Skalpel Napisano 14 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2014 Panowie, mam do Was gorącą prośbe o udzielenie mi pomocy. Szczególnie do tych, bardziej biegłych w temacie informatycznym. W mojej "fabryce" został wprowadzony nastepujący formularz napisany w Wordzie. W Excelu, dowiedziałem się, nie można go było utworzy z przyczyn mi nieznanych Z dokumentem jest niby wszystko w porządku, makra działają, dane formalne (pieczątki, dane pacjenta) skompilowane z programem roboczym (InfoMedica). Normalnie żyć, nie umierać. Jednak jest mankament. Jak spowodować, żeby w polu "liczba dokumentów" pojawiła się suma zaznaczonych aktywnych pól ( zaznaczonych "ptaszków"). Ten sam mankament jest na dole formularza, żeby zliczało liczbę dokumentów łącznie. Uprzedzając pytania..... ad 1) nie..... nie można tego zrobić w excelu .....:/ wrrrr. ad 2) nie....... szpitalny informatyk tego temtu "nie ogarnia" Byłbym Wam panowie bardzo wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu mojej zagwozdki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paparazzo Napisano 14 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2014 Uprzedzając pytania.....ad 1) nie..... nie można tego zrobić w excelu .....:/ wrrrr. ad 2) nie....... szpitalny informatyk tego temtu "nie ogarnia" ad 1) Można ad 2) Na OIO_IT z nim Generalnie trzeba policzyć zaznaczone checkboxy czyli coś w stylu 'checkbox checked'. Nie znam układu i nazewnictwa checbox-ów ale wg mnie jeśli każdy z kolejnych nazywa się CheckBox1, CheckBox2 itd.. to wystarczy sprawdzić stan wszystkich, których nazwa zaczyna się od 'CheckBox' Poniższa funkcja zlicza kontrolki typu checkbox, których nazwa/tytuł rozpoczyna się od 'Checkbox' i zwraca wynik jako liczbę. Funkcję można ustawić dla każdego zbioru (grup), wywoływać przy każdej zmianie checbox-a a wynik wprowadzać jako wartość odpowiednich pól. Function countChecked() as integer Dim controlscount As Integer, i As Integer, counter As Integer controlscount = ActiveDocument.ContentControls.Count counter = 0 For i = 1 To controlscount If ActiveDocument.ContentControls.Item(i).Type = wdContentControlCheckBox Then If Left(LCase(ActiveDocument.ContentControls.Item(i).Title), 8) = "checkbox" Then counter = counter + 1 End If Next i countChecked = i End Function Przepraszam, że nie sprawdzę kodu, piszę z pociągu, z głowy, w dodatku z telefonu . Może będzie ktoś stacjonarnie, kto pomoże ps. w excelu nawet bez makr da się to zrobić. Zamiast kontrolek typu checkbox wystarczy kolumna o szerokości identycznej jak wysokość (kwadrat), obramowanej, z wyśrodkowanym tekstem na przyjęcie znaku X. Na koniec gdzieś w dokumencie zliczamy funkcją 'ile.niepustych'. Koniec. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 14 Kwiecień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2014 Kolego... rozerwałes mnie na strzępy WIELKIE dzięki! !! Odezwę się jeszcze na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi