Skocz do zawartości

[Steele&Jones] Kurtka Indiany Jonesa MTM

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

I jeszcze dwie ciekawostki dla nerdów Indiany Jonesa:

1. Szew ramienny. Indy jacket ma tę cechę, że szew ramienny wypada "złym miejscu", to znaczy, jest przesunięty zewnętrznie w stosunku do typowych kurtek skórzanych. Doskonale widać to np. tutaj:

jacket-RotLAclr.jpg

Szczerze mówiąc, nie wiem, dlaczego to tak zrobiono, ale taką kurtkę nosił Harrison Ford w Poszukiwaczach zaginionej arki, i potem konsekwentnie to kopiowano we wszystkich kolejnych częściach. Kurtka Steele&Jones to wierna replika, i również ta cecha jest zachowana - najbardziej widać ją na moim zdjęciu z tyłu.

2. Kolor suwaka. To już zupełny detal, ale tak ciekawy, że musze o tym wspomnieć.

Otóż bardzo długo trwała debata - czy kurtka ma srebrny czy złoty suwak? Jak widać, nie tylko my na Bucie w Butonierce mamy dziwne problemy :). W części scen wydał się być złoty, w części srebrny. Ostatecznie udało się porozmawiać z kostiumograf filmu i historia była taka: oryginalne suwaki były srebrne, natomiast wydawały się zbyt błyszczące, wiec doraźnie, na planie, malowano je ciemnozłotą farbą! Dlatego suwaki od S&J są takie nietypowe - mają barwę będącą czymś między złotą a srebrną, taką przypominającą elektrum, celem oddania tego detalu.

• Like 6
  • Oceniam pozytywnie 3
  • 1 rok później...
Opublikowano

Dzień dobry.

Ja również tak jak Pan jestem wielkim fanem Indiego i także planowałem zakup kurtki u S&J. Mam jednak pewne obawy związane z wydatkiem tak dużej kwoty przez internet. Dlatego chciałbym się zapytać: czy i ile muszę dopłacać za mock-upa kurtki i jak przebiegała płatność? Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź ?.

Proszę wybaczyć, że odpisuję na stary wątek, jednak w polskim internecie ze świecą szukać informacji o tych dostawcach.

Opublikowano
Godzinę temu, WojtekL napisał:

Dzień dobry.

Ja również tak jak Pan jestem wielkim fanem Indiego i także planowałem zakup kurtki u S&J. Mam jednak pewne obawy związane z wydatkiem tak dużej kwoty przez internet. Dlatego chciałbym się zapytać: czy i ile muszę dopłacać za mock-upa kurtki i jak przebiegała płatność? Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź ?.

Proszę wybaczyć, że odpisuję na stary wątek, jednak w polskim internecie ze świecą szukać informacji o tych dostawcach.

Cześć! Nie ma sprawy, nawet więcej, bardzo miło, że wciąż są ludzie tym zainteresowani!

Bo po polsku nic nie ma. Jeśli potrzebujesz informacji o stroju Indy'ego, polecam indygear.net, znajdziesz tam dziesiątki zdjęć ich realizacji (uwaga, to forum zamknięte, najpierw musisz poprosić o dołączenie).

Nie ma obowiązku zamawiania mock-up jacket, ale polecam to rozwiązanie. S&J nie przyjmują zawrotów, a to jednak okaza, żeby niejako przymierzyć kurtkę, i wprowadzić poprawki. Płaciłem za to jakaś niewielką sumę, 40 USD, albo coś podobnego, dostawa była wliczona w cenę.

Z tego co pamiętam, to płaciłem wszystko w dwóch transzach, zadatek, a potem resztę, po wykonaniu kurtki. Obie płatności były przez PayPala. Steele&Jones to sprawdzeni dostawcy, cieszą się w środowisku świetną renomą i zrealizowali już setki zamówień dla fanów Indiany Jonesa. Nie powinieneś się bać!

• Oceniam pozytywnie 1