Skocz do zawartości

Cena marynarki i spodni a garnituru w krawiectwie miarowym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Robiąc badanie rynku natknąłem się na taką prawidłowość. Przypuśćmy że garnitur kosztuje 1600 zl za igłę ( marynarka i jedna para spodni, bez kamizelki), ale zamawiając je oddzielnie zapłacimy 1200 zł za marynarkę i 200 zł za spodnie co nam daje 1400zl!! Podobne różnice oscylujące w granicach 150-200 zl pojawiły się u trzech różnych krawców. Jaka jest tego przyczyna? Chodzi o to że trudniej uszyć garnitur z jednego kuponu materiału niż marynarkę i spodnie z dwóch kuponów?

Po drugie nie ma sensu obstalowywać marynarkę i spodnie odd trousers (z innego materiału) u jednego krawca bo ten policzy jak za garnitur, a to de facto garniturem nie jest. Krawiec u którego byłem właśnie tak potraktował moje zamówienie i nie jestem z tego tytułu zadowolony. Jak jest u Waszych mistrzów igły?

Opublikowano

U mnie podobnie. Może wynika to z faktu, że zamawiając oddzielnie, mamy dwa różne produkty, które nie muszą być idealnie do siebie dopasowane? Albo też może to wynikać z tego, że szyjąc cały garnitur potrzebujemy mniej materiału, a co za tym idzie, krawcowi trudniej zrobić wykrój?

Chociaż nie zdziwiłbym się, gdyby tak naprawdę taki rozdział nie miał kompletnie technicznego i finansowego wytłumaczenia, a po prostu "taka tradycja" ( bądź bardziej trywialnie - "tak wszyscy robią" ) ;)

Opublikowano

Może dlatego, że dawniej w skład garnituru wchodziła kamizelka, więc było drożej niż marynarka + spodnie.

I tak już zostało w świadomości krawców, niezależnie, czy zamówienie obejmuje kamizelkę, czy nie.

Opublikowano

Może dlatego, że dawniej w skład garnituru wchodziła kamizelka, więc było drożej niż marynarka + spodnie.

I tak już zostało w świadomości krawców, niezależnie, czy zamówienie obejmuje kamizelkę, czy nie.

No nie wiem Bartek, cena igły u większości krawców wyróżnia garnitur 2- i 3-częściowy tak więc ja skłaniałbym się jednak ku sugestii Caporegime dotyczącej idealnego spasowania spodni i marynarki. Łatwość tworzenia wykroju z dwóch niezależnych belek materiału, którego kupuje się wtedy jednak mimo wszystko nieco więcej też może mieć znaczenie.