Jump to content

Ocieplenie, wyszczuplenie, wymiana podszewki w dyplomatce

gamer7772
 Share

Recommended Posts

Witam,
jakiś rok temu kupiłem dyplomatkę. Założyłem ją parokrotnie, ale ponieważ okazała się zbyt cienka na chłodniejsze temperatury, odłożyłem ją do szafy (mimo całkiem niezłego składu, 65% wełny, 15% kaszmir, 20% nylon) Leżała tam ładnych kilka miesięcy, aż kilka miesięcy temu zacząłem myśleć o jej przeróbkach. Przede wszystkim , chciałem ja ocieplić, nieco wytaliować (rozmiar jest ok, ale jest nieco zbyt obszerna) i wymienić podszewkę. Poszedłem z nią do krawcowej, a ta stwierdziła, że taka robota będzie kosztować razem z materiałem ponad 300 zł. Zważywszy na to, że koszt przeróbek przekraczałby jej cenę , zrezygnowałem. Krawcowa zasugerowała, że zamiast wymieniać podszewkę i ocieplać oddzielnie, można po prostu wszyć pikowaną podszewkę, co obniży koszty do ok. 230 zł. I teraz mam następujące pytania:
- Warto sie w ogóle w to bawić, czy lepiej kupic nowy płaszcz?
- Lepiej ocieplać za pomocą ociepliny czy podszewki pikowanej? Gdzie w ogóle można się zaopatrzyć w taką podszewkę?
- Czy polecicie mi jakiegoś niedrogiego krawca/panią od poprawek krawieckich? Nie ukrywam, że mój studencki budżet jest skromny i jeżeli koszt przeróbek będzie przekraczać 200 zł, to chyba prędzej zdecyduję się  licytować jakis inny płaszcz na allegro .
Pozdrawiam i proszę o szybkie odpowiedzi