Skocz do zawartości

Bronson mfg

Velahrn

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 21.01.2025 o 15:30, Velahrn napisał:

Zamiast stockowych zdjęć postanowiłem wrzucić swoje, robione ziemniakiem.

Tak polubiłem ten model swetra, że kupiłem drugi, tym razem szary. Oczywiście 100 % wełna szetlandzka, oczywiście made in China. Piękne guziki z prawdziwego drewna, dodatkowo jeden zapasowy gratis! Dlaczego dawanie zapasowego guzika nie jest standardem? Te rzeczy potrafią się naprawdę zgubić, choćby w pralni chemicznej.

20250121_152757.jpg

20250121_152644.jpg

Czy mógłbyś wrzucić fotkę , jak ten sweter wygląda na Tobie. ? 

• 3 weeks later...
  • 4 months later...

Oferta wygląda ciekawie, ale właśnie na chiński stereotypowy wzrost.

Czy udało się Wam znaleźć spodnie mając te 185cm wzrostu?

Czy któreś spodnie mają mankiet, który można odwinąć?

51 minut temu, void napisał:

Oferta wygląda ciekawie, ale właśnie na chiński stereotypowy wzrost.

Czy udało się Wam znaleźć spodnie mając te 185cm wzrostu?

Czy któreś spodnie mają mankiet, który można odwinąć?

Mam 180 cm, wszystkie spodnie od Bronsona musze podwijać. Nie sądzę, aby były na Ciebie za długie.

• Like 2

6 godzin temu, void napisał:

Możesz wrzucić ze dwa modele?

Ja zazwyczaj celuję w 32" inseam, ale i tak temu sprzedawcy szansę.
Bezpieczniej czuję się z myślą, że w najgorszym wypadku skrócę, niż odwrotnie.

https://bronsonshop.com/collections/pants-trousers/products/1930s-ivy-style-double-pleated-chino-trousers-yellow - na pewno te są dłuższe, wiem, bo mam, i musiałem skracać aż dwa razy, długość to 112 w rozmiarze L (na zdjęciach masz modela 180 cm i ma on dwa razy podwiniętą nogawkę)

https://bronsonshop.com/collections/pants-trousers/products/us-army-m-41-hbt-fatigue-trousers - te też są dłuższe, 110 cm

https://bronsonshop.com/collections/pants-trousers/products/bronson-engraved-1942-model-army-khaki-chinos-mens-uniforms-casual-pants - te mają 111 cm w moim rozmiarze

Generalnie zasada jest prosta - patrzysz na modela, jeśli ma podwinięte nogawki, to na pewno będzie zapas.

• Like 1

Dziękuję.

W międzyczasie przejrzałem całą kolekcję spodni w sklepie (a nawet dwóch dokładając olderbest) i mogę napisać, by nie zginęło, że najdłuższy model to właśnie  "1942 US Army Chino Trousers". Te zamówię, ale zerknę czy nie dorzucić jakiegoś podkoszulka, czy innej drobnostki.

Cytat

na zdjęciach masz modela 180 cm i ma on dwa razy podwiniętą nogawkę

On je tak nosi, że na jego miejscu bym rozwinął tę nogawkę raz.

Złożyłem zamówienie (poprzez Olderbest) na dwa fasony spodni. Przesyłka darmowa od ok. 400zł.
Bardzo jestem ciekaw jakie te ubrania okażą się w rzeczywistości.

Z początku dziwiłem się że nie widzę płatności, ale na razie to są zablokowane środki na karcie kredytowej.
Zwrot z Polski jest możliwy.

• Like 1

Zamawiał coś ktoś kiedyś z Simwood? Podoba mi się, że nazwa (prawie) każdego produktu zaczyna się od gramatury, a w opisie czasami bywa skrętność i "S", e.g. 50S/3 (jest np. koszulka z kieszonką 400gsm a'la "wincyj gramatury reaktor wytrzyma", niestety z haftem u dołu)

https://simwooddenim.com/collections/all, mają też sklep na ali

Tutaj film od kogoś: https://www.youtube.com/watch?v=G9rEkgrPth8. Swoją drogą fajny mały youtuber

Zapewne kiepsko ze zwrotami

Film pomocny, choć skupił się ogólnie na cenie, a mniej na produktach.

Ja odebrałem swoją pierwszą paczkę z US Army Chino 1942 i 1944.

To są dość obszerne spodnie. Jedne z nich wymienię na rozmiar mniejsze. Nigdy nie spotkałem ani tak wysokich chino, ani tak szerokich nogawek. Pewnie to kwestia przyzwyczajenia się.

Obsługa klienta i jakość materiału bardzo mi się podoba. Gdy tylko wstrzelę się z rozmiarówką, to będę brał od nich więcej.

A ja uważam, że Michael właściwie nie dotknął tematu samego Bronsona, a film jest dosyć dziwny

Po pierwsze, cały czas ma spodnie rozpięte w pasie, z brakującym guzikiem. Co prawda wyjaśnia, że guzik urwał sam, przypadkiem, co już mu się zdarzało. Natomiast wybranie akurat takiego elementu garderoby jako "motywu przewodniego" całego filmu jest swego rodzaju manipulacją. To jakbym recenzował jakiś model samochodu, stojąc na tle porysowanej karoserii, wspominając mimochodem, że "dzisiaj miałem stłuczkę".

Bardzo mało mówi też o samych produktach Bronsona - w dosłownie jednym zdaniu wspomina "są naprawdę świetnie wykonane" i właściwie tyle, dalej wraca do umawiania modeli handlowych rynku chińskiego i amerykańskiego.

Liczyłem na coś więcej. Bardzo też miałem nadzieję, że porówna chiński szpej ze szpejem japońskim, którego przecież ma cala szafę, dokona analizy 1v1 szwów, materiału itd. Moim zdaniem, stracona okazja.

Ciekawa jest też sprawa, kiedy podaje jako argument za "brandami" owo "wsparcie od marek". Moim zdaniem coś takiego nie istnieje, marki odzieżowe regularnie oszukują na składzie materiału, obuwnicze próbują jak mogą odsuwać od ciebie reklamacje, i jeszcze napiszą w wyjaśnieniu, że krzywo chodzisz, i dlatego but się rozleciał, albo w ogóle, ze to nie jest but do chodzenia i używałeś go niezgodnie z przeznaczeniem. "Shopping experience" to zaś marketingowy bełkot, którym próbuje się uzasadniać rozbuchane budżety na reklamę, zbyt wysoką cenę, lub (najczęściej) obie te rzeczy.

Moim zdaniem po prostu boli go fakt (nawet jeśli sam nie umie tego przyznać!), że Chińczyk jest w stanie wyprodukować za 90 USD (a na rynek chiński za 45 USD!) spodnie w takiej samej jakości, co Amerykanin za 250 USD.

• Oceniam pozytywnie 4

25 minut temu, kanapa napisał:

Czy ktoś przeszedł już procedurę zwrotu?
Zgłoszenie moje przyjęto ale teraz mam dylemat - wysłać pocztą Polską?

Powinieneś otrzymać etykietę zwrotną. Naklejasz ją na paczkę i nadajesz. U mnie (Wrocław) nadawałem w sklepie Żabka i odbierał to od nich DHL. 

11 godzin temu, kanapa napisał:

Chcę zwrócić jedne spodnie z ostatniego zamówienia. Czy ktoś przeszedł już procedurę zwrotu?
Zgłoszenie moje przyjęto ale teraz mam dylemat - wysłać pocztą Polską?

Tak, ja.

Jak ci potwierdza , to tutaj klikasz

Zrzut ekranu (82).png

drukujesz to

Zrzut ekranu (83).png

i zanosisz na pocztę. Kiedyś na 100 % była Żabka i jakiś kurier, teraz jest poczta. Przesyłka zwrotna jest opłacona z góry. Pieniądze/ wymiana sa po jakichś 2 tygodniach.

• Oceniam pozytywnie 2

Musiałem się przypomnieć supportowi z potwierdzeniem i teraz wygenerowali etykietę. Dzięki za porady. 
Taki Tip - nie wierzyć we wszytkie komentarze kupujących odnośnie rozmiarówki. 
Nie jest zaniżona - raczej jest prawidłowa. 

Tip Nr 2 🤣

Jakość dżinsu za taką cenę  jest niezła - kupiłem 602. Do OrSlow jednak daleko. 

W dniu 29.07.2025 o 08:22, void napisał:

Ja kupiłem poprzez olderbest. Różnica dla Polaka jest odczuwalna, bo ten sklep nie generuje automatycznie etykiet zwrotnych dla Polski.

Bronson ma Polskę na liście.

Olderbest nie wspiera oficjalnie Polski. Rozpocząłem dyskusję na temat zwrotu zaznaczonych pozycji. W pierwszym kroku zaproponowali mi zwrot pieniędzy na kredyt w ich sklepie. Uparłem się przy zwrocie na kartę, zaakceptowałem £6 opłaty, a na koniec zaskoczyłem się że dostałem bezpłatną etykietę do Poczty Polskiej, jak Velahrn wkleił powyżej.

Co najlepsze, jest to dokładnie ten sam adres co powyżej, w Duisburgu.

To są te same sklepy.

Szkoda w takim razie, że Olderbest kryje się ze wsparciem Polski.

5 godzin temu, void napisał:

Olderbest nie wspiera oficjalnie Polski. Rozpocząłem dyskusję na temat zwrotu zaznaczonych pozycji. W pierwszym kroku zaproponowali mi zwrot pieniędzy na kredyt w ich sklepie. Uparłem się przy zwrocie na kartę, zaakceptowałem £6 opłaty, a na koniec zaskoczyłem się że dostałem bezpłatną etykietę do Poczty Polskiej, jak Velahrn wkleił powyżej.

Co najlepsze, jest to dokładnie ten sam adres co powyżej, w Duisburgu.

To są te same sklepy.

Szkoda w takim razie, że Olderbest kryje się ze wsparciem Polski.

Chińczyków trzeba czasem przycisnąć, ale ogólnie to są dobre chłopaki i majfriendy. Olderbest i Bronson to ten sam właściciel.

Z tego, co obiło mi się o uszy, zwroty do Chin to nie są tak do końca "zwroty". Produkt nie trafia wcale do z powrotem do sklepu, tylko w najlepszym przypadku opychają go jakimś outletom. Wiąże się to z tym, że (podobno) rząd chiński dotuje paczki "Z" Chin, natomiast nie dotuje "DO" Chin. Dlatego zwrot to dla nich taka strata, choć się z nią godzą, pod warunkiem, że nie stanowi dużej części zakupów i biznes się im spina.

• Oceniam pozytywnie 1

2 godziny temu, ravine napisał:

Ostatnie dwa modele spodni ze stajni Olderbest mają odziwo długą nogawkę. Taką, że osoby noszące L34 będą myślę zadowolone.

Faktycznie. Dodam że bardzo często nogawki są podwijane u nich po 5cm do wewnątrz. Lniane spodnie, o które pytałem w sprawie krótkich nogawek mają podobno 9cm do odwinięcia. Ich świetny dział obsługi klienta sprawdził to dla mnie.

11_3b15c4c3-b195-4df4-86f6-0bfe548d3726.

Mam 186cm wzrostu i taka opcja mnie cieszy. Wielu producentów w Europie jest na to zbyt skąpych.

Z drugiej strony bluzy i marynarki mają tam często rękawy po 60cm, a przecież ich nie wydłużę.
https://www.olderbest.com/collections/jackets-coats/products/1920s-french-indigo-corduroy-suit-jacket

Krótkie rękawy to przekleństwo moich poszukiwań ubrań.

Spojrzałem na nowe rzeczy w sklepie Bronson, w tym jeansy:

https://bronsonshop.com/collections/new-arrivals/products/non-stock-mens-15oz-unwash-heavy-red-ear-tannin-jeans

Jeśli wierzyć w tabelki, to po jednym praniu te jeansy (W36) kurczą się w pasie ze 100cm do 91cm.
W jakiej temperaturze oni je piorą? 60°C?