Lunatyk Napisano 29 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2016 Dzień dobry, w mojej szkole obowiązuje pewnego rodzaju dress code, w którego skład wchodzi między innymi krawat z logo szkoły. O ile z koszulami nie ma takiego problemu, to krawatu nie mam jak wyprać, a po pewnym czasie przechodzi już niemiłymi zapachami. Krawat na (nie)szczęście jest poliestrowy, a czytałem, że o poliestrowe łatwiej dbać. Niestety krawat jest jeden, obowiązkowo noszony 5 dni w tygodniu. Z góry dziękuję za każdą pomocną odpowiedź, Miłego dnia życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 29 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2016 Dress code i poliestrowy krawat to dla mnie wykluczające się pojęcia, no ale to juz problem tej szkoły. W przypadku krawata poliestrowego nie zawracałbym sobie głowy szukaniem pralni, która go profesjonalnie rozszyje, tylko oddałbym gdziekolwiek; w sieciówce koszt ok. 12 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lunatyk Napisano 29 Październik 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2016 No cóż, moim zdaniem krawat jako element uniformu w szkole średniej to już "coś". Niestety nie miałem wyboru materiału z którego zostanie wykonany. Faktycznie "dress code" to przerost formy nad treścią. Standardowe pranie w pralce odpada? Mam jeszcze ewentualnie generator pary w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 29 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2016 Białą nitką przyfastryguj wypełnienie do krawędzi krawata na całej długości i upierz w pralce, wysusz na płasko, potem wyciągnij nitkę. Nighy nie słyszałem o problemie nieświeżego zapachu krawata. Może unikaj palaczy i palarni? Może wywietrzenie lub noc w zamrażarce pomoże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lunatyk Napisano 29 Październik 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2016 Z palaczami nie mam do czynienia. Sam również nie palę. Krawat przewożę w torbie, nierzadko razem ze strojem sportowym, więc niewykluczone, że to zapach potu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lunatyk Napisano 30 Październik 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Październik 2016 Myślę, że można zamknąć temat. Krawat potraktowałem generatorem pary, który skutecznie wywabił nieprzyjemny zapach nie narażając krawata na uszkodzenie. Jeszcze go potraktuję może perfumami od wewnętrznej strony i powinno być jeszcze lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi