Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie lubię zadawać takich pytań ignoranta, ale cóż, czas goni. Może ktoś życzliwy nakieruje mnie we właściwą stronę i resztę już sobie doczytam.

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie garnitur z grubszego, szarego materiału na jesień. Pomysł był odłożony na półkę, bo nie mam wiele czasu na poszukiwania i dokształcanie się w kwestii materiałów, ale z pomocą przyszła nieoceniona kinematografia. Zauważyłem +/- to, o co mi chodzi u tej postaci:

Dołączona grafika

Co mam powiedzieć krawcowi? Po prostu: grubsza, szara wełna, czy też ma to jakąś nazwę?

Opublikowano

Szara flanela Harrisona, genialna. Najcieplejsze wersje przy sprawdzały się od 5 do nawet -20C (jako jedyne w sumie). Jeżeli na lekko wyższe temperatury to w Harrissona Universal można znaleźć wełnę dość cwanie udającą flanelę albo też włoska flanela Minnisa.

I nie ma "pytań ignoranta". Ignorantem jest ten, kto ich nie zadaje ;)

Opublikowano

Szara flanela Harrisona, genialna. Najcieplejsze wersje przy sprawdzały się od 5 do nawet -20C (jako jedyne w sumie). Jeżeli na lekko wyższe temperatury to w Harrissona Universal można znaleźć wełnę dość cwanie udającą flanelę albo też włoska flanela Minnisa.

Tylko sprostuję że włoska flanela występuje pod marką Hunt & Winterbotham (od Vitale Barberis Canonico). J & J Minnis ma flanele wytwarzane tylko w Anglii.

Opublikowano

Ostatecznie kupiłem dziś szaro-granatową flanelę w sklepie na Al. Solidarności. Nie jest to materiał stricte szary, ani może tak gruby jak początkowo chciałem (były flanele o wyższej gramaturze, ale znacznie droższe) - ale bardzo ładny i ze względu na kolor i grubość bardziej funkcjonalny.