Skocz do zawartości

Red Wing Iron Ranger - alternatywa?

Keplin

Rekomendowane odpowiedzi

Hey, czy któryś  z Forumowiczów użytkował buty Red Wing 8207 ? Bardzo mi się podobają . Ponadto na amerykańskich forach o butach zbierają pozytywne recenzje . Mogę je mieć,  nówki ( import ) , za niecałego tysiaka z opłatami wszelakimi .

4 godziny temu, Manul napisał:

Hey, czy któryś  z Forumowiczów użytkował buty Red Wing 8207 ? Bardzo mi się podobają . Ponadto na amerykańskich forach o butach zbierają pozytywne recenzje . Mogę je mieć,  nówki ( import ) , za niecałego tysiaka z opłatami wszelakimi .

Czy to są "Red Wing Steel Toe Slip On"

czyli loafersy ze stalowymi noskami ??

6 minut temu, Manul napisał:

czyli po prostu moc-toe? To klasyka klasyk. Jak lubisz taki styl, i będzie ci odpowiadało kopyto, to super sprawa. Ja bym tylko unikał białej podeszwy typu Vibram Cristy, ściera się szybko jak zaraza.. 

Białą podeszwę Vibram miałem w Trickersach zakupionych na Yoox . I jedynym patentem na pielęgnację był po prostu papier ścierny . Te podeszwy robiły się czarne nawet od gumowych dywaników samochodowych . Także nigdy więcej czegoś takiego . Podoba mi się dokładnie ten but z tego linku .

Jeśli by kogoś interesowały Aldeny, odwiedziłem dziś chyba jedyne miejsce w Polsce, gdzie można je kupić stacjonarnie, czyli R23Store przy Żurawiej 2 w Warszawie.

Wybór jest malutki, bo mają tylko trzy modele Aldenów, tj. 403 Indy Boots, 990 Plain Toe Blucher (klasyczne gładkie angielki) oraz trzecie chyba 702 Moc Toe Blucher. W Cordovanie dostępny tylko model 990 Blucher = do wyboru czarne i No 8. Rozmiary dostępne od 41 do 43 - takie dosłownie najpopularniejsze. Wersja ze skóry cielęcej oraz zamszu wycenione na 4,5k, natomiast Cordovan za 6k.

Pomierzyłem sobie te buty i najbardziej spodobały mi się Indy Boots - zaskakująco wygodne i dobrze leżące na moją dość wąską stopę, mimo kopyta C/E (czyli szerokiego). Należało tylko zejść z rozmiarem - zazwyczaj noszę amerykańskie 9,0 lub 9,5 US, tutaj pasowało 8,5. Natomiast wykonanie, detale itd. - powiem tak... chińczyki od Crush on Retro mają lepszą kontrole jakości, serio. Głupio mi było robić zdjęcia ;) przy sprzedawcy (tak w ogóle niezwykle uprzejmy i pomocny pan), ale miejsce łączenia ramy było zrobione na odpier#$%@#, szwy.... no powiem tak, średnio równe, widoczne resztki kleju przy zelówce. Nie powiem, skóra bardzo fajna, jakościowa, ale przy butach za 4-5-6 tysięcy oczekuję kurde PERFEKCJI.

Niemniej jednak, fajnie, że takie marka zawitała do Polski.

• Like 2

9 godzin temu, suede napisał:

Może to jakieś "outletowe" modele i stąd widoczna gorsza jakość wykonania?

Jestem przekonany, że tak nie jest. Alden po prostu kuleje, jeśli chodzi o kontrolę jakości.

Ciekawostka - ta marka skupia wokół siebie w Internecie dość toksyczną społeczność, która agresywnie reaguje na wszelkie próby krytyki. Więc - jeśli spotkacie jakaś dyskusję (po angielsku oczywiście), gdzie ktoś pokazuje w Aldenach np. plamę albo dziurę w podszewce, to zaraz zleci się trzech innych gości, którzy powiedzą, ze wcale nie jest tak źle i że w ogóle powinien najpierw próbować zadzwonić do Aldena i próbować wyjaśniać 😀, a potem dopiero krytykować. Bo niedoróbki to jest twoja wina, konsumencie, nie wspaniałego Aldena. Klasyczne sunk cost fallacy oraz confirmation bias.