Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tematu o poszukiwaniach gry planszowej dla syna jednego z forumowiczów widać że mamy wśród siebie kilku graczy. Może byśmy się czasem spotkali i pograli, każdy pewnie mam inny zestaw tytułów, inne doświadczenia. Ja z chęcią spotkam się w Warszawie a mam:    Carcassonne z 2 dodatkami, Gre o Tron LCG, Neuroshimę hex z mnogością armii, Studium w szmaragdzie, znak starszych bogów, Horror w Eldritch i 2 małe dodatki, Tezeusz + 2 dodatki, Arctic Scavengers, Dominion, Red 7, 51 Stan+ Nowa Era+ Winter, Poprzez wieki...

Z miejscem nie byłoby problemu, są lokale które same oferują gry dla ludzi przychodzących na drinka, ważne by każdy zarezerwował sobie odpowiednią ilość czasu.

Opublikowano

gra_sex_mania_2.jpg

Haha! Dzięki - cenna rada ;)

Przy okazji proszę o przeniesienie do odpowiedniego tematu - byłem przekonany, że napisałem w odpowiednim a tak tylko koledze naśmieciłem...

Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
12 godzin temu, Kropek napisał:

Panowie, a co polecacie na zimowe wieczory do pogrania z drugą połową? Uprzedzam - jesteśmy zupełnie początkujący jeśli chodzi o planszówki ;)

Z takich bardzo podstawowych poleciłbym Jaipur i Patchwork (nie zrażaj się tematyką tej drugiej).

Troszkę bardziej skomplikowane, ale nadal stosunkowo proste - 7 Cudów Świata: Pojedynek. Szybkie partie na 30-40 minut, duuuużo kombinowania i nasz numer 1 na zimowe wieczory.

Race for the Galaxy - karcianka, w której jest zdecydowanie więcej kombinowania, drugą połówkę może zrazić trochę "galaktyczna" tematyka, chyba, że akurat lubi te klimaty.

Robinson Crusoe - fenomenalna kooperacja na wiele partii, kilka scenariuszy, dodatki i możliwość gry w większym gronie (ale na 2 osoby sprawdza się idealnie).

I na sam koniec - Zimna Wojna. Ja uwielbiam, odstrasza tylko długość partii (przynajmniej 5 godzin). Masa kombinowania, ale tutaj już instrukcja jest objętości cieniutkiej książki.

Na sam początek spróbujcie 7 Cudów Świata: Pojedynek.

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Dzięki wielkie za polecenie! Sprawdzę, która z gier polecanych przez Ciebie mi najbardziej pasuje :)

Od swojej lepszej połowy dostałem na urodziny "Stawka większa niż życia". Nie wiem czy graliście i znacie tytuł ale nas "trochę" pozamiatała instrukcja, która jak dla  nas jest dosyć skomplikowana o.O

Opublikowano

@Kropek - do Stawki się kiedyś szykowałem, bo z tego co widziałem na YT i wyczytałem jest bardzo fajna i jednocześnie dość skomplikowana. Z tego co kojarzę jest jakiś wariant podstawowy/uproszczony, koniecznie od niego zacznijcie. A zamiast czytać instrukcję po 5 razy polecam poszukanie na yt jakiegoś filmu (np. https://youtu.be/BNiu74x03YA), w którym ktoś przedstawia zasady i po takim seansie można już grać z instrukcją pod ręką.

To jest bolączka przy większych tytułach. Niekiedy zanim człowiek porządnie zagra musi poświęcić godzinę lub dwie na ogarnięcie zasad, potem pierwsze kilka partii na próbę i tak po spędzeniu z jakąś grą kilkunastu godzin można swobodnie grać ;)

Opublikowano

@Sushi taki jest właśnie plan - żeby wystartować razem z filmem o grze na yt.

Bolączka przy większych tytułach w szczególności dla osób, które są początkujące a rzucą się od razu na zbyt głęboką wodę ;)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Do mojej biblioteczki zawitało Scythe. Gra w alternatywnym świecie, osadzona po pierwszej wojnie światowej. Gra w typie Euro, gdzie zdobywamy surowce, rozstawiamy robotników i... mechy!  Do tego wspaniałe ilustracje Jakuba Różalskiego! 

https://www.google.pl/search?espv=2&biw=1280&bih=615&tbm=isch&sa=1&q=scythe+game&oq=scythe+game&gs_l=img.3...12755.14629.0.14871.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1c.1.64.img..0.0.0.ahMz_L_PqCk

• 2 tygodnie później...