+Immune+ Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2011 Witam, Przypadkowo trafiłem do hurtowni, którą codziennie mijałem jadąc samochodem do pracy nie wiedząc o jej istnieniu. W zasadzie to polecił mi ją już jakiś czas temu mój krawiec, ale z czasem adres i nazwa wyleciały mi z głowy i ostatnio po raz kolejny zostałem zaskoczony informacją o działalności pobliskiego zakładu. Wnętrze hurtowni ma wygląd raczej ascetyczny, ale na swój sposób zrównoważony i piękny. W każdym niemalże kącie możemy znaleźć liczne zabytkowe przedmioty podkreślające długoletnią tradycję przemysłu włókienniczego. Ładnie "zakonserwowana" maszyna MeisterSinger, manekin krawiecki, wiele ciekawych obrazów oraz inne antyki tworzą naprawdę ciepły i klimatyczny nastrój, który napotykamy zaraz po przejściu progu hurtowni. O obsłudze nie będę się wypowiadał, bo nie wypada ale chyba raczej była sceptycznie nastawiona do moich dosyć szczegółowych zapytań i nietypowych życzeń. Sama hurtownia działa na rynku polskim od przeszło 20 lat i zajmuje się przede wszystkim sprowadzaniem materiałów włoskich. Jak się dowiedziałem, większość jedwabi, aksamitów i tkanin satynowych jest importowana z regionu Como-Varese, a więc jednego z największych ośrodków włókienniczych w północnych Włoszech. Oprócz dosyć dużego wyboru zwiewnych i delikatnych materiałów, można trafić na prawdziwe perełki jak np. grube bawełny typu poplin i drill świetnie nadające się na grube płaszcze i kurtki. Niewiele jednak tego zostało. Przechodzę do crème de la crème materiałów czyli tego co nas najbardziej interesuje - wełen. Jak w każdym tego typu sklepie przeważają oczywiście elanowełny i różne mieszanki materiałowe. Z tych bardziej szlachetnych jest kilkanaście gładkich i miękkich wełen kaszmirowych, wełno-jedwabi (95%/5% oraz 90%/10%). Widziałem również krupon jedwabnego materiału z domieszką wełny, w proporcji chyba 80 do 20 lub 85 do 15. Myślę, że można by z tego zrobić całkiem fajny krawat w stylu casual. Wzór to klasyczny tartan. Jeżeli chodzi o wełny 100%, hurtownia dysponuje kilkoma bardzo znanymi wzorami tkanin od tzw. designerów. Jest Burberry, D&G, Armani (linia Giorgio) oraz Versace. Fajne, ale nie dla mnie. Polecam osobom, które chcą szalikiem z oryginalną kratą Burberry obdzielić np. całą rodzinę na Wielkanoc. Wzory przeważnie są nudne, ale było też kilka ciekawych modeli. Z lepszych tkanin włoskich widziałem chyba dwie Redy oraz kilka tkanin Loro Piany (między innym piękną krepę na smoking w kolorach czarnym i midnight blue). Nie ma tego jednak zbyt dużo - raptem kilka bel. Co jeszcze? Naliczyłem chyba 10 lub jedenaście tkanin z naszego rodzimego Bielska, w tym kilka tweedów i jedną bardzo grubą (440g) flanelę. Co kupiłem dla siebie? Sam nie wierzę, ale trafiłem na piękną, ultralekką flanelę z wełny czesankowej od Carlo Barbery. Kratka jest w rzeczywistości większa niż na zdjęciu (ok. 4,5 cm)- myślę że podobny rozstaw do tej na której ostatnio MT szył u Żukowskiego, a materiał to 320g. Zakupiłem ponad 2 metry, w sam raz na marynarkę. Hurtownia tkanin Alexis ul. Bieżuńska 2A tel. 22 679 31 23 http://alexis.pl Cytuj
Grzesiek13 Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2011 Witam , a jak kształtuje się cenowo ta hurtownia w stosunku np. do sklepu na Orlej , interesują mnie ceny wełen typowych do uszycia garnituru. Pzdr. Cytuj
+Immune+ Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2011 Wełny polskie - od 40zł/m do 110 zł/m Wełny włoskie - od 60zł/m do 170zł/m Wełny angielskie - ponad 100zł/m Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi