TomHagen Napisano 29 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2016 Z tematu o poszukiwaniach gry planszowej dla syna jednego z forumowiczów widać że mamy wśród siebie kilku graczy. Może byśmy się czasem spotkali i pograli, każdy pewnie mam inny zestaw tytułów, inne doświadczenia. Ja z chęcią spotkam się w Warszawie a mam: Carcassonne z 2 dodatkami, Gre o Tron LCG, Neuroshimę hex z mnogością armii, Studium w szmaragdzie, znak starszych bogów, Horror w Eldritch i 2 małe dodatki, Tezeusz + 2 dodatki, Arctic Scavengers, Dominion, Red 7, 51 Stan+ Nowa Era+ Winter, Poprzez wieki... Z miejscem nie byłoby problemu, są lokale które same oferują gry dla ludzi przychodzących na drinka, ważne by każdy zarezerwował sobie odpowiednią ilość czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropek Napisano 29 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2016 Panowie, a co polecacie na zimowe wieczory do pogrania z drugą połową? Uprzedzam - jesteśmy zupełnie początkujący jeśli chodzi o planszówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 29 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2016 37 minut temu, Kropek napisał: Panowie, a co polecacie na zimowe wieczory do pogrania z drugą połową? Uprzedzam - jesteśmy zupełnie początkujący jeśli chodzi o planszówki 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropek Napisano 29 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2016 Haha! Dzięki - cenna rada Przy okazji proszę o przeniesienie do odpowiedniego tematu - byłem przekonany, że napisałem w odpowiednim a tak tylko koledze naśmieciłem... Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomHagen Napisano 29 Listopad 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2016 Temat planszówki pod krawatem może zawierać każdy kontent związany z planszówkami... pytanie czy nie trzeba go będzie zmienić na Planszówki pod kołdrą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sushi Napisano 29 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2016 12 godzin temu, Kropek napisał: Panowie, a co polecacie na zimowe wieczory do pogrania z drugą połową? Uprzedzam - jesteśmy zupełnie początkujący jeśli chodzi o planszówki Z takich bardzo podstawowych poleciłbym Jaipur i Patchwork (nie zrażaj się tematyką tej drugiej). Troszkę bardziej skomplikowane, ale nadal stosunkowo proste - 7 Cudów Świata: Pojedynek. Szybkie partie na 30-40 minut, duuuużo kombinowania i nasz numer 1 na zimowe wieczory. Race for the Galaxy - karcianka, w której jest zdecydowanie więcej kombinowania, drugą połówkę może zrazić trochę "galaktyczna" tematyka, chyba, że akurat lubi te klimaty. Robinson Crusoe - fenomenalna kooperacja na wiele partii, kilka scenariuszy, dodatki i możliwość gry w większym gronie (ale na 2 osoby sprawdza się idealnie). I na sam koniec - Zimna Wojna. Ja uwielbiam, odstrasza tylko długość partii (przynajmniej 5 godzin). Masa kombinowania, ale tutaj już instrukcja jest objętości cieniutkiej książki. Na sam początek spróbujcie 7 Cudów Świata: Pojedynek. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropek Napisano 30 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2016 Dzięki wielkie za polecenie! Sprawdzę, która z gier polecanych przez Ciebie mi najbardziej pasuje Od swojej lepszej połowy dostałem na urodziny "Stawka większa niż życia". Nie wiem czy graliście i znacie tytuł ale nas "trochę" pozamiatała instrukcja, która jak dla nas jest dosyć skomplikowana o.O Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sushi Napisano 30 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2016 @Kropek - do Stawki się kiedyś szykowałem, bo z tego co widziałem na YT i wyczytałem jest bardzo fajna i jednocześnie dość skomplikowana. Z tego co kojarzę jest jakiś wariant podstawowy/uproszczony, koniecznie od niego zacznijcie. A zamiast czytać instrukcję po 5 razy polecam poszukanie na yt jakiegoś filmu (np. https://youtu.be/BNiu74x03YA), w którym ktoś przedstawia zasady i po takim seansie można już grać z instrukcją pod ręką. To jest bolączka przy większych tytułach. Niekiedy zanim człowiek porządnie zagra musi poświęcić godzinę lub dwie na ogarnięcie zasad, potem pierwsze kilka partii na próbę i tak po spędzeniu z jakąś grą kilkunastu godzin można swobodnie grać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropek Napisano 1 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2016 @Sushi taki jest właśnie plan - żeby wystartować razem z filmem o grze na yt. Bolączka przy większych tytułach w szczególności dla osób, które są początkujące a rzucą się od razu na zbyt głęboką wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomHagen Napisano 3 Luty 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2017 Do mojej biblioteczki zawitało Scythe. Gra w alternatywnym świecie, osadzona po pierwszej wojnie światowej. Gra w typie Euro, gdzie zdobywamy surowce, rozstawiamy robotników i... mechy! Do tego wspaniałe ilustracje Jakuba Różalskiego! https://www.google.pl/search?espv=2&biw=1280&bih=615&tbm=isch&sa=1&q=scythe+game&oq=scythe+game&gs_l=img.3...12755.14629.0.14871.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1c.1.64.img..0.0.0.ahMz_L_PqCk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcous Napisano 14 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2017 poleciłbym sprawdzone Łap Psiaka / Łap Prosiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi