Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Velahrn Opublikowano 20 Lipca 2025 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2025 Cześć Jeśli ktoś śledzi forumowe ciekawostki, to mógł napotkać mój wpis dotyczący współpracy pisarza Wiliama Gibsona i japońskiej firmy odzieżowej Buzz Rickson. Poszedłem dalej tym tropem i ... kupiłem płaszcz. Ale po kolei. Jak zapewne wiecie, pierwszymi Azjatami, którzy zaczęli kopiować amerykański styl ubierania się, byli właśnie Japończycy. Poszło im tak dobrze, że obecnie nie ma żadnego producenta selvedge denimu w USA, w Japonii zaś jest ich masa, a japońskie produkty stały się synonimem americany. Jedną z firm, która powstała w celu zaspokojenia popytu na takie reprodukcje, był właśnie Buzz Rickson. Znana jest z kopiowania 1:1 wszystkich detali produkowanych militariów, do tego stopnia, że podobno ich ciuchów używa się w muzeach zamiast historycznych uniformów (albo tylko tak się chwalą). Współpraca z Gibsonem właśnie tak się zaczęła. Buzz Rickson napisał uprzejmy list, w którym wyjaśnił pisarzowi, że to niemożliwe, aby jego bohaterka chodziła w czarnej MA-1 bomber jacket, ponieważ takiego koloru w użytku nigdy nie było, a oni robią dokładne reprodukcje 1:1. Skończyło się na tym, że Buzz Rickson i William Gibson rozpoczęli współpracę, gdzie firma produkuje czarne wersje swoich historycznych kurtek, sygnując je właśnie takim logo (a więc, jest czarna MA-1 jacket BR+WG, czarna M-65 BR+WG itd.). Korzystając z najsłabszego jena w historii, postanowiłem więc kupić sobie jakaś japońszczyznę. Wybór padł na klasyczny pea coat, czyli po naszemu bosmankę. Ciekawą historię tego stroju macie tutaj: https://www.heddels.com/2015/12/the-history-of-the-peacoat-from-navy-to-normalcy Ponieważ Japońce robią nie swoje wariacje na temat bosmanki, tylko kurtkę 1:1, musiałem wybrać konkretny model historyczny, i zdecydowałem się na 1910 pea coat. Czyli płaszcz z wełny 36 oz (!) , dodatkowo z podszewką wykonaną z wełnianej flaneli. I tu uwaga - historycznie istniały dwie wersje tego płaszcza - krótsza, mająca tylko hand-warmer pockets oraz dłuższa, mająca dodatków z przodu dwie normalne kieszenie. Obie są poprawne, bo obie były wydawane marynarzom w tym samym czasie (do drugiej polowy lat '30), więc RZ produkuje obie. Ja wziąłem wersję dłuższą. Wygląda to na zdjęciach tak: Zwraca uwagę wielki kołnierz, który można postawić, i bakelitowe guziki (Buzz Rickson sam je produkuje). Kiedy płaszcz już dojdzie, zdam relacji ze wstępnej oceny. Do recenzji z noszenia zaś przyjdzie na poczekać jakoś do zimy ;). 10 1 Cytuj
Manul Opublikowano 22 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2025 Petarda bro. Niestety i te krótkie i dłuższe płaszcze są już wyprzedane . ? Ale jak przejrzałem ofertę , to prawie wszystko i to wizualnie podobne jest na Ali. 1 Cytuj
lubo69 Opublikowano 22 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2025 Rozumiem, że to (przynajmniej na razie) wątek o produktach japońskich, których się nie ma?? W tej sytuacji chciałbym przedstawić: https://buddyhappy.eu/en/corgi/58-1318-corgi-smooth-low-white-3760295410546.html#/6-size-jp_285_uk_10_eu_43_44/29-colour-white/35-gender-unisex/36-agegroup-adult fajnie zapowiadające się, minimalistyczne skórzane sneakersy w bardzo dobrej cenie. Rozmiarówka przebrana, ale szersza dostępność jest w sklepie stuf-f https://www.cultizm.com/en/denim/denim-jackets/43365/momotaro-jeans-mxgj1006-sakura-dyed-type-2-denim-jacket-pink fajna kurtka Type 2 w kolorze zasadniczo beżowym, wbrew opisowi, ale wpadającym w kwitnącą wiśnię. https://michaeljondral.com/en-eu/products/button-down-hemd-japanese-oxford-pure-cotton-2?_pos=1&_psq=far+east&_ss=e&_v=1.0 (to akurat mam, tylko białą); bardzo fajna OCBD, bez ręcznego szycia, ale super materiał; krój raczej boxy, krótkawe rękawy https://wonderlooper.com grubo i drogo. Bywają przecenione, ale rzadko; generalnie ze względów technologicznych produkują krótkie serie, które szybko się wyprzedają. Mam T-shirt, oceniam wyżej niż Merz B Schwanen 2 Cytuj
Velahrn Opublikowano 22 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2025 6 godzin temu, lubo69 napisał: Rozumiem, że to (przynajmniej na razie) wątek o produktach japońskich, których się nie ma?? Teaser, mówi to Panu coś ? Cytuj
lubo69 Opublikowano 22 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2025 Teaser trwa ok. 90 sekund, a nie godzinę? Jako były posiadacz jeansów 23oz i kurtki FQHH, chętnie poczytam o przygodach z 32oz. Może jakiś spinoff w duchu komiksowych superbohaterów, gdzie baddies okładają Cię bejzbolami, a Ty, odziany w płaszcz, wołasz „Co tak słabo? Nic nie czuję”? Cytuj
Velahrn Opublikowano 22 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2025 8 minut temu, lubo69 napisał: Teaser trwa ok. 90 sekund, a nie godzinę? Jako były posiadacz jeansów 23oz i kurtki FQHH, chętnie poczytam o przygodach z 32oz. Może jakiś spinoff w duchu komiksowych superbohaterów, gdzie baddies okładają Cię bejzbolami, a Ty, odziany w płaszcz, wołasz „Co tak słabo? Nic nie czuję”? 36 oz. 32 oz miał model drugowojenny. Cytuj
Jarek85 Opublikowano 24 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2025 W dniu 22.07.2025 o 11:43, lubo69 napisał: https://wonderlooper.com grubo i drogo. Nigdy nie zamawiałem nic z Japonii. Rozumiem, że mogę się spodziewać doliczenia mi VAT-u przy odbiorze? Cytuj
lubo69 Opublikowano 24 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2025 15 minut temu, Jarek85 napisał: Nigdy nie zamawiałem nic z Japonii. Rozumiem, że mogę się spodziewać doliczenia mi VAT-u przy odbiorze? Spodziewać się powinieneś, ale możesz zostać przyjemnie zaskoczony. Ja zamawiałem dwa razy (nie z Wonder Looper) i VATu nie naliczono. Można szukać na terenie EU, ale ciężko z dostępnością: https://www.cultizm.com/en/wonder-looper/?p=1&boxAnchor=SW63934 1 Cytuj
Velahrn Opublikowano 30 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2025 Dobra, kurtka przyszła. Co do cła - niestety nie było przyjemnej niespodzianki. Japończycy to jednak inny naród niż Chińczycy, nie wysyłają "giftów" ani kurtek za "5 EURO". Zapłaciłem dość sporo, bo 710 zł. Zgodnie z sugestiami z reddita zamówiłem rozmair 40 (większość rzeczy nosze w rozmiarze 38) i był to dobry pomysł - bo jest to "mała" 40-tka (takie 38+ bym powiedział). A teraz sam płaszcz: Sam płaszcz jest naprawdę bardzo fajny, porządnie i starannie wykonany. 36 oz nie okazało się w praktyce takie straszne. Jest to wełna bardzo, bardzo zbita, ale szczerze - moje spodnie 21 oz z raw denimu były znacznie sztywniejsze! Rozumiem, że jest taka, bo ma chronić przed warunkami atmosferycznymi i grzać nawet jest mokra. Nie żegluje, a tym bardziej nie żegluje po Arktyce, ale wyobrażam sobie że nawet w takich warunkach by się sprawdziła. Krój jest niezwykle praktyczne, kołnierz można postawić i jest on OGROMNY, dodatkowo płaszcz ma patkę, którą można zamocować na wysokości szyi i całość zapiąć. Na uwagę zwracają też kieszenie na ręce, w środku wyłożone bardzo grubym sztruksem - podobno o takich samych parametrach, jak oryginał. Płaszcz nie ma żadnego ocieplenia, żadnego wypełnienia, watoliny itd. - grzać ma materiał wierzchni i podszewka, wykonana z wełny (według opisu splot to flanela, według mnie to cavalry twill). No to teraz trzeba poczekać do zimy ;). 4 2 Cytuj
Velahrn Opublikowano 2 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia Kobashi Studio, łańcuch do kluczy / portfela, lity mosiądz 1 Cytuj
Manul Opublikowano 2 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia Gdzie kupujesz w Japonii ? Masz jakiś ulubiony sklep ? Cytuj
Velahrn Opublikowano 2 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 47 minut temu, Manul napisał(a): Gdzie kupujesz w Japonii ? Masz jakiś ulubiony sklep ? To akurat przywędrowało z Niemiec (The Statement Store, polecam). Nie mam, ale pracuje nad tym. Cytuj
maciej.rutecki Opublikowano 2 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 7 godzin temu, Velahrn napisał(a): Kobashi Studio, łańcuch do kluczy / portfela, lity mosiądz Kiedyś czegoś podobnego szukałem. Dzięki! Cytuj
m_wujek Opublikowano 5 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia Na zakupy w Japonii plecami Buyee.jp Cytuj
Velahrn Opublikowano 5 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 37 minut temu, m_wujek napisał(a): Na zakupy w Japonii plecami Buyee.jp A czy jest możliwe, że wysyłają ekhm dla kolegi, i kolega może zadeklarować wartość? Cytuj
Jarek85 Opublikowano 5 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 4 godziny temu, Velahrn napisał(a): A czy jest możliwe, że wysyłają ekhm dla kolegi, i kolega może zadeklarować wartość? Buyee nie bardzo. Blackship z tego co znalazłem pozwala na to (na naszą odpowiedzialność): https://help.blackship.com/en/articles/5342913 Cytuj
m_wujek Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia Kiedyś była możliwość wpisania wartości w formularzu Buyee, ale od kilku lat sami wstawiają wartość z faktury - przynajmniej dla zakupów za ich pośrednictwem. Podobno można samemu zadeklarować wartość przy wysyłce przez "fromjapan" ale nigdy nie testowałem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi