ . Ciekawy detal, że tworząc konto Vinted poprzez konto Google nie trzeba mieć włoskiego numeru telefonu - weryfikacja numeru po prostu nie jest wtedy wymagana. Dzięki za info! Ostatecznie trochę poklikałem, że okazało się, że Vinted Italy wysyła do Niemiec, - a adres proxy w Niemczech to tania sprawa ("Paczka z Reichu" to 40-50 zł). Chyba wypróbuję tę usługę z ciekawości. Swoją droga to Vinted nieźle kamufluje się z tymi restrykcjami, nie byłem świadomy ich istnienia, dopóki nie wszedłem przypadkiem na vinted.it Cytuj
Jarek85 Opublikowano 14 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2025 6 godzin temu, Velahrn napisał: adres proxy w Niemczech to tania sprawa ("Paczka z Reichu" to 40-50 zł) Tego pośrednika nie znam, ale od siebie mogę polecić Bodycar. Zamawiałem przez nich smartfona i ekspres do kawy z niemieckiego MediaMarkt; oba doszły bez problemu. Cytuj
Velahrn Opublikowano 14 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2025 30 minut temu, Jarek85 napisał: Tego pośrednika nie znam, ale od siebie mogę polecić Bodycar. Zamawiałem przez nich smartfona i ekspres do kawy z niemieckiego MediaMarkt; oba doszły bez problemu. Tak tylko napisałem, faktycznie pośrednik nazywa się właśnie Bodycar Cytuj
Velahrn Opublikowano 19 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2025 No i przyszło. Korzystałem właśnie z bodycar z allegro. Na Vinted.de można bez problemu się zarejestrować, nr telefonu wymyśliłem (potwierdzenie smsem nie jest wymagane, to Niemcy, oni sa kur@#$ na etapie faksów i papierowych przelewów), płatność poszła paypalem. Dostawa DE --> PL do paczkomatu. Generalnie za 20 % ceny (100 zł za sztukę) to fajny deal, poszetki są super. RPP (500 zł za sztukę) to przesada, zresztą jak wszystko u Drake'sa 2 2 Cytuj
Jarek85 Opublikowano 19 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2025 Tak z ciekawości, sprzedawca był z Niemiec czy z Włoch? Jakie opcje dostawy do Bodycara miałeś? Cytuj
Velahrn Opublikowano 19 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2025 12 minut temu, Jarek85 napisał: Tak z ciekawości, sprzedawca był z Niemiec czy z Włoch? Jakie opcje dostawy do Bodycara miałeś? Sprzedawca był z Włoch. Za przesyłkę DHL-em z Włoch do Niemiec zapłaciłem 5 euro. Opcje w momencie zakupu to były: albo za 4 euro dostawa do pick-up point, albo za 5 euro kurierem na podany adres - wybrałem to drugie. Przesyłka pierwotnie została nadana na poczcie w Mediolanie, w poniedziałek. W środę była w Niemczech w magazynie Bodycar. W piątek u mnie w paczkomacie. 3 2 Cytuj
Jarek85 Opublikowano 30 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2025 W dniu 19.12.2025 o 14:56, Velahrn napisał: płatność poszła paypalem Też zapłaciłem PayPalem i zauważyłem, że z jakiegoś powodu usunął on "RWonline" sprzed mojego imienia i nazwiska w adresie w potwierdzeniu płatności. Wciąż widzę to jednak w adresie w ustawieniach Vinted, więc mam nadzieję, że znajdzie się też na etykiecie adresowej. Też tak miałeś? Cytuj
Velahrn Opublikowano 30 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2025 50 minut temu, Jarek85 napisał: Też zapłaciłem PayPalem i zauważyłem, że z jakiegoś powodu usunął on "RWonline" sprzed mojego imienia i nazwiska w adresie w potwierdzeniu płatności. Wciąż widzę to jednak w adresie w ustawieniach Vinted, więc mam nadzieję, że znajdzie się też na etykiecie adresowej. Też tak miałeś? Przyznam szczerze, że nie zaglądam na paypala, aby czytać opisy płatności. Jak wrócę do domu, to mogę sprawdzić. W każdym razie, przesyłka została dostarczona do prawidłowo. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi