Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Temat troszeczke bardziej smartcasualowy. Zastanawiam się nad wyborem przejściowej kurtki. Wacham się między tzw. kurtką husky (nie w klasycznej wersji)a harringtonką. Jestem dosć młody, wysoki, najcześciej chodzę w koszulach z kołnierzykiem, noszę zarost. Którą byście mi bardziej polecili?

PS Czy w dobrrj harringtonce powinien się znajdować poliester? Jeżeli tak to w jakich proporcjach z bawełną?

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Opublikowano

Jaka to jest "husky (nie w klasycznej wersji)"?

Klasyczna husky jest bardzo lekka i miękka. Ma tylko dwie nakladane kieszenie i jest zapinana na guziki. Obecnie łatwiej znaleźć nieco bardziej usztywnioną wersje, z grubszą podszewką, wiekszą ilością kieszeni i zapinaną na suwak.

Opublikowano

Jaka to jest "husky (nie w klasycznej wersji)"?

Klasyczna husky jest bardzo lekka i miękka. Ma tylko dwie nakladane kieszenie i jest zapinana na guziki. Obecnie łatwiej znaleźć nieco bardziej usztywnioną wersje, z grubszą podszewką, wiekszą ilością kieszeni i zapinaną na suwak.

Opublikowano

PS 2 Kurtke raczej bede wykorzystywać w stylizacjach casualowych/smart cas. bo i tak zamierzam kupic niedługo trencz albo bosmankę.

PS 3 Znalazłem fajną harringtonke, niestety nie ma podszewki w kratę. Ktos wie ile taka wymiana podszewki mogłaby kosztować?

Opublikowano

Jak dla mnie to są kurtki na różną pogodę. Husky noszę w przy temperaturach od mniej wiecej 10st. C do (-5st. C), harringtonka jest na cieplejszą pogodę (poniżej 20st. C, do 5-10st. C. Oczywiście tak mniej więcej, generalnie kurtka husky jest z zasady cieplejsza.

Opublikowano

Temat harringtonki wyczerpał kiedyś Mr vintage. Tutaj link:

http://mrvintage.pl/2014/05/harringtonka-krotka-kurtka-dluga-historia.html

Ja z pewnością wybrałabym kurtkę typu husky. Będzie bardziej uniwersalna.

Nosisz już koszule, może kiedyś przekonasz się do marynarek.

Jeśli nosisz bardzo obfity zarost, to koniecznie kup kurtkę typu pea coat :)

Czytałem temat mr. Vintage. Faktycznie dość dokładnie opisał harringtonkę. Jeżeli zaś chodzi o pea coat, zauważyłem że fenomenalnie wygląda na wszelkiej maści brodaczach, dlatego rozważ am zakup :) Marynarki noszę,(zwykle lniane) ale wiosną, kiedy jest za ciepło na kurtkę.