kertoip Napisano %s o %s Zgłoszenie Share Napisano %s o %s Cześć, szukam bardzo dobrej jakości garnituru RTW. Cena nie ma znaczenia. Marki typu brioni czy zegna odpadają. Ważne żeby garnitur był taliowany ze względu na moją budowę. Będę bardzo wdzięczny za podesłanie wszelkich propozycji marek Miłego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano %s o %s Zgłoszenie Share Napisano %s o %s Co to są marki „typu” Brioni czy Zegna? Czy chodzi o to, że niby cena nie ma znaczenia, ale w rzeczywistości ma nie być droższy niż Bytom? Co to znaczy taliowany? Drop 7-8, czyli spora różnica między klatką a talią, sylwetka atletyczna? Zawsze można poprawić u krawca lub w salonie. Marki, od względnie najtańszej: Pini Parma (niżej nie schodzę, a rozumiem, że Suit Supply jest znane), Corneliani, Canali, Caruso, Pal Zileri, Isaia, Eduardo de Simone, Kiton, Cesare Attolini. Jeśli cena jednak ma znaczenie, można szukać np. na sartoriadilusso lub isuit. Powyżej 10 tysięcy zł RRP garnitur z wieszaka przestaje mieć zalety na korzyść szycia miarowego, chyba że chodzi o czas. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kertoip Napisano %s o %s Autor Zgłoszenie Share Napisano %s o %s Wydaje mi się, że wyraziłem się dosyć precyzyjnie. Pytałem o polecane marki, bazując na doświadczeniu, niezależnie od ich ceny. Jak można się domyślić, gdybym szukał garnituru w konkretnej cenie to bym ją najzwyczajniej podał. Jeśli chodzi o taliowanie to zarówno drop 7 jak i 8 są ok. Traktując mnie z wyższością podałeś Canali'ego albo Cesare Attoliniego, którzy mam wrażenie, że od pewnego czasu szyją wyłącznie Drop 6. Zakładam, że na forum nie udzielają się wyłącznie eksperci i pojęcie "taliowany" jest bardziej zrozumiałe dla szerszego grona. Niemniej dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano %s o %s Zgłoszenie Share Napisano %s o %s Dla mnie Twój post zabrzmiał tak, jakby na forum motoryzacyjnym ktoś napisał "szukam bardzo dobrej jakości samochodu. Cena nie ma znaczenia. Marki typu BMW czy Ferrari odpadają. Ważne żeby w środku było dużo miejsca ze względu na moją budowę". Nie potraktowałem Cię zatem z wyższością, tylko nie wiedziałem, czy chcesz Hummera, Maybacha czy Rolls Royce'a, a może nie zrozumieliśmy się co do kryterium cenowego i w grę wchodzi tylko Passat... Spośród marek, które wymieniłem, większość znam z autopsji, a pozostałe oglądałem w salonach. Nie miałem świadomości, że Canali i CA nie szyją garniturów taliowanych. Może wypowie się ktoś jeszcze, ale według mnie przeróbka drop 6 na drop 7 to nic trudnego. Chyba nie będziemy w stanie szczegółowo pomóc, bo Forumowicze zaopatrujący się w garnitury w cenie powyżej 1000 euro raczej szyją je na miarę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano %s o %s Zgłoszenie Share Napisano %s o %s Czy ktoś mógłby wyjaśnić szerszej publice pojęcia drop 6, 7 i 8 ? Nigdy się z tym nie spotkałem, pomimo moderowania tego forum od 15 lat, choć może my tu jesteśmy zacofanym zaściankiem. Aż nawet przeszukałem całe forum i słowo "drop" używane w znaczeniu "taliowanie" pojawia się w tylko w dwóch dyskusjach, obu z 2020 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano %s o %s Zgłoszenie Share Napisano %s o %s W teorii, drop to różnica w calach pomiędzy wymiarem marynarki w klatce i spodni w pasie. Klata 40 minus spodnie 34 to drop 6 i krój regular, a klata 40 minus spodnie 32 to drop 8 i krój (bardzo) slim. W praktyce drop bywa używany nawet gdy nie ma spodni, poza tym czasami pomiar jest niedokładny (no ale jak wiemy, 32 cale z metki to w rzeczywistości może być 31 albo nawet 34). Raz w życiu widziałem drop 4, a to fajny krój dla panów o budowie informatyka (sorry za stereotyp) z brzuszkiem piwnym. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi