Skocz do zawartości

Tęgość TLB Mallorca Artista 198 vs Loake 1880 Export Grade Hanover

Junc

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, stwierdziłem, że nadszedł czas, abym kupił swoje pierwsze "poważne" buty do garnituru. Przetestowałem Loake Hanover, które były świetne - jakość wykonania dobra, a rozmiar 9F pasuje jak rękawica. Moją uwagę przykuło jednak TLB Mallorca ze swoim modelem TLB Artista 198. Zdecydowałem, że lepszym zakupem będzie TLB, jednak nie mam pojęcia, czy but nie będzie za wąski. Jak już wpomniałem, Hanovery są idealne. Niby tęgość obu butów jest taka sama, jednak wiadomo jakie potrafią występować różnice pomiędzy markami. Zwrot to koszt około 200zł, także wolałbym tego uniknąć. Czy ktoś miał do czynienia z obiema markami i mógłby się wypowiedzieć, jak to wygląda pod względem tęgości? W Loake'u noszę 9F i zamówiłbym te same z TLB, ale wolę się upewnić. Oczywiście jeżeli ktoś ma inny rozmiar, ale może porównać tegość kopty obu marek, to również byłbym wdzięczny za odpowiedź.

Skoro kopyto Loake lezy idealnie, to czemu szukasz dalej? TLB bardziej sie podoba? ;-)

TLB Artista Goya/Picasso świetnie podtrzymuje piętę, w moim przypadku bardzo wygodne i polecam! Loake Capital jest obszerniejszy w palcach i wygląda bardziej masywnie. Nie mierzyłem Loake Hanower ze względu na brak mojego rozmiaru, aczkolwiek same buty zrobiły pozytywne wrażenie. W moim przypadku różnica jest 0.5 rozmiaru pomiędzy Loake Capital a TLB Goya. Dodam również, ze moje stopy maja niższe podbicie niż "standardowe" dla naszej nacji. 

3 godziny temu, suede napisał:

Skoro kopyto Loake lezy idealnie, to czemu szukasz dalej? TLB bardziej sie podoba? ;-)

TLB Artista Goya/Picasso świetnie podtrzymuje piętę, w moim przypadku bardzo wygodne i polecam! Loake Capital jest obszerniejszy w palcach i wygląda bardziej masywnie. Nie mierzyłem Loake Hanower ze względu na brak mojego rozmiaru, aczkolwiek same buty zrobiły pozytywne wrażenie. W moim przypadku różnica jest 0.5 rozmiaru pomiędzy Loake Capital a TLB Goya. Dodam również, ze moje stopy maja niższe podbicie niż "standardowe" dla naszej nacji. 

Przeczytałem, że TLB to jednak półka wyżej. No i wiele godzin researchu to potwierdza - chyba nic lepszego znaleźć się nie da. Nigdzie nie miałem okazji przymierzyć TLB, ale chyba zamówię Goya z patine i zobaczę, jak leżą, a potem ewentualnie wezmę ze strony producenta inne kopyto. Rozmiar masz większy w Loake czy TLB?

4 godziny temu, Velahrn napisał:

I na tym bym zakończył poszukiwania. Jeśli tak dobrze leżą - super, kupuj, nie czekaj.

Niestety jestem perfekcjonistą i zawsze muszę mieć "najlepsze" w moim budżecie, a ewentualny zwrot innego kopyta to jakieś 20zł, także przetestuję sobie Goya z TLB:)

Dzięki!

• Like 1

4 minuty temu, suede napisał:

Rozmiar mam o 0.5 większy w TLB Artista w porównaniu do Loake.

Kurna, a mi rekomendowali 9 😅

Chyba na początku przetestuję 9, a w razie czego pójdę w górę, jeżeli tęgość będzie grała 

11 godzin temu, Junc napisał:

Kurna, a mi rekomendowali 9 😅

Chyba na początku przetestuję 9, a w razie czego pójdę w górę, jeżeli tęgość będzie grała 

A jaką masz długość stopy? Mam na myśli zmierzone metodą przy ścianie z obrysem na kartce?

11 godzin temu, Junc napisał:

Niestety jestem perfekcjonistą i zawsze muszę mieć "najlepsze" w moim budżecie, a ewentualny zwrot innego kopyta to jakieś 20zł, także przetestuję sobie Goya z TLB:)

Z moich doświadczeń, buty TLB Artista są świetne. Polecam na pewno zamówić i pomierzyć.

Loake ma kilka linii i ta "najwyższa" w modelu Hanower również zrobiła na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Znacznie lepsze niż zwykła 1880.

• Oceniam pozytywnie 1

W dniu 1.05.2025 o 06:15, suede napisał:

A jaką masz długość stopy? Mam na myśli zmierzone metodą przy ścianie z obrysem na kartce?

Z moich doświadczeń, buty TLB Artista są świetne. Polecam na pewno zamówić i pomierzyć.

Loake ma kilka linii i ta "najwyższa" w modelu Hanower również zrobiła na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Znacznie lepsze niż zwykła 1880.

Mam 27,5cm w tej dłuższej, mierzone za pomocą maszyny do takich pomiarów. Właśnie zdecyduję się na TLB, dzięki!

10 godzin temu, tryhp3 napisał:

Osobiście podobają mi się takie ścięte czubki jak robi TLB.

Masz na myśli takie jak w np. kopycie Picasso?

7 godzin temu, Junc napisał:

Mam 27,5cm w tej dłuższej, mierzone za pomocą maszyny do takich pomiarów. Właśnie zdecyduję się na TLB, dzięki!

27,5cm długości i rekomendacja na 9? Wydaje mi się, ze mogą być za duże, ale oczywiście pod uwagę trzeba brać również inne wymiary. Daj proszę znać jak wrażenia i jaka decyzja ;-)

18 minut temu, suede napisał:

Masz na myśli takie jak w np. kopycie Picasso?

27,5cm długości i rekomendacja na 9? Wydaje mi się, ze mogą być za duże, ale oczywiście pod uwagę trzeba brać również inne wymiary. Daj proszę znać jak wrażenia i jaka decyzja ;-)

Mi też się właśnie podoba Van Gogh, ale Goya też bardzo ładna. Tak rekomendowali, dałem nawet skan stopy 😅

O wrażeniach dam znać pewnie po Black Friday czy coś, widziałem, że mają promki, a jakoś mi się nie spieszy. Swoją drogą, może ktoś wie, jakie były promocje na Wielkanoc?

Nie mam pojęcia jak się mają TLB Artista do Loake, ale mam buty na kopycie Goya w rozmiarze 0,5 większym niż normalnie i dla mnie są trochę za wąskie. Następnym razem zdecydowanie dopłacę do opcji zamówienia TLB Artista na kopycie G.

• Oceniam pozytywnie 1