retromaniak Napisano 3 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2025 Cześć, Mam tak że kupując jakąś rzecz ważną dla mnie emocjonalnie, chcę poznać jej historię/pochodzenie. Ostatnio zaś kupiłem glany od marki Steel. Nic wyjątkowego, produkt jakich wiele na rynku. Jednakże z obuwiem tym wiąże się ciekawa historia gdyż pochodzi ono od niejakich "Rumunów" czyli obuwia ochronnego sprowadzanego w PRL właśnie z Rumunii. Chciałem dowiedzieć się w jakiej fabryce były produkowane? Słyszałem wielokrotnie że nie dowiem się jak właściwie prawdziwe Rumuny wyglądały - dowiedziałem się, czy były produkowane pod jakimś konkretnym oznaczeniem - dowiedziałem się częściowo, gdzie były produkowane - właśnie próbuje się dowiedzieć. Jak na mity i legendy o tym obuwiu dowiedziałem się już dużo. Np. to co widać powyżej czyli że były produkowane pod marką TOMIS Romanian Shoe. Pytanie gdzie buty tejże marki były produkowane. "Podejrzanych" miejsc jest kilka: Banatim - Timiszoara Guban - Timiszoara Partizan - Bacau Pionierul - Bukareszt Clujana - Cluj-Napoca Do muzeum fabryki partizan w Bacau napisałem maila (mam nadzieję że kiedyś odpowiedzą). Guban tworzył buty damskie (co nie musi jednak go wykluczać), pionierul zaś produkował głównie obuwie sportowe (co również nie skreśla go jako potencjalnego producenta). Niestety nie znam na tyle rumuńskiego by potrafić znaleźć forum specjalistyczne mogące mi ułatwić znalezienie fabryki. Dlatego po nieudanych próbach szukania informacji przez popularną platformę antyspołecznościową (zarówno po polsku jak i rumuńsku), pomyślałem że stworzę zapytanie do państwa. Z góry dziękuję za pomoc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 3 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2025 Nie znam się w ogóle na butach rumuńskich, ale zapytałem chacika i wypluł taką rzecz: Cześć, też mam tak, że jak kupuję rzeczy o wartości emocjonalnej, to chcę poznać ich historię — więc w pełni rozumiem Twoje poszukiwania dotyczące glanów-"Rumunów". [tak, naprawdę chat tak pisze - przyp. Velahrn] Najważniejsze ustalenie, od którego można wyjść, jest takie, że marka TOMIS Romanian Shoe prawdopodobnie nie była osobnym producentem, lecz marką eksportową — czyli etykietą naklejaną na produkty co najmniej kilku rumuńskich fabryk, przeznaczoną na rynki zagraniczne (w tym PRL). Dlatego badanie nie jest proste — bo nie szukamy jednej fabryki, lecz prawdopodobnej grupy producentów. Najbardziej prawdopodobni producenci 5 1. Clujana (Cluj-Napoca) Najsilniejszy kandydat. To była największa w Rumunii państwowa fabryka obuwia, produkująca zarówno obuwie robocze, jak i wojskowe. Clujana miała też wieloletnią tradycję eksportu do krajów RWPG. 2. Banatim (Timișoara) Produkowała obuwie robocze i częściowo militarne. Spokojnie mogła wykonywać buty o ciężkiej konstrukcji z grubego bydlęcego kruponu. 3. Partizan (Bacău) Producent bardziej wyspecjalizowany w obuwiu przemysłowym/ochronnym. Wysłanie maila do muzeum przyfabrycznego to świetny krok — oni mogą mieć wewnętrzne indeksy eksportowych oznaczeń. 4. Pionierul (Bukareszt) Choć kojarzony ze sportowym i casualowym obuwiem, miał też linie robocze i wojskowe. Nie można go skreślać. 5. Guban (Timișoara) Słynął z obuwia damskiego i eleganckiego, ale w czasach gospodarki planowej fabryki bywały angażowane w produkcję nieprofilową — więc nadal możliwe. Jak jeszcze poszukiwać? 5 Poszukaj na podeszwie lub wkładce jakichkolwiek wytłoczeń — rumuńskie fabryki często kodowały producenta nie nazwą, ale symbolem. Spróbuj znaleźć rumuńskie fora szukając haseł: „încălțăminte de protecție comunistă” „încălțăminte muncitorească România” „pantofi militari românești vechi” Sprawdź stare rumuńskie katalogi przemysłowe (często skany krążą w internecie). Archiwa RWPG – czasem można znaleźć listy zakładów przypisanych do wymiany handlowej z PRL. Podsumowanie: Najbardziej prawdopodobnym producentem jest Clujana, a drugim typem Banatim. TOMIS prawie na pewno funkcjonował jako marka parasolowa dla eksportu, nie jako pojedynczy zakład produkcyjny. Jeśli otrzymasz odpowiedź z Partizan-Bacău — to będzie przełom. A gdybyś wrzucił zdjęcia swoich glanów (podeszwa, język, wnętrze), można spróbować dopasować konstrukcję i detale do konkretnej fabryki. Pozdrawiam i powodzenia w rozpracowaniu tej historii! Jeśli chcesz — podaj mi: zdjęcia tych butów, rok produkcji (jeśli jest wybity), wszelkie numery stempla — wtedy spróbuję przeprowadzić bardziej precyzyjną identyfikację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
retromaniak Napisano 3 Grudzień 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2025 Gdyby czacik odpowiedział coś sensownego to nie pytał bym tutaj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
retromaniak Napisano 3 Grudzień 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2025 7 minut temu, Velahrn napisał: Nie znam się w ogóle na butach rumuńskich, ale zapytałem chacika i wypluł taką rzecz: Gdyby czacik wypluł coś sensownego to mojego pytania na forum by nie było. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi