Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Velahrn Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Cześć Jestem wielkim fanem Indiany Jonesa. Tego, że Indy jest jedną z najbardziej kultowych "gadżeciarskich" postaci w historii kina, a fedora i bicz są znane chyba wszystkim, nie trzeba chyba mówić. Postanowiłem więc uczcić nadchodzącą piątą część przygód dr Jonesa i zamówić sobie prawdziwą Indy jacket. Nie byłem tego świadomy, ale w Internecie jest ogromny fandom IJ, z czego największa część jest skupiona wokół strony i forum indygear.com Jest to bardzo ciekawe forum, bo nie można po prostu wejść i zacząć je przeglądać, tylko napisać podanie o przyjęcie i rozwiązać zagadkę (!) - dość prostą, ale zawsze. Udało mi się przejść proces weryfikacji i zacząłem wgłębiać się w temat. Otóż na IndyGear jest opisane bardzo szczegółowo proces powstania kultowej kurtki, jej projekt, kto je wykonywał do jakiego filmu itd. Nie rozpisując się - kurtka Indiany została zaprojektowana specjalnie na potrzeby filmu, była inspirowana amerykańską A2 bomber jacket, z której usunięto wełniane ściągacze rękawów i dodano action back. I w zasadzie można powiedzieć, że firma, która ją wyprodukowała (a przynajmniej jedną z wersji), wciąż istnieje i szyje kurtki - nazywa się obecnie Wested Leather Company https://wested.com/collections/raiders-jackets z siedzibą w Wielkiej Brytanii. Ja jednak zdecydowałem się na innego dostawce, ciesząca się znakomitą opinią wśród fanów Steele&Jones z Buenos Aires http://www.steele-jones.com.ar/. Z dwóch powodów. Po pierwsze, oferowali kurtkę w wersji z końskiej skóry. Po drugie, jako jedyni mieli w swojej ofercie mock-up jacket. W ogóle Steele&Jones to dość zabawna firma. Ma w swojej ofercie tylko dwa produkty - kapelusz i kurtkę Indiany Jonesa. Można wybrać kolor, rodzaj skóry, postarzenie, detale itd., ale wciąż są to tylko dwa produkty, w jednym (kurtka) lub trzech (kapelusz) kolorach, odpowiadających temu, co Harrison Ford nosił na ekranie. Podałem więc swoje wymiary i czekałem. Btw, co to jest mock-up jacket? Jest to nawet nie kurtka (nie nadaje się do noszenia), a bardziej rodzaj przymiarkowego akcesorium, trzymające dokładnie wymiary i mające wszystkie akcesoria typu ściągacz, suwak itd., ale wykończone w sposób bardzo prosty. Ot sposób, żeby nie kupować kota w worku i móc wprowadzić poprawki w sytuacji, gdy rzemieślnik znajduje się tysiące kilometrów od nas. Mock-up jacket leżała wyjątkowo dobrze, w zasadzie nie wprowadziłem żadnych poprawek, naprawdę byłem zaskoczony! Finalny produkt już w maju, wtedy dodam drugą część! Tak w ogóle, to wraz z mock-up jacket przyszły do mnie próbki skór - gruba krowia, cienka krowia, owcza, owcza żebrowana (wszystkie w tym samym kolorze, czekoladowy brąz, jedyny prawilny). Jak ktoś mieszka w Warszawie, to mogę udostępnić, ale na premierę Indiana Jones i artefakt przeznaczenia we własnej kurtce raczej już nie zdążycie. 18 1 Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Velahrn Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Kurtki jeszcze nie dostałem - dopiero zostanie wysłana w tym tygodniu - ale Diego był tak uprzejmy, że zrobił mi pare zdjęć. 13 Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Velahrn Opublikowano 7 Maja 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2023 Kurtka przyszła. Pierwsze wrażenia - super. Bardzo staranne wykonanie, dodatki (napy, suwaki) wydają się wysokiej jakości, na tyle na ile mogę to ocenić. Dopasowanie IMO naprawdę dobre. Skóra - lżejsza niż się spodziewałem, bardzo miękka i wygodna od pierwszego założenia, z wyraźnie zaznaczoną fakturą, czyli dokładne przeciwieństwo pancernych zbroi od Aero Leathers/Simmons Bilt. A oto i zdjęcia. 16 1 Cytuj
Velahrn Opublikowano 9 Maja 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2023 I jeszcze dwie ciekawostki dla nerdów Indiany Jonesa: 1. Szew ramienny. Indy jacket ma tę cechę, że szew ramienny wypada "złym miejscu", to znaczy, jest przesunięty zewnętrznie w stosunku do typowych kurtek skórzanych. Doskonale widać to np. tutaj: Szczerze mówiąc, nie wiem, dlaczego to tak zrobiono, ale taką kurtkę nosił Harrison Ford w Poszukiwaczach zaginionej arki, i potem konsekwentnie to kopiowano we wszystkich kolejnych częściach. Kurtka Steele&Jones to wierna replika, i również ta cecha jest zachowana - najbardziej widać ją na moim zdjęciu z tyłu. 2. Kolor suwaka. To już zupełny detal, ale tak ciekawy, że musze o tym wspomnieć. Otóż bardzo długo trwała debata - czy kurtka ma srebrny czy złoty suwak? Jak widać, nie tylko my na Bucie w Butonierce mamy dziwne problemy :). W części scen wydał się być złoty, w części srebrny. Ostatecznie udało się porozmawiać z kostiumograf filmu i historia była taka: oryginalne suwaki były srebrne, natomiast wydawały się zbyt błyszczące, wiec doraźnie, na planie, malowano je ciemnozłotą farbą! Dlatego suwaki od S&J są takie nietypowe - mają barwę będącą czymś między złotą a srebrną, taką przypominającą elektrum, celem oddania tego detalu. 6 3 Cytuj
WojtekL Opublikowano 14 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2024 Dzień dobry. Ja również tak jak Pan jestem wielkim fanem Indiego i także planowałem zakup kurtki u S&J. Mam jednak pewne obawy związane z wydatkiem tak dużej kwoty przez internet. Dlatego chciałbym się zapytać: czy i ile muszę dopłacać za mock-upa kurtki i jak przebiegała płatność? Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź ?. Proszę wybaczyć, że odpisuję na stary wątek, jednak w polskim internecie ze świecą szukać informacji o tych dostawcach. Cytuj
Velahrn Opublikowano 14 Lipca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2024 Godzinę temu, WojtekL napisał: Dzień dobry. Ja również tak jak Pan jestem wielkim fanem Indiego i także planowałem zakup kurtki u S&J. Mam jednak pewne obawy związane z wydatkiem tak dużej kwoty przez internet. Dlatego chciałbym się zapytać: czy i ile muszę dopłacać za mock-upa kurtki i jak przebiegała płatność? Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź ?. Proszę wybaczyć, że odpisuję na stary wątek, jednak w polskim internecie ze świecą szukać informacji o tych dostawcach. Cześć! Nie ma sprawy, nawet więcej, bardzo miło, że wciąż są ludzie tym zainteresowani! Bo po polsku nic nie ma. Jeśli potrzebujesz informacji o stroju Indy'ego, polecam indygear.net, znajdziesz tam dziesiątki zdjęć ich realizacji (uwaga, to forum zamknięte, najpierw musisz poprosić o dołączenie). Nie ma obowiązku zamawiania mock-up jacket, ale polecam to rozwiązanie. S&J nie przyjmują zawrotów, a to jednak okaza, żeby niejako przymierzyć kurtkę, i wprowadzić poprawki. Płaciłem za to jakaś niewielką sumę, 40 USD, albo coś podobnego, dostawa była wliczona w cenę. Z tego co pamiętam, to płaciłem wszystko w dwóch transzach, zadatek, a potem resztę, po wykonaniu kurtki. Obie płatności były przez PayPala. Steele&Jones to sprawdzeni dostawcy, cieszą się w środowisku świetną renomą i zrealizowali już setki zamówień dla fanów Indiany Jonesa. Nie powinieneś się bać! 1 Cytuj
WojtekL Opublikowano 15 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2024 Chętnie sprawdzę to forum. Dziękuje bardzo za szybką odpowiedź i rekomendacje ?. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi