Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Velahrn Napisano 8 Kwiecień 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 8 Kwiecień 2023 Cześć Jestem wielkim fanem Indiany Jonesa. Tego, że Indy jest jedną z najbardziej kultowych "gadżeciarskich" postaci w historii kina, a fedora i bicz są znane chyba wszystkim, nie trzeba chyba mówić. Postanowiłem więc uczcić nadchodzącą piątą część przygód dr Jonesa i zamówić sobie prawdziwą Indy jacket. Nie byłem tego świadomy, ale w Internecie jest ogromny fandom IJ, z czego największa część jest skupiona wokół strony i forum indygear.com Jest to bardzo ciekawe forum, bo nie można po prostu wejść i zacząć je przeglądać, tylko napisać podanie o przyjęcie i rozwiązać zagadkę (!) - dość prostą, ale zawsze. Udało mi się przejść proces weryfikacji i zacząłem wgłębiać się w temat. Otóż na IndyGear jest opisane bardzo szczegółowo proces powstania kultowej kurtki, jej projekt, kto je wykonywał do jakiego filmu itd. Nie rozpisując się - kurtka Indiany została zaprojektowana specjalnie na potrzeby filmu, była inspirowana amerykańską A2 bomber jacket, z której usunięto wełniane ściągacze rękawów i dodano action back. I w zasadzie można powiedzieć, że firma, która ją wyprodukowała (a przynajmniej jedną z wersji), wciąż istnieje i szyje kurtki - nazywa się obecnie Wested Leather Company https://wested.com/collections/raiders-jackets z siedzibą w Wielkiej Brytanii. Ja jednak zdecydowałem się na innego dostawce, ciesząca się znakomitą opinią wśród fanów Steele&Jones z Buenos Aires http://www.steele-jones.com.ar/. Z dwóch powodów. Po pierwsze, oferowali kurtkę w wersji z końskiej skóry. Po drugie, jako jedyni mieli w swojej ofercie mock-up jacket. W ogóle Steele&Jones to dość zabawna firma. Ma w swojej ofercie tylko dwa produkty - kapelusz i kurtkę Indiany Jonesa. Można wybrać kolor, rodzaj skóry, postarzenie, detale itd., ale wciąż są to tylko dwa produkty, w jednym (kurtka) lub trzech (kapelusz) kolorach, odpowiadających temu, co Harrison Ford nosił na ekranie. Podałem więc swoje wymiary i czekałem. Btw, co to jest mock-up jacket? Jest to nawet nie kurtka (nie nadaje się do noszenia), a bardziej rodzaj przymiarkowego akcesorium, trzymające dokładnie wymiary i mające wszystkie akcesoria typu ściągacz, suwak itd., ale wykończone w sposób bardzo prosty. Ot sposób, żeby nie kupować kota w worku i móc wprowadzić poprawki w sytuacji, gdy rzemieślnik znajduje się tysiące kilometrów od nas. Mock-up jacket leżała wyjątkowo dobrze, w zasadzie nie wprowadziłem żadnych poprawek, naprawdę byłem zaskoczony! Finalny produkt już w maju, wtedy dodam drugą część! Tak w ogóle, to wraz z mock-up jacket przyszły do mnie próbki skór - gruba krowia, cienka krowia, owcza, owcza żebrowana (wszystkie w tym samym kolorze, czekoladowy brąz, jedyny prawilny). Jak ktoś mieszka w Warszawie, to mogę udostępnić, ale na premierę Indiana Jones i artefakt przeznaczenia we własnej kurtce raczej już nie zdążycie. 18 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Velahrn Napisano 26 Kwiecień 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwiecień 2023 Kurtki jeszcze nie dostałem - dopiero zostanie wysłana w tym tygodniu - ale Diego był tak uprzejmy, że zrobił mi pare zdjęć. 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Velahrn Napisano 7 Maj 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2023 Kurtka przyszła. Pierwsze wrażenia - super. Bardzo staranne wykonanie, dodatki (napy, suwaki) wydają się wysokiej jakości, na tyle na ile mogę to ocenić. Dopasowanie IMO naprawdę dobre. Skóra - lżejsza niż się spodziewałem, bardzo miękka i wygodna od pierwszego założenia, z wyraźnie zaznaczoną fakturą, czyli dokładne przeciwieństwo pancernych zbroi od Aero Leathers/Simmons Bilt. A oto i zdjęcia. 16 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 9 Maj 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2023 I jeszcze dwie ciekawostki dla nerdów Indiany Jonesa: 1. Szew ramienny. Indy jacket ma tę cechę, że szew ramienny wypada "złym miejscu", to znaczy, jest przesunięty zewnętrznie w stosunku do typowych kurtek skórzanych. Doskonale widać to np. tutaj: Szczerze mówiąc, nie wiem, dlaczego to tak zrobiono, ale taką kurtkę nosił Harrison Ford w Poszukiwaczach zaginionej arki, i potem konsekwentnie to kopiowano we wszystkich kolejnych częściach. Kurtka Steele&Jones to wierna replika, i również ta cecha jest zachowana - najbardziej widać ją na moim zdjęciu z tyłu. 2. Kolor suwaka. To już zupełny detal, ale tak ciekawy, że musze o tym wspomnieć. Otóż bardzo długo trwała debata - czy kurtka ma srebrny czy złoty suwak? Jak widać, nie tylko my na Bucie w Butonierce mamy dziwne problemy :). W części scen wydał się być złoty, w części srebrny. Ostatecznie udało się porozmawiać z kostiumograf filmu i historia była taka: oryginalne suwaki były srebrne, natomiast wydawały się zbyt błyszczące, wiec doraźnie, na planie, malowano je ciemnozłotą farbą! Dlatego suwaki od S&J są takie nietypowe - mają barwę będącą czymś między złotą a srebrną, taką przypominającą elektrum, celem oddania tego detalu. 6 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekL Napisano 14 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 14 Lipiec Dzień dobry. Ja również tak jak Pan jestem wielkim fanem Indiego i także planowałem zakup kurtki u S&J. Mam jednak pewne obawy związane z wydatkiem tak dużej kwoty przez internet. Dlatego chciałbym się zapytać: czy i ile muszę dopłacać za mock-upa kurtki i jak przebiegała płatność? Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź 🙏. Proszę wybaczyć, że odpisuję na stary wątek, jednak w polskim internecie ze świecą szukać informacji o tych dostawcach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 14 Lipiec Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Lipiec Godzinę temu, WojtekL napisał: Dzień dobry. Ja również tak jak Pan jestem wielkim fanem Indiego i także planowałem zakup kurtki u S&J. Mam jednak pewne obawy związane z wydatkiem tak dużej kwoty przez internet. Dlatego chciałbym się zapytać: czy i ile muszę dopłacać za mock-upa kurtki i jak przebiegała płatność? Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź 🙏. Proszę wybaczyć, że odpisuję na stary wątek, jednak w polskim internecie ze świecą szukać informacji o tych dostawcach. Cześć! Nie ma sprawy, nawet więcej, bardzo miło, że wciąż są ludzie tym zainteresowani! Bo po polsku nic nie ma. Jeśli potrzebujesz informacji o stroju Indy'ego, polecam indygear.net, znajdziesz tam dziesiątki zdjęć ich realizacji (uwaga, to forum zamknięte, najpierw musisz poprosić o dołączenie). Nie ma obowiązku zamawiania mock-up jacket, ale polecam to rozwiązanie. S&J nie przyjmują zawrotów, a to jednak okaza, żeby niejako przymierzyć kurtkę, i wprowadzić poprawki. Płaciłem za to jakaś niewielką sumę, 40 USD, albo coś podobnego, dostawa była wliczona w cenę. Z tego co pamiętam, to płaciłem wszystko w dwóch transzach, zadatek, a potem resztę, po wykonaniu kurtki. Obie płatności były przez PayPala. Steele&Jones to sprawdzeni dostawcy, cieszą się w środowisku świetną renomą i zrealizowali już setki zamówień dla fanów Indiany Jonesa. Nie powinieneś się bać! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekL Napisano 15 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec Chętnie sprawdzę to forum. Dziękuje bardzo za szybką odpowiedź i rekomendacje 😁. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi