Skocz do zawartości

Crush on retro - czyli obuwnicza chińszczyzna premium!

Velahrn

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Obecnie, przynajmniej w moim odczuciu, nastąpił renesans popularności butów szytych tradycyjnymi technikami. Wciąż jest to nisza i mniej niż 1 % światowego obuwia, jednakże, śledząc rynek, ciągle widzi się nowe firmy, które wkraczają w ten segment. Czasem ich oferta na tyle mnie zainteresuje, że sobie coś zamawiam. I tak było z "Crush on retro" (tak, to pełna nazwa firmy), czyli obuwiem premium z Chin.

O historii firmy nie wiem NIC. W swojej ofercie, oprócz butów, mają także wszystko inne - akcesoria, koszule, swetry, odzież wierzchnią - jednak w tej recenzji skupię się wyłącznie na butach.

Na początku - prezentacja oferty. Marka posiada swój malutki sklepik na Aliexpress - https://pl.aliexpress.com/store/912338643, ja jednak kupowałem na firmowej, dedykowanej stronie, czyli https://crushonretro.com/

Aliexpress na oczywista przewagę w postaci darmowej dostawy i darmowego bezproblemowego zwrotu, zamawiając przez sklep trzeba odesłać buty na własny koszt do pośrednika w Europie. Sklep oferuje jednak dużo większy wybór - jakoś dwadzieścia razy większy :).

CoR specjalizuje się w trzewikach (boots), ze szczególnym naciskiem na pewne specyficzne typu butów, które dotychczas pozostawały często domeną marek super-premium pokroju John Lofgren, 2 Monkeys czy White's. Mowa tu o stylach butów typu logger boots, engineer boots czy lineman boots. Są one praktycznie nieznane w Europie (poza pewnymi bańkami), za to stanowią klasykę amerykańskiego workwearu (i zwłaszcz jego japońskiej mutacji).

Ja zamówiłem ten model (zdjęcia ze strony):

S08b3f219bb0847bd8526349365993bcbh.jpg

S66e75860f8394e1ea818b19b38b9151dl.jpg

S903db59438524c69be3b84b803b6963fJ.jpg

S95289a65daca41c781cbe41e557c0d1a4.jpg

Skóra - użyta jest gruba 2 mm skóra bydlęca garbowana roślinnie. Bardzo przyjemna, w dotyku miękka. Jak będzie się starzeć, dopiero czas pokaże. Ta w moich butach jest lokalna, tzn. chińska, i jest bardzo przyzwoita! (na przekroju widać, że jest to full-grain lub top-grain), natomiast CoR używa również chromexcelu of Horweena, skór końskich, włoskiego cordovanu od Maryam - co kto lubi.

Podeszwa i śródpodeszwa są w pełni skórzane - grube, porządne płaty naturalnej skóry. Dodatkowo w środku jest wymienna wkładka, również skórzana (ja od pierwszego dnia podmieniłem ją na swoją własną, ortopedyczną). Podeszwa jest kombinowana - tzn. na skórzaną cześć z przodu naklejona jest (i przyszyta) solidna zelówka firmy Dr. Sole (Dr Sole SuperGrip Half-Sole). Według mnie to podeszwa ideał! Skórzana cześć zapewnia elastyczność, wchłanianie potu, oddychalność, a gumowa przyczepność i zabezpiecza przed szybkim zużywaniem się. Aha, no i ładnie i estetycznie wygląda z boku...

Topowe marki obuwnicze stosują takie same rozwiązania, tu mamy przykład od Lofgrena:

lk-004-ntrl_3_34199846-e9a3-4329-b78a-86

A tu mamy w Vibergi:

11800476_10153126781896896_1235052737195

(oba buty z segmentu 1000+ USD)

Rozmiarówka jest raczej standardowa - ja nosze np. 42 w Loake i tutaj mam 42, natomiast między modelami rozmiar może się wahać. Najlepiej napisać do supportu - Jimmy z obsługi klienta (haha, pewnie się tak nie nazywa, ale co tam) odpisywał w ciągu kilku godzin nawet w soboty i niedziele.

Buty są robione na zamówienie - zazwyczaj nie mają nic na stocku - ja na swoje czekałem 3 tygodnie.

Dostawa darmowa. Oczywiście bez żadnych dodatkowych opłat typu VAT, cło, papierów itd - bo Chiny.

Cena 255 dolarów.

• Like 6
  • Oceniam pozytywnie 1

Godzinę temu, suede napisał:

Wyglądają na bardzo szerokie. Czy to kwestia kopyta czy tylko wizualnie przez podwójny szew?

Szerokie jest tylko z przodu, jest dużo miejsca na palce - w przeciwieństwie do wielu "eleganckich" kopyt, to kopyto nie powoduje ściskania palców na szerokość. Cały but nie jest zaś jakiś specjalnie szeroki, ma standardową tęgość. Jednakże, system sznurowania "od palca do kostki" powoduje, że możesz precyzyjnie regulować, gdzie ma być ciaśniej, a gdzie luźniej.

Ogólnie jest to niezwykle wygodny rodzaj buta.

• Like 2