Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozumiem, że to (przynajmniej na razie) wątek o produktach japońskich, których się nie ma??

W tej sytuacji chciałbym przedstawić:

https://buddyhappy.eu/en/corgi/58-1318-corgi-smooth-low-white-3760295410546.html#/6-size-jp_285_uk_10_eu_43_44/29-colour-white/35-gender-unisex/36-agegroup-adult

fajnie zapowiadające się, minimalistyczne skórzane sneakersy w bardzo dobrej cenie. Rozmiarówka przebrana, ale szersza dostępność jest w sklepie stuf-f

https://www.cultizm.com/en/denim/denim-jackets/43365/momotaro-jeans-mxgj1006-sakura-dyed-type-2-denim-jacket-pink

fajna kurtka Type 2 w kolorze zasadniczo beżowym, wbrew opisowi, ale wpadającym w kwitnącą wiśnię.

https://michaeljondral.com/en-eu/products/button-down-hemd-japanese-oxford-pure-cotton-2?_pos=1&_psq=far+east&_ss=e&_v=1.0

(to akurat mam, tylko białą); bardzo fajna OCBD, bez ręcznego szycia, ale super materiał; krój raczej boxy, krótkawe rękawy

https://wonderlooper.com

grubo i drogo. Bywają przecenione, ale rzadko; generalnie ze względów technologicznych produkują krótkie serie, które szybko się wyprzedają. Mam T-shirt, oceniam wyżej niż Merz B Schwanen

• Like 2
Opublikowano

Teaser trwa ok. 90 sekund, a nie godzinę?

Jako były posiadacz jeansów 23oz i kurtki FQHH, chętnie poczytam o przygodach z 32oz. Może jakiś spinoff w duchu komiksowych superbohaterów, gdzie baddies okładają Cię bejzbolami, a Ty, odziany w płaszcz, wołasz „Co tak słabo? Nic nie czuję”?

Opublikowano
8 minut temu, lubo69 napisał:

Teaser trwa ok. 90 sekund, a nie godzinę?

Jako były posiadacz jeansów 23oz i kurtki FQHH, chętnie poczytam o przygodach z 32oz. Może jakiś spinoff w duchu komiksowych superbohaterów, gdzie baddies okładają Cię bejzbolami, a Ty, odziany w płaszcz, wołasz „Co tak słabo? Nic nie czuję”?

36 oz. 32 oz miał model drugowojenny.

Opublikowano
15 minut temu, Jarek85 napisał:

Nigdy nie zamawiałem nic z Japonii. Rozumiem, że mogę się spodziewać doliczenia mi VAT-u przy odbiorze?

Spodziewać się powinieneś, ale możesz zostać przyjemnie zaskoczony. Ja zamawiałem dwa razy (nie z Wonder Looper) i VATu nie naliczono.

Można szukać na terenie EU, ale ciężko z dostępnością:

https://www.cultizm.com/en/wonder-looper/?p=1&boxAnchor=SW63934

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Dobra, kurtka przyszła.

Co do cła - niestety nie było przyjemnej niespodzianki. Japończycy to jednak inny naród niż Chińczycy, nie wysyłają "giftów" ani kurtek za "5 EURO". Zapłaciłem dość sporo, bo 710 zł.

Zgodnie z sugestiami z reddita zamówiłem rozmair 40 (większość rzeczy nosze w rozmiarze 38) i był to dobry pomysł - bo jest to "mała" 40-tka (takie 38+ bym powiedział).

A teraz sam płaszcz:

20250730_185936.jpg

20250730_185642.jpg

20250730_185658.jpg

20250730_185726.jpg

20250730_185749.jpg

20250730_185838.jpg

20250730_185855.jpg

20250730_185949.jpg

Sam płaszcz jest naprawdę bardzo fajny, porządnie i starannie wykonany. 36 oz nie okazało się w praktyce takie straszne. Jest to wełna bardzo, bardzo zbita, ale szczerze - moje spodnie 21 oz z raw denimu były znacznie sztywniejsze! Rozumiem, że jest taka, bo ma chronić przed warunkami atmosferycznymi i grzać nawet jest mokra. Nie żegluje, a tym bardziej nie żegluje po Arktyce, ale wyobrażam sobie że nawet w takich warunkach by się sprawdziła.

Krój jest niezwykle praktyczne, kołnierz można postawić i jest on OGROMNY, dodatkowo płaszcz ma patkę, którą można zamocować na wysokości szyi i całość zapiąć. Na uwagę zwracają też kieszenie na ręce, w środku wyłożone bardzo grubym sztruksem - podobno o takich samych parametrach, jak oryginał. Płaszcz nie ma żadnego ocieplenia, żadnego wypełnienia, watoliny itd. - grzać ma materiał wierzchni i podszewka, wykonana z wełny (według opisu splot to flanela, według mnie to cavalry twill).

No to teraz trzeba poczekać do zimy ;).

• Like 4
  • Oceniam pozytywnie 2
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano
47 minut temu, Manul napisał(a):

Gdzie kupujesz w Japonii ? Masz jakiś ulubiony sklep ?

To akurat przywędrowało z Niemiec (The Statement Store, polecam).

Nie mam, ale pracuje nad tym.

Opublikowano

Kiedyś była możliwość wpisania wartości w formularzu Buyee, ale od kilku lat sami wstawiają wartość z faktury - przynajmniej dla zakupów za ich pośrednictwem. Podobno można samemu zadeklarować wartość przy wysyłce przez "fromjapan" ale nigdy nie testowałem.